support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 35 18 12 5 66
5 GRA 35 18 5 12 59
6 ADO 34 16 10 8 58
7 NAC 35 14 9 12 51
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 34 13 6 15 45
13 VVV 34 12 9 13 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 35 9 6 20 33
17 TOP 35 10 2 23 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 15-02-2022 14:59:00

Waarom ADO Den Haag nog altijd niet is overgenomen


Al maanden schrijven we over een mogelijke verkoop van ADO Den Haag. Toch is de club nog altijd niet verkocht.


tekst: Stef de Bont


Achtergrond

Hoe zit het nu precies met die overname? Wat zijn de plannen van het Spaanse Globalon en wat als het onverhoopt misgaat aankomende week? VI geeft antwoord.


Het is inmiddels een soap van ongekende omvang. In medialand gaat het al bijna een jaar over ADO Den Haag en een mogelijke verkoop. Er werd gesproken en geschreven over verschillende overnamekandidaten, de rol van eigenaar United Vansen, een bijna faillissement en rechtszaken. De gemiddelde voetbalsupporter ziet door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl er een cruciale fase is aangebroken. Want zoals afgelopen dinsdag in de rechtbank van Den Haag hardop uit werd gesproken. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care.’



Hoe groot zijn de problemen van ADO Den Haag?
Die zijn flink. De club heeft de laatste jaren structureel te veel geld uitgegeven. In totaal bedraagt de schuld zo’n twintig miljoen euro. Zo heeft de Belastingdienst nog een kleine drie miljoen euro tegoed. Jarenlang werden de eindjes aan elkaar geknoopt en voldeed het ternauwernood aan de licentie-eisen van de KNVB. Cruciaal hierbij was de rol van grootaandeelhouder United Vansen (UVS) dat volgens afspraak jaarlijks een paar miljoen overmaakte naar de Residentie. Maar die overboekingen stopten in 2021 abrupt.

De Chinese regering stond niet langer toe dat er geld werd overgemaakt naar Europese sportprojecten. Het zorgde voor een acuut liquiditeitsprobleem bij ADO. UVS zag nog maar één uitweg en dat was de club verkopen. Dat was in het voorjaar van 2021.


Maar een jaar later is de club nog altijd niet verkocht. Waarom niet?
Omdat het geen gewone verkoop werd. De toenmalige ADO-directie liet UVS meermaals weten dat het water tot aan de lippen stond en zij zich genoodzaakt zag een WHOA-traject te starten. En juist dat maakte de verkoop van ADO Den Haag een heel stroperig en onoverzichtelijk proces.

De WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet is in het leven geroepen voor bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren, maar nog wel levensvatbaar zijn. Door middel van de WHOA moet een faillissement worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat er, net als in het geval van ADO, direct een afkoelingsperiode wordt afgekondigd. In die periode kan geen enkele schuldeiser een faillissement aanvragen.

Binnen de WHOA moet er een akkoord worden gesloten met alle schuldeisers. Hen wordt gevraagd akkoord te gaan met een fractie van de uitstaande schuld. Zodoende kan het bedrijf of in dit geval de voetbalclub, een gezonde doorstart maken. Het is kiezen of delen: stemmen de schuldeisers niet in met het akkoord, dan gaat de organisatie failliet en krijgen ze helemaal niks meer. Bij ADO Den Haag is het WHOA-traject inmiddels afgerond. De schuldeisers zijn akkoord. Onderdeel van dit akkoord is dat het Spaanse Globalon Football Holdings de club overneemt. Zij hebben de club zelfs al helemaal doorgelicht. De rechter zal op 25 februari laten weten of de WHOA-procedure kan worden afgerond.


Er ligt dus een akkoord én er is een mogelijke koper. Wat is dan nu nog het probleem?
Er zijn kleine en grotere beren op de weg. Laten we beginnen met wat achterhoedegevechten. United Vansen is woedend. De Chinese grootaandeelhouder is niet gehoord in de zoektocht naar een overnamekandidaat en blijft berooid achter. Onderdeel van het WHOA-akkoord is dat de aandelen worden afgepakt van UVS. De Chinezen krijgen geen rode cent, nog niet eens een bedankbriefje. De Chinezen bereikten eerder zelf een akkoord met de Groep Lentze/Jol. Deze Haagse partij wil in ieder geval nog vijfhonderdduizend euro voor de aandelen betalen. Maar de zittende clubleiding koos voor Globalon. In een document van liefst 42 pagina’s schrijft UVS over sabotage, discriminatie, leugens, bedrog en impliceert het zelfs dat er gefraudeerd is door de zittende ADO-bestuurders. De rechtbank heeft het lijvige document in bezit. Meer daarover leest u hier.

