support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 31-05-2022 09:00:00

'Ik kreeg een klap en van alles over me heen. Daar heb ik helaas op gereageerd'


Een veldbestorming vol geweld, een klap in de nek van trainer Giovanni Franken, een heftige reactie van de coach zelf. Op de drempel van promotie maakte ADO zondagavond een vrije val in een put van ellende. Voor de zoveelste keer in de clubgeschiedenis moet het imago nu snel worden opgepoetst.


tekst: Marijn Abbenhuijs
 
 
Honderden supporters verzamelden zich zondagavond uitgelaten langs het veld van het Cars Jeans Stadion. Hoewel de uitgangspositie van ADO Den Haag inmiddels niet meer zo onaantastbaar was als een paar minuten eerder, leek iedereen ervan overtuigd dat er snel een extatisch feest zou uitbarsten, dat de nieuwe eredivisiestatus van de club zou onderstrepen.
 
Want ADO was weer het middelpunt van de voetbalwereld én de trots van Den Haag. De club is de laatste weken gaan leven als zelden tevoren. Voor het eerst sinds 2012 zat het stadion weer eens helemaal vol. Pas voor de negende keer sinds het nieuwe onderkomen in 2007 werd opgeleverd, was een thuiswedstrijd volledig uitverkocht. De tickets waren bovendien binnen twee uur tijd uit de handel. De doorgewinterde ADO-fan had het nog niet eerder meegemaakt.
 
Na een inktzwarte periode onder Chinees eigenaarschap, uitmondend in de slepende tragiek van het afgelopen jaar, had de hofstad zijn voetbalclub weer omarmd. Zo vaak was ADO het zorgenkindje van de stad, maar nu was de club het sprankelende middelpunt van de feestvreugde. ADO en Den Haag waren weer één en vastberaden om met een nieuw gezicht de eredivisie in te gaan.
 
 
Slechtste gezicht
Maar anderhalve minuut voor het einde van de krankzinnige play-offfinale tegen Excelsior ging het mis. De 3-3 van Thijs Dallinga veroorzaakte een vrije val in een put van ellende. De club toonde prompt zijn slechtste gezicht.
 
Een aantal van de supporters die klaarstonden om het feestje te vieren, kon de teleurstelling van de late gelijkmaker niet bedwingen. Giovanni Franken kreeg een klap op zijn achterhoofd van iemand die hem van angstig dichtbij al minutenlang had staan uitschelden. De trainer werd gekogeld en beschimpt.
 
Het zorgde ervoor dat de 42-jarige Franken, die zich in de afgelopen maanden juist als een sympathieke en bevlogen coach had gepresenteerd, meedeelde in de Haagse schertsvertoning. Toen zijn elftal vroeg in de verlenging opnieuw op voorsprong kwam, reageerde hij zich af op het publiek achter hem. Zijn woede-uitbarsting was er een van een man onder hoogspanning. Iemand die zichzelf, midden in alle gekte, niet meer onder controle had. 
 
"Ik heb daar spijt van'', zei Franken een dag later. "Het voelt als persoonlijk verlies. Wat er gebeurde, zit me echt dwars. Bij de 3-3 zaten er supporters bij ons in de dug-out, ze waren het veld opgekomen. Ik kreeg een klap in mijn nek en van alles over me heen. Daar heb ik helaas op gereageerd.''
 
 
Het liep vervolgens nog veel meer uit de hand. Toen ADO uiteindelijk na strafschoppen verloor, was de razernij compleet. Hooligans renden naar het uitvak met Excelsior-supporters en begonnen met vuurwerk en andere voorwerpen te gooien. De ME moest het veld schoonvegen en er bleef een ravage achter. Het was het ontluisterende resultaat van een dag die kort daarvoor één van de meest euforische uit de clubgeschiedenis leek te worden.
 
"Het leefde enorm'', concludeerde algemeen directeur Edwin Reijntjes. "In de hele stad. Misschien zijn we te veel meegegaan in de euforie. We hadden het stadion drie keer kunnen uitverkopen, de belangstelling was waanzinnig. We waren voorbereid op een pitch invasion, maar hadden dat besproken als iets positiefs. Iets wat we niet zouden kunnen tegenhouden. We hadden er rekening mee gehouden in de festiviteiten na afloop. Alleen hadden we geen veldbestorming verwacht als we zouden verliezen.''
 
En verliezen deed ADO dus. Niet alleen de wedstrijd tegen Excelsior, maar ook het positieve gevoel rond de club. Voor de buitenwereld zonder achtergrondkennis was ADO weer een zootje hooligans, waarbij zelfs de eigen trainer zich niet kon beheersen. Een bende die volgend jaar weer in de Keuken Kampioen Divisie uitkomt, bovendien. Een flinke streep door de rekening van de nieuwe eigenaar.
 
 
Trots
Namens de Amerikaanse partij die de club momenteel in bezit heeft, liep Spanjaard Ignacio Beristain de laatste weken zo trots als een pauw rond in Den Haag. Hij zag hoe de nieuwe aankoop van zakenman David Blitzer in rap tempo enorm in waarde was gestegen.
 
"Maar hier is hij erg van geschrokken'', verzuchtte Reijntjes. "Hij was in shock. Natuurlijk hebben we de afgelopen weken over meerdere scenario's gesproken. Beleidsmatig hadden we er zeker rekening mee gehouden dat we niet zouden promoveren. Maar dat dit zou gebeuren, hadden we niet verwacht.''
 
Mogelijk is er rekening gehouden met nog een seizoen eerste divisie, maar de bizarre scène van zondagavond heeft onmiskenbaar zijn weerslag op de toekomst van de club. Niet in de laatste plaats omdat de Keuken Kampioen Divisie straks barstensvol zit met grote clubs die alles uit de kast zullen halen om zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau uit te komen. Met concurrenten als Willem II, PEC Zwolle, Heracles, NAC, Roda JC, De Graafschap en VVV zal het lastiger zijn dan ooit om naar de eredivisie te promoveren.
 
ADO gaat dat proberen met Dirk Kuyt als trainer. De 41-jarige oud-international wordt naar alle waarschijnlijkheid deze week gepresenteerd als de nieuwe hoofdcoach. Hij krijgt de zware taak om de eredivisiewaarde van de Haagse club andermaal te onderstrepen. Maar ook om voor de zoveelste keer in de geschiedenis het imago van ADO op te poetsen.