support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HER 16 12 1 3 37
2 ZWO 16 11 2 3 35
3 MVV 16 10 3 3 33
4 EIN 16 8 5 3 29
5 ALM 16 8 2 6 26
6 VVV 16 7 4 5 25
7 JAZ 16 7 3 6 24
8 RJC 16 7 3 6 24
9 WII 16 6 6 4 24
10 JAJ 16 5 6 5 21
11 GRA 16 6 3 7 21
12 JPS 16 5 5 6 20
13 DBO 16 6 1 9 19
14 TEL 16 4 7 5 19
15 NAC 16 5 3 8 18
16 DOR 16 4 4 8 16
17 ADO 16 4 4 8 16
18 TOP 16 5 1 10 16
19 HEL 16 5 0 11 15
20 JUT 16 2 3 11 9
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Algemeen Dagblad (oud)

Datum plaatsing: 12-08-1977 14:36:00

Malatinsky kiest met Perazic voor minst slechte oplossing


"Dojo" Perazic valt niet te benijden. De 31-jarige Joegoslaaf, die aan' zijn vierde seizoen bij FC Den Haag begint, krijgt de verantwoordelijke opdracht van trainer Malatinski om Aad Mansveld in het Zuiderpark te doen vergeten.


Tekst: Hans de Bruin


Een opvallende strijd is aan deze keuze vooraf gegaan. Rob Ouwehand, Martien Toet en Simon van Vliet stonden aanvankelijk te boek als kandidaat-opvolgers voor Mansveld, de Feijertoorder van nu. Zij bezaten de potentiële mogelijkheden als Ausputzer.

Maar na enkele wedstrijden was de zaak eigenlijk al bekeken. Niemand van het drietal voldeed. Malatinski koos daarna snel voor de minst slechte oplossing die hem eigenlijk al voor ogen had gestaan.


Eenvoudiger
Perazic, ervaren en getruct, is blij met zijn nieuwe verantwoordelijkheid in het veld. "Ik ga een andere periode in mijn carrière tegemoet", verwacht hij opgewekt. "In tegenstelling tot wat iedereen denkt ga ik ervan uit dat het voetballen eenvoudiger voor mij wordt."

Als verdedigende middenvelder heb je een vrij gecompliceerde taak. Je moet het spel organiseren en tegelijk wordt er ook van je verwacht dat je een tegenstander uitschakelt. Je bent daardoor enorm bezig, druk. Dat is elke keer een geweldige aanslag op de conditie en de concentratie."

Als vrije verdediger hoopt Perazic zichzelf meer rust en tijd te gunnen in beslissende spelsituaties. Het elftal zal meer dan ooit een beroep op zijn dirigerende kwaliteiten doen. Perazic benadrukt: "Dat pr is ook de reden waarom Malaltinski me waarschijnlijk voor die plaats gekozen heeft. Ik heb dertien jaar ervaring als middenvelder en ik praat ontzettend veel onder de wedstrijd. Je kan dan veel gemakkelijker leiding geven aan de in achterhoede."  Dat herinner ik mij nog wel van het begin bij FC Den Haag.

Stem kwijt
Ik wist met wat me overkwam. Aad Mansveld schreeuwde iedereen in het elftal naar een prestatie. Ik probeer dat nu ook, valt dat niet mee. Elke keer als ik het veld verlaat ben ik bijna mijn stem kwijt."

Het Haagse publiek zal Aad ansveld niet snel vergeten, Zijn indrukwekkende prestatie het Zuiderpark is daarvoor van te grote betekenis geweest.

Perazic beseft dat. "Het was natuurlijk veel eenvoudiger voor mij geweest als er een minder bekende speler op die plaats had gestaan. Maar daar sta ik niet bij stil. Ik heb vertrouwen in wat ik kan en het lijkt me dat de toeschouwers vanzelf aan mij zullen wennen als het goed gaat. Ik ben me bovendien volledig bewust van mijn zwakke punten. Vooral die nonchalance die mijn spel kenmerkt, moet verdwijnen."
 

FC Den Haag in het kort

Stadion Zuiderpark
AANVANG: zaterdag 20.00 uur; zondag 14.00 uur.

TRAINER: Anton Malatinsky.
AANGETROKKEN: René den Os (BEC), Rob Remmerswaal (VIOS), John van de Wetering (Roodenburg). VERTROKKEN: Aad Mansveld (Feyenoord), Ron van Baaren (Spijkenisse), Leo de Caluwé, André van Maaren (Coal), Jean Noel (Jeunesse d’Esch), Ton Thie (gestopt), Woody Louwerens (Postalia), Dick van der Wulp (Wageningen), Peter Landers (FC Dordrecht).

