support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 06-03-2022 19:00:00

Volgende cliffhanger in ADO Den Haag-soap


ADO Den Haag treedt maandagavond in Amsterdam aan voor de competitiewedstrijd tegen Jong Ajax. Voor het eerst zonder Ruud Brood, maar met Giovanni Franken en Edwin Grünholz als trainersduo op de bank.


 tekst: Chris Tempelman

Het is een nieuw hoofdstuk in de ADO-soap die al maanden duurt. De ene cliffhanger volgt de andere in rap tempo op. Of zoals aanvoerder Boy Kemper het voor de camera van ESPN verwoordde: ‘Het is hier nooit rustig’.


Er zijn veel vragen en weinig antwoorden over het ontslag van Brood. Eigenlijk komen er alleen maar meer vragen, omdat de antwoorden niet echt duidelijkheid geven. Het mistgordijn is opgetrokken, er lijkt veel meer te spelen dan er nu bekend is. Spelers lijken niet eens meer de moeite te nemen om vragen te stellen aan de clubleiding. Een dag na het persbericht hebben ze dat gedaan. Eerst als spelersgroep, daarna ondernam de spelersraad een poging. Als antwoord kregen ze ‘nieuw elan’. Ze voelen dat het geen zin heeft, enige toelichting op de gebeurtenissen krijgen ze toch niet. Het is misschien wel de meest kwalijke constatering na de gebeurtenissen van de laatste dagen.

 

Het ontslag van Brood

Het persbericht dat op maandag de wereld in werd geslingerd riep eigenlijk alleen maar vragen op. Niet alleen bij de volgers van de club, ook bij de spelers en andere betrokken werknemers. ‘Het was een mededeling’, schetste Kemper. De spelersraad of de aanvoerder was niet ingelicht. ‘Dat zou op zich wel prettig zijn geweest’, zei Kemper nog. Hij zei het op een manier dat het hem niet eens verbaasde dat het niet gebeurde. Kemper is een jonge speler, maar kijkt in Den Haag nergens meer van op. Het heeft er alle schijn van dat interim-directeur Edwin Reijntjes de beslissing nam en dat hij die beslissing al veel eerder had willen nemen.


Formeel moet de overname door Bolt overigens nog geregeld worden. De WHOA-procedure moet worden afgerond. Uit de woorden van Reijntjes valt op te maken dat Brood ontslaan een voorgenomen daad was. Dat het aanstellen van de assistenten als hoofdverantwoordelijken een betere optie is in de ogen van Reijntjes dan doorgaan met Brood zegt al voldoende. Dat Reijntjes de beslissing wereldkundig maakte op het moment dat de nieuwe eigenaar bevestigd was en dat de directeur het ontslag van Brood hoogstpersoonlijk koppelde aan de nieuwe eigenaar getuigt van een raar spelletje. De buitenwereld moest geloven dat een nieuwe eigenaar een nieuwe start wilde maken, terwijl Reijntjes de man was die van Brood afwilde. Niet alleen de trainer voelde dat op die manier, in het Haagse werd al snel met de vinger naar Reijntjes gewezen. Het is een vermoeden, maar wel een sterk vermoeden.



Wat zijn dan de redenen voor het ontslag? Reijntjes kwam met een vrij algemene verklaring. ‘Het gaat om professionele omgangsvormen’, luidde de uitleg. ‘De normen en waarden binnen de club hebben de laatste tijd te weinig aandacht gekregen.’ Dat klinkt als een schuldbekentenis, een manier om te zeggen dat de vinger niet aan de pols is gehouden bij het voetballende deel van de organisatie omdat andere zaken om meer aandacht schreeuwden. Dat is nog te begrijpen ook, al blijft het laakbaar. Reijntjes noemt nog een opmerkelijke reden die duidelijk maakt dat de clubleiding het heeft laten versloffen. ‘Het heeft alles te maken met het feit dat we geen technisch directeur hadden. Met een technisch directeur was dit niet gebeurd.’


