Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 02-03-2022 08:44:00

Oefenvoetbal: Onnodige nederlaag van ADO o21 tegen jong Sparta

Om toch in actie te blijven, speelde ADO Den Haag O21 dinsdagmiddag een oefenwedstrijd tegen Tweede Divisionist Jong Sparta Rotterdam.

Het is alweer de tweede maal dat beide ploegen tegenover elkaar staan dit seizoen. De eerste ontmoeting eindigde in een 2-0 overwinning voor de Rotterdammers. Trainer Gerard van Ruitenburg was afwezig en zijn taken werden waargenomen door Rick Hoogendorp en Henk de Zeeuw.

tekst: Glenn Duijzer

De beginfase was voor de thuisploeg, die de druk zo opvoerde dat 21 spelers op de helft van ADO Den Haag stonden. Het was dan ook niet gek dat de eerste kans voor de thuisploeg was. Een indraaiende voorzet van Joshua Adney werd door de Haagse doelman David van de Riet  tot corner getikt.

Counter
Ondanks dat de druk zo hoog bleef op de Haagse verdediging was het na negen minuten ineens Cain Seedorf die op de counter in balbezit kwam. Zijn inzet eindigde in de handen van de doelman. Nog geen minuut later was het Julian Markvoort, die net van buiten het strafschopgebied de bal ineens op de slof nam. Met een uiterste inspanning wist doelman Ishan Kort het Rotterdamse doel schoon te houden. Na een kwartier ging de Rotterdamse storm liggen en kwam ADO O21 meer aan voetballen toe. Dat resulteerde wederom in een kans voor Seedorf, maar zijn schot in de benedenhoek werd tot corner verwerkt.

Redding
In de twintigste minuut was er een goede kans voor Sparta nadat Marouane Afakar op rechts doorkwam. Zijn lage voorzet werd door Mohamed El Kharbachi hoog overgeschoten. Bijna in dezelfde minuut kon spits Pepijn Doesburg al frommelend de bal bijna inlopen. Finn van Breemen zorgde voor redding op de doellijn. Na 25 minuten was het diezelfde Doesburg die voor een leeg doel net naast kopte. Sparta bleef gedurende de eerste helft de betere ploeg en kreeg via Doesburg (kopbal) en Marcus Scholten (van afstand) de beste kansen. In beide gevallen voorkwam doelman David van de Riet een achterstand.

Gezicht
In de rust wisselde ADO Den Haag O21 een tweetal spelers, Nino Noordanus kwam erin voor Onur Demir en Aiman Achmelal voor Emre Ates. Hierdoor ging de verdediging iets anders spelen. Na vijf minuten was het wederom de Rotterdamse spits Doesburg die een opgelegde kans kreeg van Afakar, maar hij schoot de bal van korte afstand vol in het gezicht van doelman Van de Riet. Net voor het uur wist Rafael Struick te ontsnappen aan de linkerkant en zijn diagonale schot ging laag in de verre hoek en buiten bereik van de Rotterdamse doelman: 0-1.

Strafschop
Door de Haagse treffer werd de druk door de Spartanen nog verder opgevoerd. Dat resulteerde na 66 minuten in een strafschop nadat de Hongaarse proefspeler Kesztler de bal ongelukkig in de rebound op zijn hand kreeg. Het was ook nog eens het eerste balcontact van de 18-jarige linksback. Na meer dan een half dozijn pogingen, lukte het Doesburg wel van elf meter om de uitstekend keepende Van de Riet te verslaan: 1-1. In de 73e minuut werd Julian Markvoort door de doelman onderuit getrokken, maar de Rotterdamse arbiter wilde niets weten van een strafschop. In het Haagse kwartiertje kroop ADO O21 langzaam uit haar schulp en werden de Hagenaars brutaler, echter zonder echte kansen te creëren. Acht minuten voor tijd zorgde de arbiter nog voor enige opwinding door na een slaande beweging van de Rotterdamse spits Doesburg ten opzichte van Azeddine Annamouisi een vrije trap aan de Rotterdammers toe te kennen. Het leverde de Haagse trainer Henk de Zeeuw bijna een rode kaart op.

Ongedekt
De laatste vijf minuten waren weer volledig voor de thuisploeg waarin Mohamed El Kharbachi ongedekt de 2-1 binnen kon schieten. Twee minuten voor tijd had Markvoort de gelijkmaker nog op zijn schoen, maar doelman Kort wist met de voet de gelijkmaker te voorkomen. Het was een voor ADO Den Haag O21 zeer nuttige oefenwedstrijd tegen een volwassener Jong Sparta. De Hongaarse verdediger liet geen moment blijken onder de indruk te zijn van de tegenstander en bleef ondanks zijn ongelukkig begin gemakkelijk op de been. Ook in de combinaties was niet te zien dat hij pas voor het eerst meespeelde.

Opstelling ADO Den Haag: Van de Riet, Roethof, Ates (46. Achemlal), Van Breemen, Owusu (65. Kesztler), Reemst (65. Broekhuizen), Markvoort, Zefri (65. Assamouisi), Struick (65. Essabri), Demir (46. Noordanus), Seedorf.