AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 30-04-2022 09:46:00

ADO kan spelers nu gaan sparen

Doel bereikt: Verheydt maakt zijn 30ste goal

Alleen Thomas Verheydt had nog iets te winnen tijdens ADO Den Haag - Almere City (1-0). Dat de Haagse topscorer in de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie zijn dertigste doelpunt van het seizoen maakte, zorgt ervoor dat trainer Giovanni Franken zijn ploeg in het laatste duel volledig kan sparen.

tekst: Marijn Abbenhuijs

Die twee laatste wedstrijden in aanloop naar de play-offs om promotie naar de eredivisie, die wilde ADO Den Haag toch zeker wel winnen? Nu de ploeg volgens trainer Giovanni Franken steeds dichter bij de sterkste opstelling aan het komen is, konden twee goede zeges alleen maar fijn zijn voor het vertrouwen, zou je denken.

Maar de trainer kon dat in aanloop naar de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie niet volmondig beamen. "Ehm... Laten we eerst de wedstrijd tegen Almere even afwachten en kijken naar de andere uitslagen."

Het was een vreemde reactie en dat gaf hij zelf ook wel toe. Maar het speelschema van de nacompetitie zorgt voor twijfel. "Het klinkt heel raar, dat snap ik. Maar als je derde wordt, moet je de maandag na de laatste wedstrijd gelijk aan de play-offs beginnen", legde Franken uit. "En als je derde, vierde of vijfde wordt, heb je een dag langer rust. Dat is wel iets om over na te denken."

Zo zijn ze bij ADO dus al nadrukkelijk bezig met de planning van de play-offs. Die is dan ook al helemaal uitgeschreven. De nummer 3 van de Keuken Kampioen Divisie speelt in de eerste ronde van de nacompetitie tegen de ploeg die zich als laagste geplaatst heeft meteen op maandag 9 mei en de return op vrijdag 13 mei.

De andere twee wedstrijden uit de eerste ronde worden op dinsdag 10 mei en zaterdag 14 mei gespeeld. En in Den Haag hebben ze dus een voorkeur voor de dinsdag en de zaterdag.

Ook al heeft de tegenstander in elk geval precies evenveel rust als de Haagse ploeg. "Maar misschien laten zij de laatste wedstrijd expres lopen en sparen ze hun spelers wel", speculeerde Franken. "Als wij dat niet doen, hebben we misschien een nadeel. En zoals ik al eerder heb gezegd moeten we elke tegenstander in de play-offs respecteren."

Dertigste
Met die woorden in het achterhoofd, was het lastig om iets van Haagse urgentie te ontdekken tijdens ADO - Almere City. Overwinningen worden tot en met 6 mei niet meer van de ploeg geëist. De doelstelling, het bereiken van de play-offs, is bovendien allang bereikt. Zo bezien was Thomas Verheydt de enige bij de thuisploeg die nog met een belang het veld was opgegaan. Hij gaf een aantal weken geleden al aan dat hij graag dertig doelpunten wilde maken in het reguliere seizoen en hij stond voorafgaand aan het duel met de Flevolanders op 29.

En dus legde de bonkige spits ouderwets veel passie in de manier waarop hij in de zeventigste minuut naar de voorzet van Boy Kemper toe klom. Zoals wel vaker dit seizoen torende hij hoog boven zijn tegenstander uit om hard raak te koppen.

Zijn dertigste is binnen, zijn persoonlijke doel gehaald. Het zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat hij volgende week tegen FC Emmen niet in actie hoeft te komen. Want iets te winnen heeft ADO in Drenthe niet meer. Het kan alleen maar een extra dag rust verliezen in aanloop naar die levensbelangrijke play-offs.