support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 21-02-2022 12:30:00

De ADO-spagaat: is het ZO lastig om een Nederlandse club over te nemen?


ADO Den Haag hoopt begin deze week te horen of de Spaanse overname doorgang kan vinden.


tekst:  Stef de Bont


Achtergrond
Maar een zekerheid is dat niet. Zo dacht Kakhi Jordania eerder FC Den Bosch te hebben gekocht, maar werd hij teruggefloten vanuit Zeist. Waarom is het eigenlijk zo lastig voor een buitenlandse partij om een Nederlandse club te kopen? En waar lopen ze in Den Haag tegenaan? VI ging op onderzoek.
Het is een belangrijke week voor ADO Den Haag. Vandaag (maandag) dan wel morgen (dinsdag) moet duidelijk worden of de club wordt overgenomen door het Spaanse Globalon Football Holdings.
Althans, dat denkt men in de Residentie.
Of nog beter: dat hoopt men.
Want niemand die het zeker weet.

 

Centen
Vorige week publiceerden we nog maar eens over de overnameperikelen in Den Haag. Dat was naar aanleiding van een homologatiezitting die plaatsvond op 8 februari. Voor de details verwijzen we graag naar dat stuk. De rechtbank kwam die middag met een even opvallende als harde conclusie: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
Aanbevolen: Waarom ADO Den Haag nog altijd niet is overgenomen
De Haagse afvaardiging én de rechtbank waren het er over één ding zeker eens: de Nederlandse voetbalbond bepaalt of ADO Den Haag overgenomen wordt. Het lot van de Haagse voetbalreus ligt in de handen van een paar mannen en vrouwen in pak met een KNVB-logo op de borst.


De Spaanse overname moet worden goedgekeurd. Dat doet niet de KNVB maar de licentiecommissie. Dat is een groep van onafhankelijke mannen en vrouwen. Zij toetsen in het geval van ADO of de aandelenovername door Globalon binnen de huidige regelgeving past. Deze commissie staat in feite los van de KNVB, is onbereikbaar voor de media én staat erom bekend weinig deadlines te delen met de clubs. Een gesloten clubje.

Het is niet zo dat deze personen op basis van een onderbuikgevoel bepalen of een club al dan niet wordt overgenomen. Er is een zogenaamde Richtlijn Wijziging Zeggenschap, die voor iedereen toegankelijk is op de site van de KNVB. Er wordt gewerkt volgens het Know Your Owner-principe. ‘Conform dit principe moet de identiteit van eigenaren van betaaldvoetbalorganisaties bekend zijn, alsook hun belangen, activiteiten en de herkomst van hun vermogen’, lezen we.
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen

In de bijlagen wordt per punt uitgelegd wat een club aan documenten aan moet leveren, wil iemand meer dan 25 procent van de aandelen kopen. Van een mondelinge toelichting op de plannen, tot een kopie van bankafschriften en jaarrekeningen van de laatste drie boekjaren.
Er gaat aardig wat werk in zitten. Daarom heeft ADO Den Haag advocaat Dolf Segaar in de hand genomen, iemand die bekend is met licentiezaken en veel voetbalgerelateerde zaken heeft gedaan. Het proces werd na een aanscherping van de regels, een paar jaar terug, alleen maar complexer.
Dit gebeurde op verzoek van de clubs én de voetbalbond. De Nederlandse Bank had eerder al eens laten weten dat de voetballerij kwetsbaar was voor witwassen en andere integriteitsrisico’s. Bovendien was bij de overname van Vitesse lange tijd onduidelijk wie nu eigenlijk de aandelen had gekocht. De herkomst van bepaalde geldstromen riep vragen op en er waren directe lijnen met het Chelsea van Roman Abramovich. En dus geldt er nu al een paar jaar een stevige integriteitsnorm.
‘Een aandeelhouder van een betaaldvoetbalorganisatie mag zijn geld niet hebben verdiend (of verdienen) met illegale activiteiten, zoals drugshandel of corruptie, en ook mag de financiering geen deel uitmaken van een witwastraject’, zo lezen we.

 

Jordania
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen. Vraag het FC Den Bosch. In 2018 kwam Kakhi Jordania, de zoon van voormalig Vitesse-zetbaas Merab naar De Vliert. Hij bereikte een akkoord met de clubleiding en begon geld in de club te pompen. Naar eigen zeggen stopte hij drie miljoen euro in de Bossche Eerstedivisionist, die plots meedeed voor promotie.
Er werden twaalf spelers aangetrokken en opmerkelijke bonussen toegezegd. Er was echter één probleem: de licentiecommissie moest nog een akkoord geven. De Georgiër dacht dat het een formaliteit was en bleef investeren in de club. Maar uiteindelijk zette de licentiecommissie een streep door de deal.

FC Den Bosch vocht de uitspraak nog aan bij de beroepscommissie. Deze gaf De Bosschenaren op enkele punten gelijk. De twee belangrijke punten: het had te lang geduurd én de licentiecommissie zat wel heel erg op de letters van de wet.
Wat dat eerste punt betreft: het duurde om en nabij een jaar alvorens de club een definitief antwoord kreeg. Veel clubs die worden overgenomen verkeren in zwaar weer en moeten snel doorschakelen om het hoofd boven water te houden. Dat geldt ook voor ADO.
Daarnaast werden de leden van commissie weggezet als muggenzifters. De interne alsook de externe controle verliep wel heel erg minutieus. Of zoals ze in Den Bosch na afloop zeiden: ‘Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen.’
De beroepscommissie boog lichtjes mee met Den Bosch, maar het eindoordeel bleef hetzelfde. Jordania kon de club niet overnemen. Met als gevolg dat beide partijen met knallende ruzie uit elkaar gingen. Sterker nog, de twee staan nog altijd tegenover elkaar in de rechtbank.



