support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 ALM 0 0 0 0 0
3 DBO 0 0 0 0 0
4 DOR 0 0 0 0 0
5 EIN 0 0 0 0 0
6 GRA 0 0 0 0 0
7 HEL 0 0 0 0 0
8 HER 0 0 0 0 0
9 JAJ 0 0 0 0 0
10 JAZ 0 0 0 0 0
11 JPS 0 0 0 0 0
12 JUT 0 0 0 0 0
13 MVV 0 0 0 0 0
14 NAC 0 0 0 0 0
15 PEC 0 0 0 0 0
16 ROD 0 0 0 0 0
17 TEL 0 0 0 0 0
18 TOP 0 0 0 0 0
19 VVV 0 0 0 0 0
20 WII 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 05-01-2022 16:09:00

Waarom ADO Den Haag eind januari eindelijk een nieuwe eigenaar kan hebben


Achter de schermen wordt nog altijd hard gewerkt aan een overname van ADO Den Haag. Het Spaanse Globalon staat in de startblokken, het is nu alleen nog wachten op de rechter én de KNVB. Een update.


tekst: Stef de Bont


Uiteindelijk heeft ADO het alsnog verloren van politiek Den Haag. De verwachting is dat kabinet Rutte 4 op maandag 10 januari op het bordes staat. Daarmee komt er aan de langste politieke formatie in Nederland een einde. De nieuwe eigenaar van ADO Den Haag, Globalon, moet nog zeker tot eind januari wachten op het champagnemoment.
Zoals bekend is ADO al meer dan een jaar bezig met een mogelijke overname. Begin november kwam de club met nieuws: het Spaanse Globalon Football Holdings was de beoogde nieuwe eigenaar. Sindsdien is het opvallend stil in de anders zo rumoerige Residentie. Maar dat duurt volgens insiders niet lang meer: als alles meezit komt er deze maand nog witte rook uit de Residentie. Daarvoor is de club afhankelijk van twee partijen.



De rechter
Dat ADO al meer dan een jaar te koop staat heeft een reden. De club is praktisch failliet. De huidige grootaandeelhouder, het Chinese United Vansen, voldeed al enige tijd niet meer aan de betalingsverplichtingen. De club heeft flinke schulden opgebouwd bij zo’n 150 schuldeisers. Om een faillissement te voorkomen, koos de directie ervoor een WHOA-traject in te gaan. Simpel gezegd komt het erop neer dat alle schuldeisers genoegen nemen met een fractie van de uitstaande schuld. Dat klinkt vrij hard, maar als ADO failliet gaat krijgt niemand een cent.
In het voorstel dat op tafel ligt krijgen de meeste schuldeisers ongeveer twintig procent van hun uitstaande schuld. Het proces wordt geleid door herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. Hij heeft het WHOA-akkoord de voorbije weken voorgelegd aan de verschillende schuldeisers. ‘En op een paar boekhoudkundige zaken na, zijn er geen bezwaren geweest’, vertelt hij.
Op dit moment vindt er officieel een stemmingsprocedure plaats. De verwachting van Reiziger is dat de crediteuren akkoord gaan aangezien ze al op de hoogte zijn van het beoogde WHOA-akkoord. ‘We hebben een aardige aanloop genomen. Je kunt het akkoord ook maar één keer daadwerkelijk indienen’, vertelt Reiziger. ‘Dit weekend gaan we de balans opmaken. Vervolgens leggen we het voor aan de rechter.’

Deze zal vervolgens een homologatiezitting uitschrijven, welke doorgaans plaatsvindt twee weken nadat de stukken door Reiziger zijn ingediend. Daar zal de procedure en de uitkomst worden getoetst. ADO en Reiziger voorzien op voorhand weinig problemen en denken dat de rechter instemt met het akkoord. Voorwaarde is wel dat de crediteuren direct worden betaald. Het totale bedrag, wat normaliter rond de anderhalf miljoen euro zal liggen, heeft de club zelf niet in de kas. Dit moet worden betaald door Globalon.

En United Vansen? De huidige grootaandeelhouder verzette zich maandenlang stevig tegen een overname. Volgens Reiziger kan ADO door middel van de WHOA-procedure uiteindelijk de aandelen afpakken. Iets wat collega-advocaat Christiaan Mensink op VI PRO bestreed. ‘Maar zijn lezing klopt niet’, zegt Reiziger daar nu over. ‘We hebben er alles aan gedaan om UVS aan tafel te krijgen, om samen tot een oplossing te komen. Dat is helaas niet gelukt. Ze konden afscheid nemen door de voor-, achter- of zijdeur. Het wordt die laatste. Ze hullen zich in stilzwijgen. Het betekent dat wij via de WHOA-procedure de aandelen over zullen nemen.’

We hebben UVS naar een reactie gevraagd, maar die is vooralsnog niet gekomen. Als de crediteuren én de rechter akkoord gaan, kan Globalon beginnen met betalen. Dan is de grootste stap gezet: Dan is ADO zeker dat het niet failliet gaat.


De KNVB
Maar de club schaakt momenteel op meerdere borden. En dat moet ook. Zwarte cijfers alleen zijn niet voldoende. Ook de licentiecommissie van de KNVB moet akkoord gaan met een overname. De regels omtrent overnames in Nederland zijn de laatste jaren behoorlijk verzwaard. Vraag het de familie Jordania, die na een avontuur bij Vitesse dacht zomaar even FC Den Bosch over te kunnen nemen. Vader Merab en zoon Kakhi kregen uiteindelijk geen groen licht uit Zeist en zwaaiden af met een vechtscheiding.
Het laatste jaar meldden zich bij het Cars Jeans Stadion de nodige luchtfietsers en cowboys. Daarbij zaten ook veel partijen waarvan direct betrokkenen tegen ons zeiden: `Die gaan nooit door de ballotage van de KNVB komen.` Maar om Globalon maakt niemand in Den Haag zich zorgen.


Ten tijde van de onderhandelingen waren er nogal wat onduidelijkheden over de partij waarmee werd gesproken. ADO verwelkomde Bolt Football Group, maar ging later in zee met Europese zusterpartner Globalon. Zij wordt momenteel doorgelicht. ‘De gesprekken worden gevoerd door de clubleiding van ADO en de advocaten van Globalon’, vertelt Reiziger. ‘Maar het zou best wel gek zijn als er iets misgaat: Globalon is in meerdere landen actief. Landen waar soortgelijke regels gelden als in Nederland.’

Interim-directeur Edwin Reijntjes liet eerder weten dat onder Globalon onder meer Maasland-Beveren, Crystal Palace, Estoril en Augsburg vallen. De Haagse verwachting is dan ook dat ze in de Zeister bossen geen bezwaren zullen hebben tegen de aankoop. Checken kunnen we dat overigens niet: gaandeweg het proces wil niemand van de KNVB een update geven over het proces.
Reiziger is hoopvol gestemd. Zowel over de WHOA- als de KNVB-procedure. Als alles een beetje meezit zou ADO eind januari verkocht kunnen zijn. En dan kan er gebouwd worden aan de toekomst van de club. ‘Het is een lang proces geweest en we zijn er ook nog niet helemaal. Maar het ziet er momenteel gunstig uit’, besluit de herstructureringsdeskundige.