De directeur bedoelt te zeggen dat een td dichter op de selectie en de staf had gezeten. Hoewel hij zelf beweert niet op geruchten en roddels af te gaan, klinkt het ook alsof Brood van alles verweten wordt wat niet benoemd wordt. De geluiden dat hij na de degradatie moest plaatsmaken gingen, maar het kwam er niet van. Geen geld was de voornaamste reden. Over Brood gaan in het Haagse verhalen, maar dergelijke verhalen gaan er in het Haagse over alles en iedereen. Toch lijkt dit ontslag een optelsom. Verschillende spelers lieten doorschemeren Brood als trainer te dulden, maar niet onder de indruk te zijn van zijn tactisch vermogen. Zijn directe manier van leiding geven, zijn soms boude uitspraken en zijn soms korte lontje worden ook genoemd als ergernissen. Er zouden intern ruzietjes en discussies zijn tussen staf en spelers. De rol van de ook ontslagen teammanager Dave Sietaram blijft niet onbesproken. Hij en Brood zijn vertrouwelingen, zij delen veel met elkaar. De dwingende aanwezigheid van Sietaram in de kleedkamer wordt genoemd. Reijntjes komt maar terug op de term ‘normen en waarden’. Als het woord omgangsvormen valt gaan de gedachten al snel uit naar de discussie van de laatste weken omtrent grensoverschrijdend gedrag. Dat is het niet, horen we.

 

De reacties op het ontslag

De eerste die zou moeten reageren is natuurlijk Brood zelf. Hij besluit dat niet te doen en neemt andere publicaties over hem op de koop toe. Brood wil rust en – veel belangrijker in zijn geval – wil de zaken met ADO Den Haag eerst (financieel) afronden. De onderhandelingen daarover zijn gaande en verlopen moeizaam. Het dreigt een welles-nietes-spelletje te worden. Het zou wel typisch Haags zijn en passen in de soap als er straks geheime geluidsopnamen opduiken. Niets moet worden uitgesloten in een soap is ons weleens verteld door ervaren scenarioschrijvers. Spelers reageren verbaasd, met name door het moment waarop en door de manier waarop het ontslag wordt gecommuniceerd. Voor spelers en andere betrokkenen is het persbericht het eerste bericht. Dat past ook niet echt bij normen en waarden zullen we maar zeggen. De club wil met de nieuwe eigenaar de relatie met de spelersraad aanhalen, maar de start is weinig hoopgevend. Reijntjes spreekt over nieuw elan, maar niemand kan zeggen wat dat is. ‘Ik heb het nog niet gezien’, knipoogt Boy Kemper. De nieuwe trainer, Giovanni Franken, houdt zich op de vlakte. Hij wil eerst zekerheid dat hij de komende weken voor de groep staat voordat hij zijn stempel drukt. Het blijft altijd opmerkelijk dat assistenten niet weten hoe snel ze een stempel moeten drukken als de baas vertrokken is. De rol van Grünholz is ook omgeven met vraagtekens. Hij schaakt op vele borden tegelijk en kan zich onmogelijk honderd procent geven voor ADO Den Haag.

 

 

Misrekening Reijntjes

Reijntjes lijkt zich te vergalopperen wat betreft de opvolging. Hij gaat ervan uit dat de assistenten het seizoen af mogen maken, maar iedere clubbestuurder hoort de regel te kennen dat coaches zonder juiste papieren slechts een maand als interim mogen optreden. Een stroman is een oplossing. Met Albert van der Dussen, de man die ooit naar voren werd geschoven als technisch manager omdat er geen geld was om een technisch directeur aan te trekken, heeft ADO Den Haag zo iemand rondlopen. Van der Dussen heeft het technisch managerschap gezien de omstandigheden naar behoren ingevuld en kan als beloning op papier de rest van het seizoen als hoofdtrainer worden aangemerkt. ADO Den Haag strijdt ondanks alle beslommeringen en hoewel het echt nooit rustig zal worden ‘gewoon’ om promotie Reijntjes bevestigde al dat dit een optie zou zijn als de KNVB geen toestemming zou geven voor de constructie met Franken en Grünholz. In Zeist denken ze na over een langere dispensatie. Het argument dat er nog maar een maandje in dit seizoen te gaan is, speelt een rol. Van der Dussen of een door de eigenaar ingevlogen buitenlandse trainer kan uitkomst bieden. Dat laatste is een zeer hardnekkig gerucht dat de ronde doet. Bij ADO Den Haag willen ze hoe dan ook Franken en Grünholz de technische verantwoordelijkheid geven. Iets meer respect voor de geldende regels zou op zijn plaats zijn, een dreigement als ‘we doen toch wat we willen’ is vrij misplaatst. Beide assistenten werden afgelopen zomer aan de technische staf toegevoegd. Franken schoof door uit de jeugdopleiding, waar hij vorig seizoen trainer van de Onder 18-ploeg leidde. Hij kent de talenten die er rondlopen. Dat wordt belangrijk gevonden aangezien dat de spelers zijn die de komende jaren de nieuwe eigenaar geld op moet leveren.


