support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 02-04-2022 11:17:00

Reijntjes: Ze weten dat de identiteit behouden moet blijven


ADO Den Haag heeft de zwaarste periode uit de clubgeschiedenis achter de rug. In een serie blikken we terug op de overnamesoap en vooruit op de toekomst van de club. In de laatste aflevering: de tweede helft met interim-directeur Edwin Reijntjes.


tekst: Marijn Abbenhuijs
 

Het interview met Edwin Reijntjes, interim-directeur van ADO Den Haag, was op 2 maart. Toen was er ook een korte, eerste ontomoeting tussen deze krant en Ignacio Beristain, de Spaanse voetbaladviseur van de Amerikaan David Blitzer, de nieuwe eigenaar.
Beristain is de precident van de Portugese club Estoril, dat in bezit is van Globalon Football Holdings. Namens Bolt aDO Den Haag Holding LLC zal hij ook in Den Haag de lijnen uitzetten. Op 2 maart wilde hij daar nog geen interview over geven. Voor vragen over de plannen van de nieuwe eigenaar met ADO wijst hij naar Reijntjes.
 
"Veel mensen waren verbaasd doen de City Football Group ADO wilde hebben", vertelt Reijntjes. Hij koos op het laatste moment tussen de eigenaar van onder meer Manchester city en de partij van Blitzer en Beristain. 'Wat moeten zij met ADO?' hoorde ik vaak. En dat is juist het probleem. Er moet hier een mentaliteitsverandering plaatsvinden in Den Haag, want wij zijn gewoon een top-5 club. Daar is Bolt het volledig mee eens en daarom hebben we ook voor die partij gekozen. Met de City Football Group hadden we talentjes voor Manchester City moeten gaan opleiden. Bolt wilde ADO hebben als club in Nederland vanwege de talenten die in deze regio rondlopen en de groeimogelijkheden die zijn zien. Ze schakelden ook snel en daar ben ik echt  heel blij mee. Ik begrijp wel dat iedereen nu benieuwd is naar wat er gaat gebeuren als ik straks weg ben. "
 
 
Hoe lang blijft u nog?
"Op 1 juli ben ik weg. Ik ben met Ignacio een profiel aan het maken van de nieuwe CEO. Bolt heeft gevraagd of ik wilde blijven, maar het verder ontwikkelen van de club was niet mijn opdracht. We hebben iemand nodig die de club minstens vier jaar, samen met de nieuwe eigenaar gaat opbouwen. Dat moet een man of vrouw van 40 tot 45 jaar oud zijn."
 
 
Wordt het een Nederlander?
"Dat zou den ik wel het beste zijn. Diegene moet in ieder geval de Nederlandse taal beheersen en de Nederlandse cultuur begrijpen. Het hoeft niet per se een Hagenees te zijn, maar moet goed met de KNVB kunnen schakelen en weten hoe de hazen lopen. En heet is belangrijk dat hij hier een netwerk heeft, want Bolt  heeft dat niet."
 
 
Denkt Beristain daar ook zo over?
"Ja. Al wil een investeerder altijd zekerheid, iemand die ze kennen. En iets van internationale inslag is ook handig, ervaring is belangrijk, maar de nieuwe directeur moet ook een politieke antenne hebben. Als je de taal niet spreekt, wordt dat moeilijk."


En als er een nieuwe directeur is, wat krijgt dan prioriteit?
"Het Zuiderpark. We zijn met de gemeente aan het kijken wat daar mogelijk is. We willen de hele club naar het Zuiderpark verhuizen. Het eerste, de jeugdopleiding en de vrouwen. Dat wil Bolt ook, Ignacio is er ook al een paar keer geweest. We noemen het ADO City. Als je kijkt naar de accommodatie, kun je er iets heel moois van maken."


Wat zijn de ambities van de nieuwe eigenaar?
"Als wij dit seizoen promoveren is dat fantastisch. Dan gaan we ook snel handelen en alles eredivisiewaardig inrichten..."


Dan worden er zes huurlingen gehaald, dat is bij Estoril ook gebeurd...
"Nee, dat gaat niet in die mate gebeuren. Er wordt al een tijdje gekeken naar de talenten, hier in de jeugdopleiding. Er zijn er een paar gespot, die gaan we meenemen naar volgend jaar. Maar je zal wel versterkingen moeten halen als je naar de eredivisie gaat. Maar goed, dat is één scenario. Als we het niet redden, nemen we een jaar lang de tijd om de club verder op te bouwen. Dan moeten we het jaar erna promoveren op basis van een solide beleid. Wat er qua geld niet in komt, gaat er ook niet uit. Dat is echt de filosofie van Bolt en mij. Ze willen investeren in de jeugdopleiding. En op cruciale plekken in de organisatie kwaliteit neerzetten. Maar daar zijn we al vrij ver in."


Dus er komt binnenkort een nieuwe technisch directeur?
"Die kans is groot, ja."

 

U gaat weg, de hele raad van commissarissen ook. De nieuwe eigenaar kan veel meer invloed uitoefenen. Er komt een technisch directeur uit zijn netwerk, die stelt de trainer aan. Die trainer gebruikt bekende zaakwaarnemers en haalt zeven buitenlandse jongens. ADO is toch kwetsbaarder dan ooit voor dit scenario?

"Ja, in dat scenario hebben ze vrij spel. Maar mijn ervaring is dat ze zelf begrijpen dat dit niet de juiste weg is. Voor ADO niet en voor henzelf niet. Ze maken zichzelf dan heel kwetsbaar. Er zal wat gaan verschuiven, maar dat is een positieve ontwikkeling. We zijn een moderne club en werken in een internationale omgeving. We moeten mensen aanstellen die dat kunnen. En we moeten mensen hebben die vasthouden aan de cultuur. Dat gaat ook gebeuren."

U twijfelt er totaal niet aan dat de identiteit behouden blijft?
"De nieuwe eigenaar weet donders goed dat de identiteit behouden moet blijven. En dat zal ik persoonlijk in een andere rol bewaken. De HFC krijgt een bijzonder aandeel en mag een nieuwe commissaris leveren. Binnen de HFC krijg ik ook een rol, dus ze zijn nog niet van mij af."


Toekomst en cultuur zijn veilig?
"Ik geloof daar echt in. Ik denk dat we de beste beslissing hebben gemaakt."