Daarnaast zou een voormalig advocatenkantoor beslag hebben laten leggen op de aandelen van UVS. Zij zouden nog zo’n vijftigduizend euro van de Chinezen tegoed hebben. Tijdens de zitting van vorige week werd niet duidelijk wat dit voor een invloed kan hebben op de WHOA-procedure. ADO lijkt zich in ieder geval geen zorgen te maken.

'Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen'
Een groter probleem kan de licentiecommissie van de KNVB worden. Zoals gezegd, ADO heeft een akkoord met Globalon. Inmiddels is duidelijk dat de Spanjaarden minimaal 7,5 miljoen euro in de club willen steken, dat het rekent op promotie binnen twee seizoenen én dat er flink gereorganiseerd gaat worden. De Spanjaarden vervullen nu een cruciale rol. Voor het WHOA-traject is ruim anderhalf miljoen euro nodig om de schuldeisers te betalen. Geld

dat ADO zelf niet heeft en moet worden opgehoest door Globalon. Dit bedrag staat al ergens op een bankrekening geparkeerd, maar wordt pas vrijgegeven als de Spanjaarden zeker weten dat de ADO-deal rondkomt. Daarvoor moet de WHOA-procedure succesvol worden afgerond én moet de KNVB instemmen met een overname. En die goedkeuring is er nog altijd niet. Zoals de voorzitter van de rechtbank het treffend samenvatte: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’

Dan moet de licentiecommissie dus opschieten
Dat is wel in het belang van ADO. Iedereen, inclusief de voorzitter van de rechtbank, wil weten wanneer er duidelijkheid komt vanuit Zeist. Maar deze groep van wijze mannen en vrouwen laat zich niet graag opjagen. Een paar dagen voor de zitting werden er opnieuw aanvullende vragen gesteld over Globalon Football Holdings. En dat was niet voor het eerst. Nederland voert een streng beleid waar het gaat om overnames. De KNVB wil precies weten welke buitenlanders achter Globalon en het aan deze partij gelieerde Bolt Football Holdings zitten. Wie zijn het, hoe vermogend zijn ze en hoe hebben ze hun geld verdiend? ADO hield in de rechtbank vol geen problemen te voorzien. Als belangrijkste argument werd aangedragen dat Globalon ook in andere Europese landen actief is en daar door de ballotage was gekomen. Zelfs de Spaanse bank zou onderzoek hebben gedaan.

In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn
Vanuit supportersperspectief wordt al snel gezegd dat de KNVB onnodig lastig doet, maar dit nauwkeurige onderzoek is juist bedoeld om ons voetbal te beschermen tegen zwart geld en andere ongeregeldheden. Bovendien zou ADO precies moeten weten wat er gevraagd wordt, in het document Richtlijn Zeggenschap Clubs staat precies vermeld welke informatie moet worden overlegd. Van een mondelinge toelichting op de plannen tot een kopie van bankafschriften. De Nederlandse licentiecommissie neemt geen enkel risico en wil heel veel persoonlijke documenten inzien. Iets waar vermogende buitenlanders niet altijd even enthousiast van worden. In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn. De voorzitter van de rechtbank counterde dit door te stellen dat de Spanjaarden om het proces te versnellen, net zo goed nu alvast het WHOA-traject konden voorfinancieren. Toch bleek dat geen optie.

De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar

Hoe nu verder?
Het wordt spannend. De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar. De rechtbank zal niet instemmen met een akkoord zonder financiële onderbouwing. En die financiële onderbouwing komt er alleen als de licentiecommissie van de KNVB instemt. Niemand die precies kan vertellen of en, zo ja, wanneer dit gebeurt.

ADO is gevraagd om deze week aanvullende stukken aan te leveren. Op 21 februari zou de licentiecommissie weer samenkomen. ADO hoopt dat er vervolgens op 22 februari groen licht komt. Het was reden voor de rechtbank om pas op 25 februari met een vonnis aangaande het WHOA-traject te komen. De rechter wil eerst weten of de voetbalbond instemt.

In het meest gunstige geval voor ADO, komt de licentiecommissie op 22 februari met goed nieuws en volgt de rechtbank drie dagen later. Dan kan ADO onder Globalon een nieuwe start maken. Mocht de licentiecommissie opnieuw met aanvullende vragen komen óf Globalon afwijst, dan vervalt normaliter drie dagen later de WHOA-procedure. Hetzelfde geldt als de Spanjaarden zich nu alsnog terug zouden trekken. Als dat scenario opgaat, kan in theorie elke schuldeiser vanaf 25 februari het faillissement van ADO aanvragen. De situatie voor ADO Den Haag wordt dan wel héél penibel.