support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HER 16 12 1 3 37
2 ZWO 16 11 2 3 35
3 MVV 16 10 3 3 33
4 EIN 16 8 5 3 29
5 ALM 16 8 2 6 26
6 VVV 16 7 4 5 25
7 JAZ 16 7 3 6 24
8 RJC 16 7 3 6 24
9 WII 16 6 6 4 24
10 JAJ 16 5 6 5 21
11 GRA 16 6 3 7 21
12 JPS 16 5 5 6 20
13 DBO 16 6 1 9 19
14 TEL 16 4 7 5 19
15 NAC 16 5 3 8 18
16 DOR 16 4 4 8 16
17 ADO 16 4 4 8 16
18 TOP 16 5 1 10 16
19 HEL 16 5 0 11 15
20 JUT 16 2 3 11 9
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
volkskrant.nl

Datum plaatsing: 09-04-1984 19:35:00

FC Den Haag viert periodetitel met vandalisme


De clubs in de eredivisie kunnen zich alvast schrap zetten voor de terugkeer in hun midden van FC Den Haag die steeds dichterbij komt, zeker nu de ploeg van DĂȘ Stoop zaterdag het laatste punt voor de derde periodetitel via een gelijk spel tegen DS'79 (0-0) bijeensprokkelde


Door Victor Deconinck

Niet dat de Haagse formatie zulk supervoetbal speelt dat er allerlei ingewikkelde tactische concepten bedacht moeten worden om de ploeg uit het Zuiderpark af te stoppen. De inventiviteit zal vooral gericht moeten worden op het aan banden leggen van de supportersschare uit de residentie, die zijn favorieten bij uitwedstrijden vergezelt.


In het verleden wedijverden de fans van FC Den Haag al met hun collega's van met name Feyenoord, Ajax en FC Utrecht om de eerste plaats op de "geweld-top-tien". De manier waarop de Haagse vandalen zaterdagavond in Dordrecht huishielden wettigt de veronderstelling dat zij inmiddels klaar zijn vooreen hernieuwde confrontatie met Vak S, de F-side, de Bunnik-zijde, of hoe al die knokploegen ook mogen heten.


"Ik ben blij dat we vandaag niet hebben gewonnen" verzuchtte DS-trainer Simon Kistemaker, nadat het weer betrekkeh'k rustig was geworden aan de Krommedijk. De ellende was waarschijnlijk niet te overzien geweest als de Dordtenaren het feest inderdaad hadden verstoord. Nu bleef het bij gesloopt hekwerk, ingegooide ruiten, vernielde zitplaatsen, omvergeworpen aflto's en een vrijwel volledig verwoest jeugdhonk van DFC.


De bekers uit de prijzenkast van de Dordtse amateurclub , die zijn terrein aan DS verhuurt, vlogen door de lucht op het hoogtepunt van het feestje dat de Haagse aanhang vierde. Scheidsrechter Chris Verhoef was inmiddels gevlucht naar een ander hokje, omdat de ruiten van de scheidsrechterskleedkamer boven zijn hoofd waren ingeslagen.

Het angstaanjagende school zaterdagavond overigens niet zozeer in wat er wèl, maar vooral wat er niet gebeurde. De spelers van DS'79 zagen door het gaas de stiletto's blinken en hoorden de opgewonden kreten. Nu kon er gelukkig een periodetitel worden bejubeld, maar hoe zou de frustratie van de bijna 3.000 Hagenaars zich hebben geuit als het anders was gelopen. Dat was de vraag die ieder weldenkend mens na afloop bezig hield.

"Zo'n bedreigende situatie heb ik nog nooit meegemaakt", aldus Verhoef. Tot viermaal toe had hij het spel moeten stilleggen, omdat het veld door Haagse fans in bezit was genomen. In de tweede helft liet hij de twee elftallen zelfs inrukken. "Het was als een afkoelingsperiode bedoeld. Bij een volgend incident zou ik er echt een punt achter hebben gezet."

Na afloop bleken de Haagse bestuursleden al zo gewend te zijn geraakt aan het gedrag van hun supporters dat ze er nauwelijks woorden aan vuil maakten. Voorzitter Stoop schudde de hand van trainer Rob Baan uitgebreid voor de flitsende camera's en beiden persten er zowaar een glimlach uit. Toch verbloemde Stoop opnieuw niet dat hij Baan aan het eind van dit seizoen graag ziet vertrekken. "Als de tijd daar is, zal ik die zaak in het bestuur brengen. Het is net als in het bedrijfsleven, je moet zakelijk beoordelen of iemand optimaal functioneert. Ik vind Baan niet de meest geschikte coach voor FC Den Haag. Daar doet deze periodetitel niets aan af."

Baan was zo verstandig niet in te gaan op de woorden van Stoop. "Ik zie deze periodetitel niet als een revanche op Stoop, maar als een erkenning van mijn persoonlijke kwaliteiten. Ik heb VVV destijds ook teruggebracht naar de eredvisie, dat wil ik ook nu weer doen met FC Den Haag. Ik maak mijn contract gewoon vol." Baan weet zich inmiddels geruggesteund door de andere bestuursleden en weet ook dat de positie van Stoop heel wat minder sterk zal zijn als hij met zijn team inderdaad de eredivisie weet te bereiken. Nu is de financiële afhankelijkheid van Stoop, die als sponsor twee ton inbrengt en ook geld heeft gestopt in spelers als Jol, nog te groot. Als eredivisieclub kan FC Den Haag ook andere sponsors aantrekken en weer op meer steun van de gemeente Den Haag rekenen.

Ex-voorzitter Pieter den Dulk, nog steeds bestuurslid, noemde het optreden van Stoop in de kwestie-Baan een lachertje. "Stoop regeert niet alleen omdat hij toevallig een paar centen in de club stopt. Baan heeft uitstekend werk verricht. De jeugdopleiding is prima opgezet, het eerste team doet het goed. Die man valt niets te verwijten. Stoop zal moeten wennen aan een situatie waarin het beleid samen met anderen wordt gemaakt."

Het duel met DS'79 onderstreepte overigens dat FC Den Haag in deze samenstelling moeilijk mee zal kunnen draaien in de eredivisie. De beste kansen waren immers voor de thuisclub, die uiterst gemotiveerd voor elke meter grond streed. Op het door een stortbui nog veel moeilijker bespeelbare knollenveld kwamen de bezoekers uitermate slecht uit de voeten. Smeets kreeg een tweetal aardige kansjes maar daar bleef het bij. De ploeg van Kistemaker was een paar keer veel dichter bij een treffer, maar slaagde er tenslotte ook niet in te scoren.


Kistemaker, aan het eind van dit seizoen al weer aan de Krommedijk vertrokken, was eindelijk eens tevreden over zijn elftal, "maar het zal voor DS nog een lange weg terug zijn. Aan het eind van het vorig seizoen is alle routine vertrokken. Mühren, Overweg, Bloem, Lees, Gorter, ga maar na... Daar zijn alleen maar amateurs voor in de plaats gekomen." Volgende week dinsdag wordt trduwens beslist of het nog wel zin heeft naar een opvolger voor Kistemaker te zoeken. De Dordtse gemeenteraad praat dan over een garantie voor een nieuw te bouwen stadion met een capaciteit van 11.800 toeschouwers.