Selectie: Roger Albertsen(20), René van Antwerpen (21), Henk Boon (21), Jan de Bruij (21), Ben van Dam (19), Han Galje (20), Fred Goemans (19) Frank Hendriks (19), Oeki Hoekema (28), Martin Jol (21), Aa Kila (23), Joop Korevaar (26), Tomm Kristensen (18), Henk van Leeuwen (26), Antoine Linders (20), René van Os (17), Dojo Perazic (31), Rob Ouwehand (25). Rob Remmerswaal (18), Cees Tempelaar (20), MartinToet (21), Lex Schoenmaker (29), Simon van Vliet (26), Ren Vreeswijk (21), John van d Wetering (18), Romeo Zondervan (18).

Elke fout die ik maak wordt me nu veel zwaarder aangerekend. Al dagen ben ik daar voor mezelf dan ook mee bezig."
Hoewel trainer Malatinski voorlopig het licht op groen heeft gezet voor Perazic, is de mogelijkheid niet uitgesloten dat zijn beslissing later in het seizoen nog verandert.

"Niemand krijgt zekerheid van mij", bekent de Tsjech, die strenger dan het vorige seizoen is en harder traint. "Perazic is voor nu de beste oplossing. Dat heb ik hem ook zo verteld. Maar het is niet ondenkbaar dat zich een positieve ontwikkeling voordoet bij één van de alternatieven die voor handen zijn. Dan krijgt deze ook een kans als vrije verdediger".

De trainer vertolkt met dit standpunt de mening van het elftal dat zich reorganiseert. Voor de meeste spelers is er momenteel geen betere oplossing denkbaar. Joop Korevaar, al jarenlang een vaste keus bij FC Den Haag, zegt: "We moeten reëel zijn. Niemand van ons kan Mansveld vervangen. Hierdoor moeten we de oplossing dus in een collectief zoeken."

"Dat je dan even aan een nieuwe opzet van de achterhoede moet wennen is voor mij geen verontrustende zaak. Tijdens de trip van FC Den Haag door Noorwegen speelde Perazic drie van de vier wedstrijden als Ausputzer en dat is steeds beter gegaan. We hebben hierdoor toch hoop voor het nieuwe seizoen gekregen, te meer ook omdat we als spelers zien dat hij die plaats enorm ambieert."

Een apart probleem was voor trainer Malatinski de schorsing van twee van zijn basisspelers. Roger Albertsen moet zondag de eerste competitiewedstrijd tegen Feijenoord overslaan en Simon van Vliet zelfs ook nog de daaropvolgende tegen Roda JC. Deze "erfenis" van het vorig seizoen heeft de oefencampagne van FC Den Haag danig in de war gegooid.


Tussenoplossing
Joop Korevaar: "Malatinski heeft het hierdoor moeilijk gehad. Wat had het voor zin om veel met de ideale opstelling te experimenteren? Eerst moest er aan een tussenoplossing gewerkt worden." De vraag is of FC Den Haag het paard niet achter de wagenspant. Perazic is waarschijnlijk de beste oplossing als Ausputzer, maar verzwakt het elftal hierdoor niet teveel op het middenveld? Joop Korevaar twijfelt.

"Mijn persoonlijke mening is dat Perazic in bepaalde wedstrijden beter bruikbaar is op het middenveld. Ik heb liever dat hij daar met zijn keiharde sliding de aanval van de tegenstander onderbreekt. Dan ontlast je tenminste de verdediging. Nu bestaat het gevaar dat je de tegenstander te ver laat opdringen."

Zelfstandiger
Net als Malatinski hoopt het Haagse publiek dat het vertrek van Aad Mansveld niet louter nadelige gevolgen zal hebben. Er wordt verwacht dat enkele - ervaren - spelers zich iets zelfstandiger zullen ontwikkelen. De druk van de heerser is weg; iedereen kan zich doen gelden, Perazic gelooft niet in deze theorie. Aad Kila en Joop Korevaar wel. De laatste is zelfs verrast door wat hij om zich heen ziet. "Enkele spelers krijgen meer lef, worden vrijer. Ik verwacht van deze ontwikkeling, nu ik het met eigen ogen waarneem, toch vrij veel."