support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HER 16 12 1 3 37
2 ZWO 16 11 2 3 35
3 MVV 16 10 3 3 33
4 EIN 16 8 5 3 29
5 ALM 16 8 2 6 26
6 VVV 16 7 4 5 25
7 JAZ 16 7 3 6 24
8 RJC 16 7 3 6 24
9 WII 16 6 6 4 24
10 JAJ 16 5 6 5 21
11 GRA 16 6 3 7 21
12 JPS 16 5 5 6 20
13 DBO 16 6 1 9 19
14 TEL 16 4 7 5 19
15 NAC 16 5 3 8 18
16 DOR 16 4 4 8 16
17 ADO 16 4 4 8 16
18 TOP 16 5 1 10 16
19 HEL 16 5 0 11 15
20 JUT 16 2 3 11 9
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-06-2022 09:15:00

Welke sleutelspelers blijven ADO na de zomer trouw?


Dirk Kuyt vertelde bij zijn aanstelling als trainer van ADO Den Haag erop te vertrouwen dat er na de zomer een sterke selectie staat. Niet onrealistisch, al is het de vraag welke sleutelfiguren er na de zomer nog bij zijn.


tekst: Stan Wagtman
 
 
Eén steunpilaar is Dirk Kuyt volgend seizoen hoe dan ook kwijt: Sem Steijn. Van de andere sleutelspelers is nog niet bekend waar hun toekomst ligt. Bij zijn aanstelling vertelde Kuyt in ieder geval te hopen dat Ricardo Kishna, Thomas Verheydt en Gregor Breinburg bij de club blijven. Daarmee pikte de Katwijker er specifiek drie spelers uit, die volgens hem een belangrijke rol kunnen spelen in het komende ADO-seizoen. Maar er zijn meer spelers die het voorbije seizoen van waarde waren, van wie het niet ondenkbaar is dat ze hun laatste wedstrijd in Haagse dienst al hebben gespeeld.
 
 
Ricardo Kishna
Voetbaltechnisch misschien wel de beste speler van ADO. Mits in vorm, is Kishna met zijn fijne linkerbeen een lust voor het oog voor het Haagse publiek. De man van de steekpass en individuele actie, waarmee hij ieder duel kan openbreken. Hij was goed voor vier doelpunten en tien assists in 21 competitieduels. Echter geeft het geringe aantal duels ook direct het manco van de Hagenaar aan: hij mist ieder seizoen een groot aantal wedstrijden door blessures. Kishna gaf al in een vroeg stadium aan dat zijn tijd in Den Haag erop zit en dat hij zijn contract alleen wil verlengen als er écht iets bij de club verandert.
 
 
Thomas Verheydt
Met 37 doelpunten in één seizoen tikte Verheydt in zijn debuutjaar bij de Haagse club direct Messiaanse cijfers aan. Nooit scoorde een ADO-spits vaker in één seizoen dan Verheydt. Of het nu van buiten de zestien was, een simpele intikker of een kopbal vanaf een meter of vijftien, vrijwel alles wat de Hagenaar aanraakte, vloog binnen. Veertien kopgoals in één seizoen, een ongekende prestatie van de spits. Het is de vraag of de ADO-supporters ook volgend seizoen ook kunnen genieten van hun Haagse beer, die door iedere eredivisieclub voor twee ton kan worden opgehaald.
 
 
Gregor Breinburg
Als stofzuiger op het middenveld, net voor de Haagse achterhoede, was Breinburg onmisbaar voor ADO. Een statistiek die dat goed illustreert, is dat ADO met de linkspoot in de basis geen enkele keer verloor. En dat terwijl de Arnhemmer door de achterdeur binnenkwam. Hij kwam transfervrij naar Den Haag en moest zich eerst nog via een proefperiode richting een contract spelen. Daarin slaagde hij zonder moeite. Breinburg bewaart als dertigjarige routinier de balans in ploeg en heeft een arendsoog om de bal precies op het goede moment van de voet van de tegenstander te plukken, waarmee hij menig gevaarlijke tegenaanval onschadelijk maakt.
 
 
Dhoraso Klas
'De man van het lopen en de techniek', zoals Breinburg, zijn maatje op het middenveld, het al eens omschreef. Klas is een allrounder, die zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje staat. De middenvelder heeft een indrukwekkende longinhoud en kan negentig minuten gas geven. Oké, Klas oogde dit seizoen in verdedigend opzicht niet altijd even solide, maar voor een 21-jarige speler die vorig seizoen nog op amateurbasis voor FC Den Bosch speelde, maakte Klas een meer dan goede indruk.
 
 
Boy Kemper
Technisch niet de beste voetballer in de Haagse selectie, maar met zijn werklust, felheid en longen als een paard maakt Kemper dat ruimschoots goed. Hij zakte tijdens de finale van de play-0ffs tegen Excelsior door zijn hoeven, maar speelde de wedstrijd met een door pijn vertrokken gezicht uit. Het geeft de mentaliteit van de ADO-aanvoerder aan. Daarnaast getuigt de manier waarop de linksachter de bal dit seizoen meermaals panklaar op het hoofd van Verheydt legde, van klasse. Kemper herstelde zich daarmee van een moeizaam eerste seizoen in Den Haag.
 
 
Jamal Amofa
Ontwikkelde zich dit seizoen goed als multifunctionele speler en groeide de voorbije maanden uit tot een speler van wie de supporters gingen houden. Niet voor niets klonk er vanaf de tribunes in het Cars Jeans Stadion meermaals 'Amofa moet blijven'. Amofa kreeg echter al in april te horen dat ADO zijn contract niet zou gaan verlengen. Juist na dat nieuws, leek Amofa met de week beter te gaan spelen en groeide hij uit tot rots in de branding in de Haagse defensie. Hij wilde zelf bij ADO blijven, maar de club bood hem (vooralsnog) geen contract aan.
 
Kan Kuyt na de zomer over talenten als Sacha Komljenovic, Hugo Wentges en Tyrese Asante kan beschikken? En hoe zit het met de ervaren verdedigers Hervé Matthys en Daryl Janmaat en huurlingen Felipe Pires en David Puclin? Kuyt zal het nauwgezet in de gaten houden. Of de sleutelfiguren van afgelopen seizoen ook na de zomer voor ADO spelen, wordt de komende weken en maanden duidelijk.