Hoepel
Maar FC Den Bosch is nu toch alsnog overgenomen? Door Amerikanen? Dat klopt. Maar geen van hen heeft meer dan 25 procent van de aandelen. En dus was die deal met een paar weken beklonken…
Bij ADO Den Haag gaat het om bijna honderd procent van de aandelen. En dus gaat er tijd zitten in het proces. Rondom de homologatiezitting werd door de ADO-directie al gewezen naar de licentiecommissie. Dat het allemaal zo lang duurde, dat de nieuwe voorzitter van die commissie wel erg streng was. Hadden ze in Zeist dan niets geleerd van FC Den Bosch?
In detail weten we dat niet. We kunnen het immers niet aan de licentiecommissie zelf vragen. Maar dat het allemaal erg lang duurt in Den Haag, valt te bezien. De rechtbank vroeg op 8 februari naar een tijdslijn. Wanneer was de licentiecommissie aangelijnd aangaande Globalon?


Segaar kwam met de volgende tijdlijn:
Op 22 december waren alle stukken aangeleverd bij de Licentiecommissie
Op 23 december volgde een eerste beoordeling met aanvullende vragen
Op 5 januari kwam ADO met antwoorden
Op 13 januari volgde een antwoord van de licentiecommissie. ‘Sindsdien zijn we met elkaar in overleg over aanvullende stukken, er is intensief telefonisch contact’, aldus Segaar.
Kort voor de zitting, op 8 februari, werden wederom aanvullende vragen gesteld.

We kunnen dus stellen dat ADO de eerste stukken ongeveer twee maanden geleden heeft aangeleverd. Ja, er was in de tussentijd intensief contact met de KNVB en de licentiecommissie, maar het doorlichten van een potentiële koper vergt nu eenmaal tijd.
Het akkoord met Globalon ligt er echter al sinds begin november. De rechter vroeg zich dan ook hardop af of er in de tussenliggende periode geen kostbare tijd verloren was gegaan. ADO gaf aan dat het de tijd nodig had om alles op orde te krijgen. Bovendien sprak het van een formaliteit.


Globalon is al actief in onder meer België, Spanje en Portugal. ‘Vanuit de UEFA wordt er regelgeving gegeven, maar iedere bond vult deze op eigen wijze in’, liet advocaat Dolf Segaar de rechter weten. ‘Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen. Op basis van die Europese regels zou het mij bevreemden als de Nederlandse bond bij deze transactie, die qua structuur gelijk is, lastig zou doen.’
De rechter wilde vervolgens weten welke concrete vervolgvragen er nog lagen. ‘Kunt u iets zeggen over de aard van de informatie die nu nog gevraagd wordt door de KNVB? Globalon is al in drie landen geaccepteerd. Dan zou je verwachten: het mapje met informatie ligt al klaar’, aldus de rechtbank.

Segaar: ‘De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders. En dan met name het herkomstvermogen. Een onderzoek dat nog verfijnd moet worden na wat wij al hebben aangeleverd. En dat is, wat u terecht zegt, in die andere landen al gedaan door de bonden. Maar ook door bijvoorbeeld de Spaanse bank. Maar toch vraagt de KNVB aanvullende informatie en dat vertraagt op dit moment de discussie.’
Met andere woorden: de Amerikanen die achter Bolt zitten, het moederbedrijf van Globalon, moeten met de billen bloot. En zoals tijdens de zitting ook werd aangegeven: deze mensen zijn niet voor niks zo vermogend geworden. Ze doen aan risico-inschatting en laten vreemden liever niet in hun kaarten kijken.


Dat is de reden waarom overnames vrij lang kunnen duren. De regelgeving is bekend. Clubs weten wat ze aan moeten leveren. Maar wil de potentiële eigenaar alle kaarten op tafel leggen? Bij eerdere overnamepogingen in Nederland was er vaak sprake van een kat-en-muis-spel. Waar de potentiële kopers er alles aan deden om zo min mogelijk in hun kaarten te laten kijken, wilde de licentiecommissie de onderste steen boven. En dan krijg je aanvullende vragen op aanvullende vragen.
Bij ADO zijn ze in ieder geval hoopvol gestemd. Althans, dat zei Segaar in rechtbank. ‘Er worden geldstromen inzichtelijk gemaakt. Wij gaan ervan uit dat op 21 februari de KNVB een definitief antwoord kan geven. De KNVB werkt daar hard aan. Normaal gesproken is de Licentiecommissie een maand of drie, vier bezig om zo’n traject van een goedkeuringsbesluit te geven en nu is dat allemaal wat naar voren gehaald. Ik ben positief gestemd over het proces.’


ADO maakt een flik voorbehoud voor de rechtbank
ADO Den Haag hoopt komende week te weten of het Spaanse Globalon Football Holdings de club over kan nemen. Daarbij is het, zoals gememoreerd, afhankelijk van de Licentiecommissie van de KNVB. De club doet voorkomen alsof er 22 februari definitief een oordeel moet komen. Maar voor de rechtbank werd dit toch wat voorzichtiger aangekondigd.
‘We zijn doorlopend in gesprek met de KNVB’, aldus herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘De geluiden die mij als laatste hebben bereikt, afgelopen weekend, waren dat er wellicht binnen tien tot vijftien werkdagen duidelijkheid zou kunnen komen.’
Dat zijn behoorlijk wat voorbehouden. Dolf Segaar vult aan. ‘De Licentiecommissie streeft ernaar om op 21 februari een besluit te kunnen nemen zodat wij op 22 februari te horen krijgen wat de Licentiecommissie van de aangeleverde informatie vindt en of het goedkeuring wenst te geven, enerzijds in de zeggenschap en anderzijds de overdracht van de licentie.’