support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 7 1 49
2 EXC 21 13 4 4 43
3 EMM 21 13 3 5 42
4 ADO 21 15 2 4 41
5 JAJ 21 12 4 5 40
6 RJC 22 10 7 5 37
7 GRA 22 11 4 7 37
8 EIN 22 10 5 7 35
9 NAC 22 7 8 7 29
10 PSJ 22 8 5 9 29
11 DBO 21 8 3 10 27
12 VVV 22 8 2 12 26
13 AZJ 20 6 4 10 22
14 JUT 22 6 4 12 22
15 MVV 22 7 1 14 22
16 TEL 22 4 9 9 21
17 TOP 21 5 5 11 20
18 HEL 21 5 5 11 20
19 ALM 22 4 5 13 17
20 DOR 21 3 5 13 14
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 22-12-2021 11:20:00

'ADO Den Haag is geen dood paard meer'


Hoofdtrainer Ruud Brood over het turbulente jaar bij de Haagse club


De roemloze degradatie uit de eredivisie, de stress rondom het behouden van de proflicentie, het overlijden van supporter Dani en het winnen van de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. 2021 was op zijn zachtst gezegd een heftig jaar voor ADO Den Haag en trainer Ruud Brood. "De situatie van de club straalt op ons allemaal af." 
 
 
tekst: Marijn Abbenhuijs
 
Hoe het was om aan een dood paard te trekken. Met die vraag ging trainer Ruud Brood (59) een jaar geleden 2020 uit. ADO Den Haag had in de laatste wedstrijd voor de winterstop de belangrijke thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle met 0-2 verloren. Het lukte AD0, waarvan Brood op dat moment net zes wedstrijden hoofd-trainer was, maar niet om uit de gevarenzone te komen. Degradatie uit de eredivisie bleek in de eerste maanden van dit kalenderjaar dan ook on-vermijdelijk. Het lijkt allemaal alweer een eeuwigheid geleden. Te meer omdat het uitermate teleurstellend verlopen eredivisieseizoen niet het enige punt van zorg was voor de trainer en de clubleiding.
 
Faillissement van de Haagse club dreigde. Er moest enorm gesaneerd worden. In de spelersselectie én in de organisatie van de club. De trainer zelf wist pas op 19 juni dat hij nog een seizoen trainer van ADO zou zijn, twee dagen later al begon de voorbereiding op het huidige seizoen. "Het is een jaar geweest dat je niet zomaar even in het kort kan navertellen", zegt hij nu de laatste wedstrijd van 2021 is gespeeld. "Het is een bijzondere periode geweest. Op 21 juni, toen de voorbereiding begon, hadden we nog geen idee hoe we ervoor stonden. Het was overleven, de club is op kantoor uitgehold, maar sportiefgezien hebben we sinds de zomer boven verwachting gepresteerd. We hebben de eerste periodetitel gewonnen en zitten nog in het bekertoernooi", vertelt Brood. 
 
 

Tegenslagen
 "Maar we hebben ook zes punten in mindering gekregen en werden helaas geconfronteerd met het overlijden van supporter Dani. Dat waren enorme tegenslagen, waarmee de groep goed om is gegaan." En dus kijkt Brood met trots terug 
op 2021. "Ik zie een selectie waarin spelers enorm goed met elkaar omgaan. Als ik terugkijk, is het niet makkelijk geweest. We moesten twintig spelers uit de selectie saneren. Dure spelers moesten weg. Er was best wel veel onrust", blikt de in Gorinchem geboren oefenmeester terug. "En nu zie ik dat er een enorm sterke selectie staat vol met jongens die écht voor elkaar willen vechten. We hebben dit seizoen tot nu toe de meeste overwinningen geboekt in de Keuken Kampioen Divisie. We hebben heel veel doelpunten gemaakt en ik denk dat we het meest aanvallende voetbal van de competitie spelen. Dat doen die jongens echt goed."
 
Leermomenten waren er de afgelopen maanden ook genoeg bij de ploeg die als nummer 4 van de competitie de winterstop ingaat. "Toen te veel dragende spelers wegvielen, hebben we problemen gehad", analyseert Brood. "Inmiddels kunnen we wel weerstand bieden als we ervaring missen, maar we moeten de groep wel fit zien te houden. En ik vond het interessant om te zien wat er gebeurde toen we drie wedstrijden achter elkaar niet scoorden. Dat kwam omdat tegenstanders zich op ons gingen instellen. Dat is de verdienste van het team, maar daar moesten we vervolgens wel mee leren omgaan. In zo'n vormdip moet je mannelijkheid tonen." 
 
 
Ervaring 
Wat dat aangaat was de komst van spits Thomas Verheydt belangrijk voor ADO. "We hebben maar drie jongens van boven de dertig in de selectie. Veertien spelers zijn tussen de 18 en 21 jaar. Dat is meer dan de helft van m'n selectie. Toen Thomas met al zijn mannelijkheid binnenkwam, liet hij die jongens meteen zien wat de Keuken Kampioen Divisie was. En hij heeft de jonge jongens daarin meegenomen." Naast de goede prestaties in de Keuken Kampioen Divisie kwam er in november eindelijk goed nieuws vanuit de clubleiding. En daardoor is het voor Brood nu leuker dan ooit om  trainer van ADO te zijn. "Ik heb willen helpen, omdat de club moet overleven. Als je ziet dat we tegen alle verwachtingen in zo goed kunnen spelen, is dat prachtig. Maar ik kijk ook verder. Ik zie personeelsleden die hun stinkende best doen in combi-functies die ze binnen de club noodgedwongen moeten invullen. Daar doen we het ook voor. De situatie van de club straalt op ons allemaal af. En in het laatste halfjaar hebben we onder die omstandigheden goed gepresteerd."
 
Tot 1 november was het, vanwege de slechte financiële situatie van ADO en het feit dat er een vervanger moest warden gevonden voor de Chinese eigenaar United Vansen, nog onduidelijk of de club de proflicentie berhaupt zou behouden. Kort nadat de licentie gered bleek, werd bekendgemaakt dat er met Globalon Football Holdings een nieuwe eigenaar komt. "Hopelijk brengt ons dat in het nieuwe jaar meer vastigheid." 
 
 
Stressmomenten
En dat zou voor het eerst zijn sinds Brood in de Hofstad werkzaam is. Daarmee lijkt het na een bewogen jaar vol dalen op sportief, persoonlijk en bestuurlijk vlak eindelijk bergopwaarts te gaan met ADO. "In de eredivisie hebben we ook al wel wat aardige resultaten gehaald, maar het was te weinig. En nu zijn we ons een niveau lager goed aan het ontwikkelen. Daar ben ik wel trots op. Deze ploeg is zo gretig, zo hongerig." Het is aan de huidige Haagse selectie om de goede lijn van de eerste seizoenshelft door te trekken. "We moeten nu beide benen op de grond houden, anders gaan ze nog denken dat we zomaar even kampioen kunnen worden. Maar we hebben veel stressmomenten en heel veel onduidelijkheden gehad. Nu moeten we doorgaan op de manier waarop we bezig zijn. Hopelijk gaan we in 2022 verder de goede kant op. We hebben in ieder geval de play-offs al gehaald en hebben dus sowieso een kans op promotie terug naar de eredivisie. Een dood paard is ADO niet meer."