support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
rtvwest.nl

Datum plaatsing: 25-02-2022 22:27:00

Nieuwe eigenaar: veel aandacht voor de supporters en de jeugdopleiding


In het stadion van ADO Den Haag is vrijdag al om tien uur 's morgens de eerste champagne geschonken.


tekst: Danny Verbaan en Jim van der Deijl
 
 
Nadat de rechter had ingestemd met het plan voor het wegwerken van de schulden van de club, was de opluchting dan ook groot. Want dankzij dit vonnis staat nu definitief vast dat het Amerikaanse sportbedrijf Bolt Football Holdings de nieuwe eigenaar wordt. 'Ik kan iedereen verzekeren dat we een mooie toekomst tegemoet gaan', zegt waarnemend ADO-directeur Edwin Reijntjes.
 
Volgens Reijntjes kón er eenvoudigweg niks meer misgaan. Desondanks bleef het tot op het laatste moment spannend. Er is dan ook alle reden om vier uur later voor de tweede keer een fles bubbels te ontkurken.
In dit geval is die meegenomen door Omroep West. ‘Proost', zegt Reijntjes bij het heffen van het glas, 'dit is wel een moment om te vieren. ADO is gered. Nu kunnen we verder kijken naar de toekomst'.
 
Eén ding staat voor Reijntjes vast en dat is ADO dankzij het vonnis 'heel erg veilig is'. Voor faillissementen hoeft niet meer te worden gevreesd, ook is er een einde gekomen aan het komen en gaan van bedrijven die sinds begin 2021 wel brood zagen in het op en top Haagse voetbalinstituut.
Tot die geïnteresseerde partijen behoorde de Haagse vastgoedinvesteerder Jeroen Lentze. 'Hij heeft me al gefeliciteerd', aldus Reijntjes die dit gebaar erg heeft gewaardeerd.
 
 
Chinese avontuur
Ook advocaat Christiaan Mensink heeft meteen zijn gelukwensen overgebracht. Deze Haagse jurist vertegenwoordigde op het laatst het Chinese bedrijf United Vansen International Sports (UVS) dat nu nog vrijwel alle aandelen van ADO bezit. Dat duurt niet lang meer. Aan het Chinese avontuur komt een eind, ook al heeft Mensink nog geprobeerd om de overname door Bolt tegen te houden.
De rechtbank wees dit af: UVS protesteerde te laat en liet het ook om andere redenen afweten. 'Sinds vanmorgen is het boek definitief dicht', aldus Reijntjes over de rol van UVS. 'Wel is het jammer dat het zo is gegaan. UVS heeft de afgelopen jaren veel tijd en geld in de club geïnvesteerd’.
 
 
Niet wakker
Toch ligt de directeur hier niet wakker van, want in Bolt heeft hij alle vertrouwen. Het aanvankelijke idee was dat de club deel zou gaan uitmaken van een dochtermaatschappij van Bolt, het in Spanje gevestigde Globalon Football Holdings. Ook het Duitse FC Augsburg, Crystal Palace uit Londen, het Vlaamse Waasland-Beveren, Alcorcón uit Spanje en het Portugese Estoril behoren tot de Globalon-familie.
Maar Globalon is eigendom van diverse internationale investeerders. De licentiecommissie van de KNVB wilde van al die partijen precies weten hoe hun financiën zijn geregeld, voordat ze het Spaanse concern tot de Nederlandse voetbalcompetitie zou toelaten. Volgens ADO zou het te veel tijd kosten om dit allemaal na te gaan.
 
 
Vermogende topman
David S. Blitzer, de zeer vermogende topman van Bolt, bood op het allerlaatste moment uitkomst. 'Hij zei: het is een stuk makkelijker om één iemand te controleren, dan allemaal partijen uit een heleboel landen', vertelt advocaat Jeroen Reiziger. Als onafhankelijk herstructureringsdeskundige was Reiziger de afgelopen negen maanden nauw bij het overnameproces betrokken. 'Ik doe het wel alleen, heeft Blitzer toen gezegd'.
Voor dit KNVB bleek dit voldoende om akkoord te gaan. Het zorgt ervoor dat het speciaal opgerichte bedrijf 'Bolt ADO' de nieuwe eigenaar wordt. Globalon blijft desondanks het aanspreekpunt van de club. Ignacio Beristain Borra, tevens de voorzitter van het Portugese Estoril, is hiervan de belangrijkste vertegenwoordiger. 'En dat blijft hij ook', aldus Reijntjes. 'Hij zal ook meebeslissen over een aantal zaken die nog moeten worden opgelost'.
 
 
Schuldeisers
De nieuwe eigenaar heeft zich bereid getoond om tenminste 7,5 miljoen euro in ADO te investeren. Daarvan is 1,2 miljoen bestemd voor het afkopen van de ongeveer honderdveertig schuldeisers. Als onderdeel van het reddingsplan ontvangen zij slechts een gedeelte van het bedrag dat ADO ze verschuldigd is. Reijntjes benadrukt dat dit verlies niet uit het oog mag worden verloren. 'Onze crediteuren hebben een behoorlijke veer moeten laten’, zegt hij. 'Maar daardoor kan ADO nu wel verder.'
Op, aldus Reijntjes, 'korte termijn' wordt eerst iemand aangetrokken voor alle technische zaken die het runnen van een professioneel voetbalbedrijf met zich meebrengt. Ook worden de supporters meer bij het beleid betrokken: als het aan Reijntjes ligt, krijgen zij op de een of andere manier een rol binnen de HFC ADO Den Haag, de moedervereniging van de club.
 
 
'Impressed'
De jeugdopleiding kan straks eveneens op veel aandacht rekenen. De directeur maakt dit op uit de reactie van Iván Bravo, de rechterhand van Blitzer. Bravo toonde zich naar eigen zeggen zeer 'impressed' over de wijze waarop ADO jonge talenten een kans probeert te geven. 'Ik heb Blitzer zelf nooit ontmoet', moet Reijntjes bekennen. 'Maar Iván Bravo is hier langs geweest. Ik heb hem toen uitgebreid gesproken'.
Voor zichzelf ziet Reijntjes geen rol meer weggelegd. Hij is in mei vorig jaar benoemd als vervanger van Mohammed Hamdi die na de degradatie uit de eredivisie per direct besloot op te stappen. Reijntjes was op dat ogenblik de vicevoorzitter van de vereniging HFC ADO Den Haag en oud-lid van de Raad van Commissarissen.
 
 
Veilige haven
Hij beschouwde het als zijn belangrijkste klus om ADO in een veilige haven te loodsen. Nu dat is gelukt, verruilt Reijntjes uiterlijk op 1 juli zijn functie voor die van voorzitter van de HFC ADO Den Haag.
Dat hij geen directeur blijft, is nooit zijn ambitie geweest, verzekert hij: 'Ik word het niet, dat heb ik altijd al gezegd', aldus Reijntjes. 'Hier moet iemand voor vier, vijf jaar gaan zitten om met hart en ziel, en samen met Globalon, de club verder te brengen'.
 
Hilbert Bredemeijer, de Haagse wethouder van onder meer Sport, is blij dat de overname van ADO rond is. 'Dit is het moment waar we naar uit hebben gekeken', is zijn reactie. 'We kunnen nu eindelijk weer vooruit kijken'. Het financieel gezond maken van de club is hierbij voor hem een heel belangrijk punt van aandacht. 'Ook vinden we dat de supporters het meer voor het zeggen moeten krijgen bij de club', aldus Bredemeijer.
 
Bekijk het volledige interview met Edwin Reijnjtes op omroepwest.nl