FC Den Haag naar finale om de KNVB Beker

Bekerduel tegen Den Bosch formaliteit: 0-3

De paar honderd supporters van FC Den Haag stormden het veld op, terwijl de spelers van FC Den Bosch met gebogen hoofd de catacomben van De Vliert opzochten.

Door Bert Schaap

Ze schaamden zich diep voor de Wanprestatie in de halve finale van het KNVB bekertoernooi en de uit eindelijke 0-3 nederlaag. Dit FC Den Bosch was geen schim meer van de "knokploeg" die in het bekertoernooi zo verrassend PSV uitschakelde. Integendeel, het zonder zelfvertrouwen opererende elftal van Theo de Jong bleek geen schim meer van de cupfighter van weleer. Die rol was gistermiddag weggelegd'voor Den Haag.

"De vorm is al de laatste , weken zoek," uitte ook De Jong zijn teleurstelling over het missen van de finale. "Ik probeer de rust te bewaren en de spelers zelfvertrouwen te geven, maar mijn selectie is ervan overtuigd dat het niet gaat. Een echt excuus weet ik ook niet. Als het zo doorgaat grijpen we overal naast."

Ook voor FC Den Haag leek na alle tumult rond de gestaakte wedstrijd tegen Ajax een rol op het tweede plan weggelegd. "In feite zijn wij al de kampioen door nu de finale te halen," zei de glunderende Pim van der Meent. "Er is zoveel gebeurd,-mijn ploeg haalt de finale. Dat is klasse. Grote klasse."

En dan met dank aan FC Den Bosch, dat een complete off-day had. Met de langdurig geblesseerde Arthur Hoyer weer in de gelederen en met René van Eek geblesseerd op de tribune schitterde Den Bosch alleen door het vele balverlies en de angst om te falen. Ook FC Den Haag, zonder Tscheu la Jing en Martin Jol, had de eerste helft in aanvallend opzicht nauwelijks iets in de melk te brokkelen. Met de wind tegen bleken "de Haagse aanvallers na rust beter tot hun recht te komen. Uit een afgemeten voorzet van Pablo Plak knalde Karel Bouwens richting Belgische grens. Deze "blindganger" bleek de voorbode van een doelpuntrijk offensief, dat geopend werd door Ron de Roode, die vanaf rand strafschopgebied feilloos raak mikte: 0-1.

Een goal die FC Den Haag vleugels gaf en de nekslag betekende voor Den Bosch. Na de gele kaart voor Tony Morley wegens spelbederf (scheidsrechter Van Swieten liet grove overtredingen gewoon onbestraft) scoorde de Brit het tweede Haagse doelpunt. Ditmaal na een voorzet van Marco van Alphen die de Bossche "buitenspelval" omzeilde.

Tien minuten later (78e minuut) was het weer Morley die uit een identiieke situatie de 0-3 op het scorebord bracht.

"Als je zo dicht bij Europees voetbal bent, is er niets zo erg dan het verliezen van een halve finale" zei Den Haag-aanvoerder Heini Otto na afloop. Otto, die geen kind had aan Hans Gillhaus, Vervolgde: "Na dat doelpunt van De Roode moest Den Bosch komen en kregen wij de ruimte. Daar hebben we koelbloedig van geprofiteerd."