support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 23-05-2022 09:11:00

Amofa: Heb geen zin in de vakantie


Eensgezind en daadkrachtig ADO Den Haag vecht zich als een machine door de play-offs heen


ADO Den Haag, AmofaADO Den Haag oogt in de play-offs eensgezind. Het komt volgens verdediger Jamal Amofa (23), omdat de spelers elkaar momenteel beter dan ooit leren kennen. En het klikt dusdanig, dat hij erg opziet tegen de vakantie. "Het is jammer dat het einde van het seizoen in zicht is."
 
 
tekst: Marijn Abbenhuijs
 
 
Het eerste doelpunt van ADO Den Haag in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven is exemplarisch. Samy Bourard, Sem Steijn en Thomas Verheydt winnen een serie duels op daadkracht, waarna de Haagse spits vrij kan uithalen en scoort. Minstens zo veelzeggend is een 'woede-uitbarsting' van Jamal Amofa richting Tyrese Asante als hij een keer balverlies lijdt bij het uitverdedigen. De jonge rechtsback accepteert het moeiteloos van zijn ploeggenoot en zet zich weer schrap.
 
Het zijn voorbeelden van de manier waarop de Haagse ploeg de laatste weken over de velden raast. Als een krachtige machine. Met opgestroopte mouwen, vol de duels aangaand. "We willen gewoon vechtlust uitstralen", beaamt Jamal Amofa. "Als iemand heel eventjes verzwakt, geeft dat niet. Maar we hebben afgesproken dat we elkaar dan op onze kop geven, zodat we er allemaal bij blijven. We hebben iedereen nodig en iedereen weet dat het alleen maar positief is, hoe hard we ook naar elkaar schreeuwen."
 
Karakters
Toch klinkt dat alles soms ook een beetje clichématig. Het is in principe wat elk team met elkaar voor een belangrijke wedstrijd afspreekt: vechten voor elke meter, vol de duels in, elkaar scherp houden en coaching van elkaar accepteren. Maar toch belichaamt dit ADO die clichés wel degelijk en is ook daadwerkelijk te zien dat de spelers zich aan die afspraken houden en er sterker door worden. Amofa kan ook verklaren waarom dat zo is.
 
"We passen qua karakters goed bij elkaar", legt hij uit. "We hebben jongere en oudere spelers in het team, maar eigenlijk voelt het alsof iedereen even oud is. We hebben een goede klik en we proberen elkaar te begrijpen. In deze fase zitten we elke dag op elkaars lip en leren we elkaar ook beter kennen dan ooit. Ik geniet daar heel erg van. Tegelijkertijd voel ik nu ook dat het einde nadert en dat vind ik eigenlijk wel jammer. Nu we elkaar écht heel goed begrijpen, is het einde van het seizoen in zicht. Ik vind dat echt jammer. Of ik geen zin heb in vakantie? Nee, man. Dit is het mooiste wat er is."
 
En dat het einde in zicht is, is in zijn geval in twee opzichten zo. Want Amofa's contract loopt af en hij heeft een kleine twee maanden geleden te horen gekregen dat ADO niet met hem wil verlengen. Het was op dat moment al een verrassing voor de velen binnen en rondom de club die zagen hoe hij zich dit seizoen flink heeft ontwikkeld. Inmiddels heeft het zelfs een hele beweging op gang gebracht. "Amofa moet blijven", klinkt vanaf de tribunes regelmatig en trainer Giovanni Franken heeft zich inmiddels ook al duidelijk uitgesproken voor een langer verblijf van de verdediger.
 
"Ik voel de steun", zegt hij daarover. "Je krijgt daar gewoon een boost van. Ik denk dat iedere speler dat zou krijgen. De supporters spreken vertrouwen naar mij uit en daar doe ik het voor. Of ze erop mogen hopen dat ik toch blijf? Zolang ik onder contract sta, ben ik nog niet weg en kunnen we erover praten. Na de play-offs kunnen we er altijd nog gesprekken over voeren. Maar ik heb eerder ook gezegd dat het graag of niet is. Ik ben persoonlijk nog niet in gesprek met andere clubs en ben volledig gefocust op de play-offs."
 
En die nacompetitie om promotie krijgt de ontknoping waar Amofa zo vurig op had gehoopt. "Al deze hele play-offs droom ik er letterlijk van om de finale te spelen", vertelt de verdediger. "Daar zijn we nu en als het goed gaat, zouden we het thuis kunnen afmaken. Als dat zou lukken, heb ik daar geen woorden voor."
 
Dat ADO het in eigen huis kan afmaken, komt omdat Excelsior de tegenstander in de finale is. De Rotterdammers versloegen Heracles, de nummer 16 van de eredivisie. De eredivisieclub zou het 'thuisvoordeel' in de finale hebben gekregen, maar nu is dat voor de ploeg die in het reguliere Keuken Kampioen Divisie-seizoen het hoogste is geëindigd. Het zijn hoe dan ook mooie voorwaarden om nog een keer flink wat vechtlust op de mat te leggen. "Tegen Excelsior worden het emotionele wedstrijden", voorspelt Amofa. "Allebei de teams gaan gas geven."
 
Tikkende tijdbom
En dus is ook een 'woede-uitbarsting' van de 23-jarige verdediger niet uitgesloten. "Eigenlijk ben ik een heel rustig persoon", schetst hij. "Dat weet de groep ook van mij. Dus als ik me flink laat horen, vatten ze dat goed op, omdat ze weten dat het goed bedoeld is. Maar eigenlijk ben ik een tikkende tijdbom." Hij zegt het met een grote lach. Een lach die iedereen bij ADO momenteel heeft. Het wordt veroorzaakt doordat de vechtlust en de scherpte in overwinningen worden omgezet. Morgen wacht de uitwedstrijd tegen Excelsior.