support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HER 16 12 1 3 37
2 ZWO 16 11 2 3 35
3 MVV 16 10 3 3 33
4 EIN 16 8 5 3 29
5 ALM 16 8 2 6 26
6 VVV 16 7 4 5 25
7 JAZ 16 7 3 6 24
8 RJC 16 7 3 6 24
9 WII 16 6 6 4 24
10 JAJ 16 5 6 5 21
11 GRA 16 6 3 7 21
12 JPS 16 5 5 6 20
13 DBO 16 6 1 9 19
14 TEL 16 4 7 5 19
15 NAC 16 5 3 8 18
16 DOR 16 4 4 8 16
17 ADO 16 4 4 8 16
18 TOP 16 5 1 10 16
19 HEL 16 5 0 11 15
20 JUT 16 2 3 11 9
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
volkskrant.nl

Datum plaatsing: 09-08-1977 12:47:00

Improvisatie troef bij FC Den Haag


Als alles volgens plan verlopen was, zou Fred van Hal twee maanden geleden bij FC Den Haag de voorzittershamer van de scheidende Herman Choufour hebben overgenomen.


De 39-jarige Van Hal gold al enkele jaren als de "kroonprins" bij de Haagse club. Welbewust heeft hij voorlopig echter voor een andere status gekozen. "Part-time manager", zo omschrijft Fred van Hal, in het dagelijkse leven "in verzekeringen", zijn huidige rol bij FC Den Haag, een functie geboren uit nood zoals hij Verklaart. Manager Eddy Hartmann bleek na een ziekteperiode alleen nog een administratieve taak te ambiëren, "en", zo vult Van Hal aan, "er is gewoon geen geld om een nieuwe manager aan te trekken." Geldgebrek, een overal gehoorde kreet, ook bij FC Den Haag, als is er jaarlijks een gemeentelijke donatie van 5 ton, en zorgt de overheid ook voor het onderhoud van het nu voor 1,2 miljoen bijna geheel overdekte stadion.

Van Hal: "Wij investeren ons geld zoveel mogelijk in spelers. De betaalde staf willen we zo klein mogelijk houden. Toen Hartmann ziek werd heb ik noodgedwongen zijn werk overgenomen, en nu is besloten dat ik ook het komend seizoen als manager zal blijven optreden, omdat ons dat zo'n kleine ton scheelt"

Ruim 40 uur onbetaald werk per week, elke avond en het gehele weekeinde. Fred van Hal schuift daarmee aan bij de rij goedwillende amateurs die in het betaalde voetbal de sleutelposities nog grotendeels in handen hebben. FC Den Haags part-time manager kent de kritiek op die hobbyisten. Hij riposteert echter: "Er zijn gewoon geen professionele mensen beschikbaar. Hoe moet zo'n man opgeleid worden. In Nederland is dat nog een blinde vlek.

Er zijn genoeg organisatiedeskundigen evenals voetbalexperts, maar een combinatie van die twee eigenschappen kom je hoogstzelden tegen. Kijk maar wat een problemen de opvolging van Brox bij Feijenoord heeft opgeleverd. Veel van die zogenaamde amateurbestuurders doen het zo slecht nog niet, en er zijn nauwelijks alternatieven."


Als verantwoordelijk man voor het management bij FC Den Haag heeft Van Hal ook meebeslist over het vertrek van Mansveld, het levende symbool van de Haagse club. Van Hal: "Mansveld was aan de afbouw van zijn carrière bezig. Zijn vertrek was al gepland, maar is alleen vervroegd. Daardoor zullen we moeten improviseren, maar er is nu nog een aardig bedrag binnengekomen, dat zou straks niet meer gebeurd zijn. We missen inderdaad een brok kwaliteit, maar daar staat tegenover dat andere spelers zich nu beter kunnen ontplooien. Mansveld was een zeer dominerende persoonlijkheid. Veel spelers schoven automatisch de verantwoordelijkheid naar hem af."

Die eigen verantwoordelijkheid lig Van Hal na aan het hart. "Vorig jaar hebben we een spelletje gespeeld dat niemand kon boeien. In de accommodatiesfeer hebben we service aan het publiek sterk verbeterd. Alles overdekt, een uniek elektronisch scorebord met ook alle andere wedstrijden erop, een uitstekend restaurant. Maar ook het elftal zal nu taakbewust moeten zijn, de verantwoordelijkheid aan dat publiek moeten waarmaken."


De man die zijn spelers daarvan zal moeten doordringen is Anton Malatinsky, door een groep spelers onder aanvoering van Mansveld vorig seizoen fel bekritiseerd wegens zijn zachte hand, maar door Van Hal duidelijk in bescherming genomen. "Het klink hard, maar de door Mansveld zo bejubelde Boskov heeft roofbouw gepleegd op de spelersgroep.

In zijn periode is er geen jonge speler doorgebroken, terwijl dat altijd de kracht van Den Haag was. Denk maar Dusbaba, Ling, Swanenburg, Jol. Onder Malatinsky hebben jongeren weer een kans gekregen. Toet, zo'ndervan, Goemans, Tempelaar, veelbelovende-spelers. En die discipline waar zoveel over te doen is geweest ... Je geeft een trainer bevoegdheden, en daarna moet je iemand in zijn waarde laten. Dit is zijn aanpak en we geven hem de tijd zijn visie uit te vouwen."


Malatinsky zal het in de komende competitie moeten doen zo'nder spectaculaire aanwinsten, en met een geïnproviseerde defensie omdat nog moet worden uitgemaakt wie zijn rol kan gaan overnemen. Van Hal: "Misschien Van Vliet, misschien als interim-figuur ook Perazic. Hoekema zou er uitstekend geschikt voor zijn, maar hij heeft zich het laatste half jaar op het middenveld onmisbaar gemaakt" Daarnaast is er de zorg over Schoenmaker, die zeer langzaam van een slepende voetblessure genezen is, maar nog uiterst kwetsbaar lijkt.

Tegen de achtergrond van die gegevens, maar vooral met de beperkte mogelijkheden tot investeren, ziet Fred van Hal zowel op de korte termijn als over een wat langere periode nog geen groei naar de topclub waarover de residentie toch eigenlijk evenals Amsterdam en Rotterdam zou moeten beschikken, zoals Boskov in zijn Haagse jaren altijd luid verkondigde.