AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-02-2022 09:49:00

Haagse ploeg in eigen stadion te kijk gezet

ADO Den Haag heeft verrassend met 2-3 van laagvlieger MVV verloren. En na een belabberde start en defensief geschutter was dat niet eens onterecht.

tekst: Martin van Zaanen

Op basis van het eerste kwartier van de wedstrijd in het Cars Jeans Stadion, zou je niet zeggen dat de nummer vier (ADO Den Haag) de nummer zeventien op bezoek had. Niet alleen voetbalde MVV fris en fruitig mee, het kreeg ook de beste kansen. In de openingsfase was het, mede door de puzzel die trainer Ruud Brood moest leggen, zoeken voor de thuisploeg. Een van die puzzelstukken was de eerste basisplaats in de competitie van linksbuiten Xander Severina.

De opdracht voor de twintigjarige aanvaller was duidelijk: zo diep en ver mogelijk op de flank staan en centrumspits Thomas Verheydt met voorzetten bestoken. Tot zo ver de theorie.

Duinenmars
Vanaf het eerste fluitsignaal lukte er heel weinig in de groen-gele gelederen. Waar de Limburgers er een tempo op nahielden van een kopgroep in de CPC Loop, deed het tempo van veel Haagse aanvalsopzetten meer denken aan de Duinenmars. Toen Mart Remans in de 28ste minuut de 0-1 maakte, kon je niet zeggen dat die treffer uit de lucht kwam vallen. Dat gold ook voor de 0-2 van Toshiba Lake.

"Als ploeg die voor de bovenste plaatsen wil meedoen, mag een uitglijder zoals deze je nooit overkomen", vertelde Ricardo Kishna, die gisteravond op het middenveld speelde, na afloop. "De onderlinge reacties bij de spelers na de wedstrijd waren niet zozeer verbaasd, maar vooral van boosheid. Aan de bal vond ik het nog niet eens zo heel slecht. Wat er vooral fout ging, was dat de afspraken niet goed werden nagekomen. In de duels schoten we tekort en je moet bereid zijn om een stapje extra voor elkaar te zetten."

Kishna had ook bij de 0-2 achterstand lang het vertrouwen dat ADO het zou ombuigen. "Vooral toen we vlak naar rust de 1-2 maakten, was alle hoop terug. Dat MVV vlak daarna meteen weer scoorde, was een domper die extra hard aankwam."

Marius van Mil, ADO Den Haag Nu zijn er weinig dingen zinlozer dan het hebben over wie er niet meedoen. Maar het middenveld is wel de machinekamer en het kompas van iedere ploeg. In die linie kon ADO tegen MVV geen gebruik maken van de slimme intercepties van Gregor Breinburg en het constante verdeel-en heerswerk van Sem Steijn. Gisteren hadden Tyrese Asante, Samy Bourard en Kishna het middenveld geen moment in handen.  "Spelers die er niet bij zijn, mogen voor ons nooit een excuus zijn", liet laatstgenoemde na de wedstrijd meteen weten. "Ook met deze ploeg moeten we veel beter kunnen. Als wij vanavond gewoon doen wat we moeten doen, winnen we deze wedstrijd negen van de tien keer. Dat dit niet is gebeurd, is kwalijk."

Traditie in ere hersteld
Wanhopige tijden vragen om rigoureuze ingrepen. Nog voor rust bracht Ruud Brood met Marius van Mil een extra centrumspits in. Meteen in de eerste minuut na rust kopte Thomas Verheydt uit een strakke voorzet van Boy Kemper de 1-2 binnen. Alleen doofde de hoop in de Haagse hart drie minuten later alweer uit toen Lake de 1-3 maakte. Wederom was het Haagse weerwerk knullig en slap.

ADO is een club met tradities. Eén daarvan is dat de ploeg geregeld zo sociaal is om een tegenstander, die een slechte periode doormaakt (en MVV had al acht keer achter elkaar verloren), weer in het zadel te helpen. Daar leek dit seizoen een einde aan te zijn gekomen, maar gisteravond werd die traditie in ere hersteld.