Datum plaatsing: 24-05-2022 21:45:00

Verslag en foto's: Excelsior - ADO eindigt in laatste minuut in gelijkspel

ADO speelde dinsdagavond de eerste wedstrijd van de finale om promotie naar de eredivisie uit tegen Excelsior.
Nadat de thuisclub vroeg in de tweede helft op voorsprong was gekomen, kwam ADO in de blessuretijd terug en zorgde voor de gelijkstand van 1-1.

In de competitiewedstrijd eerder dit seizoen uit tegen Excelsior werd het 2-3 door doelpunten van Verheydt, Steijn en Bourard. Het was overigens dezelfde wedstrijd waarin keeper Luuk Koopmans na twee minuten uitviel door een zware schouderblessure.
Zijn vervanger was in de tweede minuut Hugo Wentges die het doel dus het grootste deel van de wedstrijd verdedigde. Wentges kreeg al snel na het vertrek van Ruud Brood van trainer Franken een basisplaats.
Doelpuntenmaker in die bewuste uitwedstrijd Bourard kon door ziekte niet aan de wedstrijd van vanavond meedoen, zijn vervanger was Rodriguez.

Excelsior begon meteen aanvallend en had al in de eerste minuut een kans, maar zonder resultaat. Daarna stoomde Verheydt aan de andere kant van het veld op, Rodriguez schoot op doel, maar een verdediger van Excelsior wist ternauwernood de bal over de achterlijn te werken.  Excelsior trok daarna de wedstrijd naar zich toe. Wentges moest in de 16e minuut ingrijpen.
Excelsior wist overwicht te houden. ADO kon er weinig meer tegenover zetten dan in de 30e minuut op aangeven van Steijn een kopbal van Verheydt richting het doel van de Rotterdamse doelman.
Excelsior had niet veel moeite met de Haagse verdediging, maar kon de vele kansen niet benutten, zodat de rust met dezelfde stand op het scorebord werd ingegaan als waarmee de wedstrijd begonnen was.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen Excelsiorspeler Azarkan op aangeven van Driouech de thuisclub op voorsprong zette. Dallinga, voor wie de voorzet bedoeld was, kon er niet bij, maar Azarkan die bij de tweede paal stond dus wel. Aan ADO de taak om snel orde op zaken te stellen, want de Rotterdammers walsten in dat gedeelte van de wedstrijd over de Hagenezen. Het uitverkochte uitvak spoorde het Haagse team dan ook met de leuze Jagen, Jagen aan. Wentges bleef ondertussen gelukkig bij de les, want een paar minuten na het doelpunt had Dallinga de voorsprong kunnen uitbouwen.

Scheidsrechter Higler kende ADO kort voor het Haags kwartiertje een vrije trap toe toen Pires onderuit werd gehaald. De Rotterdamse keeper kon de bal net vamonder de lat vandaan weg tikken en dus kon ADO een van de spaarzame corners nemen, die helaas op niets uitliep.
Maar ADO leek weer wat zelfvertrouwen te hebben opgedaan en gaf wat tegengas. Nog niet genoeg vonden de supporters in het uitvak  vanwaar opklonk: Waar is die Haagse bluf?
Tien minuten voor tijd kwam er de eerste echte kans met een hard schot van afstand op doel door Steijn. Ook een schot vanaf de zijkant van het veld leverde niets op. Trainer Franken bracht in de 84e minuut een wissel in.  Rodriguez werd vervangen door Catic. De trainer van Excelsior had inmiddels al drie wissels ingebracht. In de 87e minuut zorgde Verheydt voor lichte paniek bij het Rotterdamse publiek. Hij schoof de bal bijna in het doel, maar de Rotterdamse keeper bracht redding.
ADO zette in de blessuretijd toch nog even aan en dat bracht de gelijkstand op het scorebord, door een fraai doelpunt van Sem Steijn! In de allerlaatste minuut toch nog de gelijkstand 1-1!

Zondag wacht de superspannende  return in een nu al uitverkocht Cars Jeans Stadion.