support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 ALM 0 0 0 0 0
3 DBO 0 0 0 0 0
4 DOR 0 0 0 0 0
5 EIN 0 0 0 0 0
6 GRA 0 0 0 0 0
7 HEL 0 0 0 0 0
8 HER 0 0 0 0 0
9 JAJ 0 0 0 0 0
10 JAZ 0 0 0 0 0
11 JPS 0 0 0 0 0
12 JUT 0 0 0 0 0
13 MVV 0 0 0 0 0
14 NAC 0 0 0 0 0
15 PEC 0 0 0 0 0
16 ROD 0 0 0 0 0
17 TEL 0 0 0 0 0
18 TOP 0 0 0 0 0
19 VVV 0 0 0 0 0
20 WII 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 08-01-2022 10:41:00

Janmaat: "Deze druk is beter dan die van toen"


Ervaren verdediger is klaar voor de herstart. Daryl Janmaat (32) deed er de afgelopen tijd alles aan om fitter te worden. Hij wil met ADO de strijd om promotie met succes hervatten. "We staan er goed voor."


tekst: Marijn Abbenhuijs
 
 
De steeds fitter wordende Daryl Janmaat speelde de eerste helft van de laatste twee wedstrijden voor de winterstop. Daarmee liet de ervaren verdediger zien dat hij op de weg terug is. Om er meteen bij aan te geven dat hij in de winterstop zou doortrainen om in de tweede seizoenshelft echt weer volwaardig selectiespeler te kunnen zijn.
 
Dat doortrainen deed Janmaat in Dubai. "Ik ben lekker een paar daagjes naar de zon geweest", vertelt hij. "Een beetje vitamine D opgedaan. Ik heb rust genomen, maar heb ook getraind. Dat ging goed. Ik voel me steeds beter worden. Ik kan wedstrijden spelen en veel groepstrainingen meedoen omdat ik steeds fitter word."
 
 
Ander gevoel
En dat is goed nieuws voor ADO, want de Haagse ploeg gaat met een heel ander gevoel de tweede seizoenshelft in dan waarmee het aan het seizoen begon. Ondanks zes minpunten die de club kreeg vanwege de slechte financiële situatie staat de ploeg van trainer Ruud Brood vierde en heeft het de eerste periodetitel gewonnen. En zondagmiddag, als de Keuken Kampioen Divisie hervat wordt, kan het gat met de tweede plek verkleind worden tot één punt. Dan speelt ADO namelijk tegen Excelsior, dat nu tweede staat en vier punten meer heeft dan de Hagenaren.
 
 
"We staan er goed voor", benadrukt Janmaat. "Ik hoop dat we kunnen promoveren en de wedstrijd van morgen is daarvoor meteen belangrijk. We kunnen het gat verkleinen tot één punt en als het zeven zou worden, is dat natuurlijk veel. Maar ik heb wel vertrouwen in de groep. Ik vind dat we een goede, gretige ploeg hebben en dat er een goede mix is met veel energie en positiviteit."
 
 
Eerste keer
Maar de nieuwe situatie zorgt ook voor druk. Druk die de ploeg aan het begin van het seizoen niet voelde. Toen werd er weinig van ADO verwacht, nu gaat het heel nadrukkelijk over promotie en zelfs over de top-2 en het ontlopen van de play-offs. "Druk komt met succes, maar is er ook als je niet wint", zegt Janmaat, die in 2014 met Oranje op het WK de halve finale haalde. "Dat is een andere soort druk. Dat is het mooie van voetbal, je moet wel een beetje druk hebben. En ik heb liever deze druk dan die we vorig seizoen hadden. Ik probeer ervoor te zorgen dat iedereen er goed mee om kan gaan. Je verwacht van een oudere speler dat hij er goed mee kan dealen en ik heb veel meegemaakt. Voor veel jongens uit de ploeg is dit de eerste keer in het betaald voetbal dat ze in zo'n situatie zitten. Ik probeer ze sturing te geven, maar je moet mensen ook een beetje hun dingen laten doen. Iedereen heeft iets anders nodig."
 
 
Drive
En hulp van ervaren spelers als Janmaat en Eljero Elia had de jonge ADO-selectie op het trainingsveld het hele seizoen al. Maar nu zijn de twee ex-internationals ook inzetbaar voor de ploeg. Het maakt ADO sterker. "We zullen bij mij nog wel rekening moeten blijven houden met welke wedstrijden ik wel kan spelen en welke niet", zegt Janmaat. "Maar ik verwacht veel minuten te gaan maken in de tweede seizoenshelft. Als rechtsback? Dat maakt niet zo veel uit. Ik ben van origine rechtsback, en ik ben een back die veel drive heeft. Dat hou ik, dat is mijn kracht. Daarmee kunnen we als ploeg ook wat forceren als ik achter de hand word gehouden. Want zeker de komende tijd verwacht ik namelijk nog niet alles te starten."
 
 
Jagen
Hoe dan ook gaat de Leidschendamse verdediger de komende maanden jagen op zijn tweede promotie naar de eredivisie als speler van ADO Den Haag. In 2008 flikte hij dat kunstje al eens en dus weet Janmaat maar al te goed in welke situatie hij met zijn huidige ploeggenoten zit. "Daar doe ik het nog voor en daarna wil ik nog zo lang mogelijk doorvoetballen. Als het met die knie goed blijft gaan en ik me goed blijf voelen, ga ik door. En nu gaat het gewoon goed."