Ruud Brood was gedurende anderhalf jaar trainer van ADO Den Haag. Franken was tussen 2013 en 2015 bondscoach van Aruba, zelf was hij ex-international van de Nederlandse Antillen. Als bondscoach liet hij een jonge Denzel Dumfries debuteren in een oefeninterland voor Aruba. Opmerkelijk is dat Franken in zijn tijd als amateurtrainer lange tijd hoofdtrainer van het Ridderkerkse RVVH was zonder de vereiste papieren te hebben. Het leidde tot een hoop gesteggel binnen de trainerswereld en de trainersvakbond. Wat dat betreft zal de huidige situatie met eventueel een stroman niet onbekend zijn voor de trainer. Ook het werken onder een eigenaar met een eigen mening past prima in dat plaatje. Grünholz is natuurlijk een bekende naam in het Haagse. Door hem een grotere rol te geven, wordt de achterban ook bediend. Grünholz is bezig zijn hoogste trainersdiploma te halen, is trainer/coach van tweededivisionist Quick Boys en was sinds afgelopen zomer assistent en stagiair in het kader van de cursus bij ADO Den Haag.

 

Hoe nu verder?

ADO Den Haag strijdt ondanks alle beslommeringen en hoewel het echt nooit rustig zal worden ‘gewoon’ om promotie. We zouden het haast vergeten, maar soms gaat het ook nog over voetbal in de residentie. Het play-off-ticket is al binnen dankzij de gewonnen eerste periode en rechtstreekse promotie behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Brood heeft het na de degradatie gewoon knap gedaan met ADO. Hij schermde de spelersgroep af van al het gedoe, zelfs een conflict over wedstrijdpremies had geen invloed op de prestaties. Ondanks zes minpunten – buiten de schuld van de selectie en staf om verkregen – doet ADO Den Haag volop mee. Wat dat betreft was de toelichting van Reijntjes ook best opmerkelijk. ‘Zo ver mogelijk voor de play-offs dit nieuws brengen om met nieuw elan snel verder te kunnen’, noemde hij het. Het zou opgevat kunnen worden als signaal dat men in Den Haag niet meer op rechtstreeks promotie rekent.


Opmerkelijk genoeg lijkt dat ook te kloppen. ‘We hopen op rechtstreekse promotie uiteraard, maar de kans op play-offs lijkt groter. Het is nu maart, de prijzen worden verdeeld in mei.’ Vrij vertaald betekent dit, we richten ons op de play-offs om dan voor promotie te spelen. Het is ook een keuze, maar een merkwaardige. Het lijkt erop dat de druk bij de trainers weggehaald wordt en dat die zich mogen voorbereiden op een succesreeks in het toetje.


Het zou een nieuwe cliffhanger zijn in een soap die zijn weerga nauwelijks kent. Maar of het realistisch is? Het zal tot die tijd toch niet rustig blijven in Den Haag? Reijntjes ligt hoe dan ook onder een vergrootglas. De VVCS probeert met de directeur tot een oplossing te komen in de kwestie over de wedstrijdpremies. Omdat eerdere beloftes richting de spelersgroep niet zijn nagekomen, weigert een deel van de spelersgroep nog langer om met de interim-directeur om tafel te gaan zitten.