support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 05-03-2022 09:16:00

"Ik moest een keer door de politie worden ontzet"


Edwin Reijntjes werd interim-directeur toen ADO Den Haag volledig aan de grond zat ADO Den Haag heeft de zwaarste periode uit de clubhistorie achter de rug. In een vijfdelige interviewserie blikken we terug op de over-namesoap en vooruit op de toekomst.
Aflevering 1


het eerste van een tweedelig vraaggesprek met interim-directeur Edwin Reijntjes. Edwin Reijntjes werd op 16 mei 2021 interim-directeur van ADO Den Haag. De club was drie dagen eerder gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Op dat moment had zijn voorganger, Mohammed Hamdi, al een WHOA-proces in gang gezet - een laatste redmiddel om een faillissement te voorkomen - en was de zoektocht naar een nieuwe eigenaar in volle gang.


tekst: Marijn Abbenhuis
 

U bent op een heel lastig moment directeur van ADO geworden. Waarom stapte u in?

"We hadden een spoedcall op zondag omdat Hamdi plotseling ontslag nam. Iedereen keek toen naar mij. Ik zei toen eerst: 'Doe normaal, man. Ik heb gewoon m'n werk in Duitsland'. Maar het is wel je club. Als je het redt, doe je iets goeds. Anders gaat je kop eraf, dat wist ik ook wel. Iedereen raadde het me af. Mijn omgeving was bang dat ik eraan ging, reputatieschade zou oplopen en nooit meer ergens aan de bak zou komen. Maar ik was eigenwijs."
 

Had u een idee van wat u te wachten stond?

"Ja, ik wist waar ik in stapte. We waren bijna failliet, de directeur was ontslagen, de Chinezen wilden niet meer betalen, we waren gedegradeerd. We zaten op het absolute dieptepunt."
 

Wat heeft u moeten doen?

"Ik heb op de eerste dag tegen het personeel gezegd dat over een paar maanden nog maar de helft van de medewerkers over zou zijn. Daar moest ik meteen duidelijk over zijn. Dat is niet prettig, natuurlijk."

 

De supporters en de buitenwereld wisten nergens iets vanaf. Dat heeft voor onrust gezorgd. Heeft u dat onderschat?

"Ik had niet verwacht dat het zo persoonlijk zou worden. Ik kreeg appjes met 'oprotten, vuile proleet'. Ik ben een paar keer ontzet door de politie, omdat er supporters dreigden binnen te komen. Maar ik begrijp die emoties wel, ADO is hun leven. En daar zit ineens een rare vent die ze helemaal niet kennen, die allemaal beslissingen neemt waar zij niet achter staan."

 

Dan over de overname, met hoeveel serieuze kandidaten hebben jullie uiteindelijk gesproken?

"Er waren heel veel kandidaten. Vaak goudzoekers, die me met allemaal e-mails bombardeerden. Maar met een stuk of tien, twaalf kandidaten hebben we écht gesproken."

 

Meestal liepen de onderhandelingen stuk, omdat er een impasse was met de gemeente over de huur van het stadion...

"Wij hebben tegen alle kandidaten gezegd dat ze voor vragen over de huur van het stadion bij de gemeente moesten zijn."

 

Maar de gemeente zei dat ze bij jullie moesten zijn...

"Ja, de gemeente wilde alleen maar met de partij om de tafel die een overeenkomst had met ADO. Dat vind ik heel logisch. Daar zijn de meesten op afgehaakt. Die wilden vooraf alles al geregeld hebben, maar zo werkt het natuurlijk niet."


 

Maar als je een lokale partij bent en een bepaald budget hebt, is het toch logisch dat je het akkoord met de club wil laten afhangen van de bereidheid van de gemeente om de huur te verlagen.

"De gemeente wilde er wel over praten, maar eerst moest er een overeenkomst zijn. Als je echt wilt, accepteer je dat. Bolt Football Holdings (de nieuwe eigenaar, red.) wilde dat en dat had de City Football Group ook gewild."

 

Hoe heeft u het contact met de gemeente uiteindelijk ervaren?

"Ook bij de gemeente heb ik verteld dat we in een dramatische situatie zaten. Op een gegeven moment hadden we ze keihard nodig voor de licentie. In zo'n proces moeten de gemeente en wij wel de handen ineenslaan."

 

De gemeente is niet de enige partij die jullie keihard nodig hebben gehad om de club te redden...

"De sponsoren hebben echt een veer gelaten. Zij kregen business-seats die ze niet konden gebruiken door corona en faillissement dreigde. Toch vroegen we ze of ze ons alvast wilden betalen. Als zij dat niet massaal hadden gedaan, was het een stuk moeilijker geweest. En de crediteuren hebben in het WHOA-akkoord gewoon tachtig procent moeten inleveren van wat ze uit hadden staan."

 

Is ADO sponsoren kwijtgeraakt?

"De enige die we gaan kwijtraken, is Cars Jeans."

 

En de zakelijke partners die crediteur waren?

"Sommigen zijn gestopt. Dat begrijpen wij wel."

 

Dus jullie moeten nieuwe zakelijke partners zoeken?

"Dat is al gebeurd."

 

Ging dat moeizaam?

"Niet makkelijk, daarvoor krijgt commercieel manager Jesper van den Bosch alle credits. Maar alle medewerkers hebben een waanzinnige prestatie geleverd. Ze hebben dingen puur op wilskracht bereikt. Met het gevoel van: 'het is mijn cluppie, mijn baan'. Dat heeft me verbaasd. In normale bedrijven gebeurt dat niet."


De toekomst van de club is na lang puinruimen en met hulp van gemeente en sponsoren veiliggesteld. Met het Amerikaanse Bolt ADO Den Haag Holding LCC als nieuwe eigenaar en niet met een lokale partij. Over de komende jaren in Amerikaanse handen vertelt Reijntjes in de vijfde en laatste aflevering van deze serie meer. Volgende week komt vastgoedondernemer Jeroen Lentze aan bod. Hij schetst het perspectief van de Haagse zakenman die ADO wilde kopen.