support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Parool

Datum plaatsing: 09-08-1977 12:22:00

FC Den Haag zal Mansveld warm onthalen


Het is een duivelse gedachte geweest van competitieleider Jan Huijbregts om FC Den Haag op de eerste dag van het nieuwe voetbalseizoen te confronteren met... Aad Mansveld, de man die meer dan 500 maal het shirt van ADO en FC Den Haag droeg.


en die zo met de club van het Zuiderpark vergroeid leek, dat vele Hagenaars de berichten over een transfer naar de Rotterdamse Kuip pas vor waar wilden aannemen, toen de contracten allang waren getekend en de clubs het eens waren geworden over een vergoedingssom van 250.000 gulden.


FC Den Haag al meteen tegen zijn vroegere aanvoerder: pikanter kan het bijna niet. Geloof maar dat de emoties zaterdagavond in het Zuiderpark hoog zullen oplaaien als "Aadje" er op zijn bekende manier op los hakt. Geloof maar dat de rumoerige Haagse engelenbak furieus te keer zal gaan als Aad Mansveld zijn vroegere ploeggenoten wat al te hardhandig aanpakt en geloof maar dat Feyenoord, Boskov en Mansveld met spot en hoon overladen zullen worden als ze verliezend de arena zouden moeten verlat    


Oude nest
"Ja, Aad kan zijn borst nat maken," gniffelt Lex Schoenmaker, die zelf eens de gang van het Zuiderpark naar de Kuip maakte, maar twee jaar geleden op het oude nest terugkeerde, zich na het vertrek van Mansveld met een opmer-

kelijke gretigheid heeft opgeworpen als een belangenbehartiger van de spelersgroep en prompt tot aanvoerder werd gekozen. "Je kan er donder op zeggen dat de Haagse supporters Aad voor overloper en verrader zullen uitmaken. Al ben je honderd jaar lid geweest van een club en heb je 99 jaar in het eerste elftal gespeeld, dan nog krijg je een trap na, als je opstapt. De supporters reageren veel emotioneler dan de spelers zelf. Niemand van ons neemt het Mansveld kwalijk dat hij op de aanbieding van Feyenoord is ingegaan. Dat hij aan het einde van zijn carrière nog een paar centjes pakt, gunnen we hem van harte. Hij mag van ons 32 van de 34 wedstrijden schitteren. Alleen tegen ons zie ik hem graag voor de bijl gaan. Er is ons veel aan gelegen zaterdagavond met een overwinning te starten. We moeten koste wat het kost voorkomen dat het Haagse publiek al bij de eerste wedstrijd op ons afknapt." En dan lachend: "Aad moet zich maar op het ergste voorbereiden. We zullen 'm torpederen. De grond in gaat-ie". De Hagenaar die zaterdagavond het meest met Mansveld te maken krijgt is spitsspeler Henk van Leeuwen. De ex-Feyenoorder behoorde het afgelopen seizoen tot de meest onfortuinlijke spelers van de eredivisie. Hij brak een teen, tobde met zijn enkelbanden, scheurde zijn kniebanden en moest aan het einde van het seizoen een meniscusoperatie ondergaan. Van Leeuwen lijkt al die tegenslagen goed overwonnen te hebben, want tijdens het oefenprogramma legde hij een opmerkelijke productiviteit aan de dag.

Van Leeuwen stelt zich evenals Schoenmaker heel wat voor van de confrontatie met zijn oude ploeggenoot. "Ik vind het om meer dan een reden jammer dat Aad vertrokken is. Ik beschouwde hem als een steunpilaar van onze ploeg en bovendien kon ik het goed met hem vinden. We hebben heel vaak een pilsje met elkaar gedronken. Mansveld staat bekend als een harde speler, maar ik ken nog wel gevaarlijker tegenstanders, Tjeerd Koopman bij voorbeeld van FC Amsterdam. Ik ga .zaterdagavond beslist niet met angst en vrees het veld in. Ik denk dat Aad nerveuzer is dan wij. Hoewel hij al 33 is, staan zaterdagavond bij het begin de druppels op zijn voorhoofd. Daar ben ik van overtuigd. Hoewel we goeie vrienden zijn, zal Aad me zeker niet ontzien. Als ik hem op de vierkante meter wil passeren, dan schopt-ie me gegarandeerd omhoog. Ik zal het anders moeten doen. Ik zal hem ln de diepte, op snelheid moeten pakken. Als je al tien jaar betaald voetbal speelt, dan maak je je niet zo gauw druk meer maar dit duel met Aad wordt toch wel lets bijzonders."



