Datum plaatsing: 26-05-2022 19:10:00

Vrouwenvoetbal: ADO ten onder tegen Twente in halve finale Eredivisie Cup

ADO Den Haag was in de halve finale van de Eredivisie niet opgewassen tegen landskampioen FC Twente. De wedstrijd donderdagmiddag werd met 1-6 door de Tukkers gewonnen.

De ADO Den Haag Vrouwen plaatsten zich vorige week voor de halve finale na een overwinning op VV Alkmaar, waardoor ADO 3e periode kampioen werd.
Ten opzichte van het duel tegen VV Alkmaar had trainer Sjaak Polak één wijziging aangebracht. In plaats van Louise van Oosten begon vanmiddag  Bo Vonk in de basis.

ADO begon goed aan de wedstrijd en dat loonde zich in de 22e minuut met een doelpunt van Wiëlle Douma, die op aangeven van Speelman de score van de wedstrijd opende.
Een minuut later was er bijna de tegentreffer door Twente speelster Fenna Kalma. Haar schot belandde op de buitenkant van de lat.
Tien minuten later schoot Kalma wel raak, waardoor de stand 1-1 werd.
Voor de rust kreeg het Haagse team nog kans om weer op voorsprong te komen. Nadat Liz Rijsbergen onderuit werd gehaald kreeg ADO net buiten de 16 een vrije trap toegewezen, maar helaas bleef die zonder resultaat.

FC Twente paste in de rust een wissel toe, voor Suzanne Giessen kwam Anna-Lena Stolze in het veld. Zij was verantwoordelijk voor de tweede treffer van haar team in de 52e minuut. Voor iedereen met geel groen hart was de bal niet over de lijn gegaan, maar scheidsrechter Harold van de Ketterij dacht daar anders over.
Jamy Ravensbergen had daarna op aangeven van Rijsbergen een kans om terug te komen in de wedstrijd, maar de bal ging helaas niet in het Twentse doel.
Daarna brak een fase aan waarin de Twentse dames de fysieke duels niet schuwden. En vielen er aan haagse zijde een aantal gele kaarten wegens protesteren, waaronder één voor trainer Sjaak Polak. De trainer maakte zich een kwartier na rust terecht druk toen er weer een speelster van zijn team werd neergehaald en de scheidsrechter dat niet bestrafte met een gele kaart.
Twente hield overwicht en  het Haagse team kon daartegen niet veel inbrengen. In de rebound na een corner scoorde Kalma haar tweede doelpunt van de middag: 1-3. Het was daarna dweilen met de kraan open voor de Haagse ploeg.
Oud ADO Den Haag speelster Renate Jansen zette met twee doelpunten in drie minuten de stand op 1-5 en een kwartier voor tijd werd het ook nog 1-6 door Stolze. Het werd ook de eindstand van deze wedstrijd.

Na afloop werd er door de selectie en staf een aantal vrijwilligers van onder andere het Vlaggenteam en clubfotograaf Eric de Wit bedankt voor hun steun afgelopen seizoen.

Zondagmiddag is de return in Enschede, dan wacht ADO een haast onmogelijke taak, maar de bal is rond...

Karakteristieken

Opstelling ADO Den Haag:  Barbara Lorsheijd,Gwyneth Hendriks, Amber Verspaget, Bo Vonk (70. Manon van Raay), Kayra Nelemans, Jaimy Ravensbergen, Jannette van Belen (70. Gina Viehoff), Wiëlle Douma, Liz Rijsbergen, Nikki IJzerman, Romy Speelman

Opstelling FC Twente: Nijenhuis, van Es (58/Ypema), Olislagers (77. De Keijzer), Peddemors 63. Kaptein), Giesen (46. Stolze), Kalma, Jansen, Everaerts, D’Hondt, Van Schoonhoven, Van der Wal (58.Casparij)

ADO Den Haag – FC Twente:   1 – 6   (1 – 1)

Gele kaarten: ADO Den Haag: Jannette van Belen, Sjaak Polak. FC Twente: Van der Wal, Van Es, Casparij

Scheidsrechter:  Harold van de Ketterij