volkskrant.nl

Datum plaatsing: 13-12-1976 17:11:00

Dom AZ loopt in haagse val

In het Zuiderpark wordt de buitenspelval om de veertien dagen wagenwijd opengezet. Elke club weet het als zij tegen FC Den Haag moet spelen. Mansveld regelt de zaken en de grensrechter steekt zijn vlag al omhoog zodra het naar buitenspel ruikt.

Op deze manier wordt de tegenstander, vooral als die een beetje onnozel te werk gaat, redelijk in bedwang gehouden en schopt FC Den Haag het in de zo kwaliteitsarme eredivisie nog een aardig eind.

AZ'67 liep gisteren een keer of 20 in de buitenspelval van Mansveld en zijn maten, waaruit mag blijken dat ze in Alkmaar het buskruit niet hebben uitgevonden. Afgezien daarvan voetbalde FC Den Haag zo slecht, dat de uitslag (2-1) een wonder mocht worden genoemd.

Was AZ dan misschien nóg slechter? Zeker niet. De formatie van trainer Kraay voetbalde een paar klassen beter, maar verspeelde in de laatste seconde uitermate schlemielig het gelijke spel na verzuimd te hebben het krachtsverschil in doelpunten uit te drukken.

Dom als ganzen lieten de mannen uit Alkmaar de kans voorbij gaan om in de race om een UEFA Cupzeteltje enige terreinwinst te boeken. Ook Van Hanegem, die toch moet weten hoe tegenstanders van dit povere niveau te pakken zijn, draaide plichtmatig mee in het spel van de onnozelheid en benadrukte dit met de wijze waarop hij drie vrije trappen op de rand van het strafschopgebied nam. Alle drie waren wellicht uitstekend van opzet, maar kwa uitvoering lachertjes.

Van Hanegem gedroeg zich verder als een gentlemen en verstuurde ook nog een paar perfecte passes, waaruit scoringskansen ontstonden. Hij bleef echter diep in de schaduw van Nygaard, die veel te laat achter de bal ging voor een vrije trap en althans nog een keihard schot door de muur wist te produceren.

De nuttige inbreng van Nygaard en Hovenkamp bracht AZ niet over de brug doordat het merendeel van de ploeg beneden de maat bleef. Kist én Van Marwijk bleken hard toe te zijn aan de winterpauze en de derde aanvalspion. Metgod kwam tegen Korevaar nimmer tot een opmerkelijke actie. Kraay verving hem tenslotte door Smeets, die van zijn aanwezigheid blijk gaf door buitenspel te gaan lopen wanneer dit maar mogelijk was.

FC Den Haag mocht zich gelukkig, prijzen dat het met de vorm van AZ zo beroerd gesteld was. En als het af en toe toch moeilijk werd voor de tweederangsploeg, die Malatinsky bij gebrek aan beter de wei had ingestuurd (Perazic, Van Leeuwen, Schoenmaker, De Caluwé en Toet ontbraken) werd op de zogenaamde professionele toer onheil voorkomen. Het neerleggen van doorgebroken tegenstanders paste in het concept van de armoede, waarvan FC Den Haag zich routineus bediende. Het leverde een gele kaart op voor Mansveld die van een schorsing weinig te duchten heeft, want vóór de eerstvolgende competitiewedstrijd — op 9 januari tegen Haarlem — hebben de Hagenaars een serie oefenwedstrijden op het programma staan. En zoals men weet kan daarmee een schorsing keurig worden ondervangen.

Het erbarmelijke spel van FC Den Haag leidde tot een voortdurend overwicht van AZ, maar in de eerste helft niet tot doelpunten. In de 28ste minuut zou Nygaard waarschijnlijk zover zijn gekomen als Mansveld net buiten het strafschopgebied niet aan de noodrem had getrokken. Dat leverde de aanvoerder zijn kaart op. Van Hanegem verprutste daarop de vrije trap.

De eerste vloeiende aanval van AZ, vier minuten vóór de rust, eindige met een kopbal van Kist over het doel. Inmiddels was de partij al verziekt door de constante buitenspeltaktiek van Haagse kant. In de vijfde minuut van de tweede helft scoorde Nygaard eindelijk met een fraaie lob van zon 40 meter afstand, nadat de grensrechter terecht het sein tot doorspelen had gegeven.

AZ leek alsnog ruim te gaan winnen, maar een inzet van Hovenkamp belandde op de paal en FC Den Haag kwam zowaar nog gelijk ook. De eerste kans van de wedstrijd in de 16de minuut was meteen raak. Een vrije trap van Van Vliet werd door Mansveld naar Swanenburg doorgekopt die zo duidelijk buitenspel stond dat heel het Zuiderpark zijn adem inhield. Maar de grensrechter en scheidsrechter Wellinga zagen niets. Ver na afloop scandeerde de Haagse jeugd dan ook buiten de hekken de slogan "Wellinga wordt scheidsrechter van het jaar."

Arntz zag even later geen kans alleen voor doelman Thie een gepaste schijnbeweging te bedenken. Thie raakte bij zijn reddende actie geblesseerd, werd gedurende vijf minuten aan zijn arm behandeld en mocht daar later met tevredenheid op terugzien. Want in de laatste seconden van de bijgetrokken vijf minuten bracht FC Den Haag de stand alsnog op 2-1.

De debuterende Joegoslavische doelman Meskovic, die afgezien van wat terugspeelballen en een enkel verdwaald schot niets te doen had gekregen, moest de bal weer uit het net halen nadat Albertsen met een prima passje Noël had gelanceerd.

MALATINSKY (FC DEN HAAG): "Je zou kunnen zeggen dat we onverdiend hebben gewonnen, maar belangrijker is nu onze gunstige positie op de ranglijst. Mijn selectie-groep is door de vele blessures zo beperkt, dat ik niet eens meer kan wisselen. AZ had een prachtige kans om ons op verlies te zetten, maar die jongens waren zeker nerveus."

KRAAY (AZ'67): "Een droevige zaak, deze nederlaag. Den Haag was allang blij met een gelijk spel. Ze speelden daar ook op, knalden de ballen blindelings naar voren en waren feitelijk nergens. Wij kregen de kansen, maar faalden in de afwerking."