Behoorlijk
Hoewel FC Den Haag in periodes dat Mansveld geblesseerd of geschorst was, vaak tot goede prestaties kwam, t moet vooralsnog worden aangenomen dat de ploeg van Malantinsky in verdedigend opzicht behoorlijk aan kracht heeft ingeboet. Wat Mansveld ln al die jaren voor FC Den Haag heeft betekend, kan niemand beter beoordelen dat assistent-trainer Rinus Loof, die in de schaduw van Happel, Jezek, Teunissen, Boskov en Malatinsky veel en goed werk heeft verricht en Aad Mansveld van zijn tiende jaar af beeft zien groeien.

Loof: "Als men over Mansveld spreekt, dan spreekt men altijd over zijn sterke body, zijn kracht, zijn hardheid, zijn inzet. Te vaak wordt vergeten, dat Aad ook kan voetballen. In de loop der jaren heeft hij heel wat wedstrijden voor ons gewonnen Ik weet niet hoeveel beslissende doelpunten hij heeft gescoord. Feyenoord zal er wel spijt van hebben dat het Mansveld al niet ln december heeft gekocht. Dan was het nu kampioen geweest en had het Europa Cup-voetbal gespeeld. Aad kan zeker nog twee á drie Jaar aan de top mee. Wat het verschil is tussen Den Haag met Mansveld en Den Haag zonder Mansveld? Ik moet zeggen dat het na zijn vertrek een stuk rustiger en een stuk beschaafder Is geworden. Er worden wat minder bakken verteld en er wordt wat minder gevloekt. Aad was een beetje grof in de mond en er waren momenten dat hij flink kon uitvallen. Maar meestal was daar ook wel aanleiding toe. Als er gelanterfant wordt, dan mag een aanvoerder van mij gerust flink te keer gaan. Aad was niet alleen een goed voetballer, maar ook een Inspirerende figuur. Voor mij hoeft het allemaal niet zo beschaafd toe te gaan. Zeker niet op het veld, want dan bereik je niks. We zullen Aad nog wel eens missen."



Hoofdbrekens
De opvolging van Mansveld heeft Malatinsky heel wat hoofdbrekens bezorgd. Een plaatsvervanger drong zich niet direct op en bij het experimenteren moest Malatinsky voortdurend rekening houden met het feit dat hij Simon van Vliet en Roger Albertsen bij de start van de competitie wegens schorsingen zal moeten missen. Mede doordat Noel naar Luxemburg terugkeerde en Swanenburg en De Caluwé het hun aangeboden contract weigerden te tekenen, is het spelerspotentieel van FC Den Haag wat teruggelopen, maar de ambitie om er wat van te maken, lijkt groter dan vorig seizoen, toen de wat lakonieke aanpak van Malatinsky niet bijster gewaardeerd werd. Schoenmaker: "Malatinsky heeft de zaken nu heel wat energieker aangepakt. Vorig jaar gebeurde alles ln wandeltempo. Toen leek het wel of we aan de Vierdaagse meededen. Nu is er keihard gebikkeld. Na m'n vakantie viel ik in een paar weken tijd zeven kilo af". Oekl Hoekema bevestigt de woorden van zijn collega: "Er is waanzinnig hard getraind. In al de jaren dat ik nu betaald voetbal speel, heb ik nog nooit zon zware voorbereiding meegemaakt.