support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 7 6 0 1 18
2 VVV 7 4 2 1 14
3 GRO 7 4 1 2 13
4 CAM 7 4 1 2 13
5 GRA 7 4 1 2 13
6 EMM 7 3 3 1 12
7 ADO 7 3 3 1 12
8 JAZ 7 3 2 2 11
9 DOR 7 2 4 1 10
10 JUT 7 3 1 3 10
11 JPS 7 3 1 3 10
12 EIN 5 2 3 0 9
13 WII 6 2 2 2 8
14 MVV 6 2 1 3 7
15 NAC 7 2 1 4 7
16 HEL 7 2 1 4 7
17 DBO 7 2 0 5 6
18 TOP 6 1 1 4 4
19 JAJ 6 0 1 5 1
20 TEL 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Algemeen Dagblad (oud)

Datum plaatsing: 09-01-1984 14:00:00

FC Den Haag op dood spoor


FC Twente leidde FC Den Haag een doodlopende straat in. Met 5-1 wipte de koploper van de eerste divisie bijna achteloos over het nauwelijks hinderlijke obstakel in de derde ronde van de bekercompetitie. "Ik ben zeker jaloers op Twente", beaamde trainer Bob Baan van de kansloze thuisclub.


Niet alleen de afgetekende uitslag pijnigde FC Den Haag, al jaren even hard in verval als het eens zo statige centrum van de stad. "Twente is te goed voor de eerste divisie. Het is in mijn ogen ook ten onrechte gedegradeerd. Maar dat wist ik al voor deze wedstrijd", concludeerde Baan een tikje korzelig.


In de eerste divisie had FC Den Haag op het eigen Zuiderpark immers al evenmin vat op FC Twente (2-4 na een 0-1 ruststand). Sindsdien raakte de Enschedese machine alleen maar meer en meer op toeren. Manager Ton van Dalen: "De laatste nederlaag dateert van MVV uit, de tweede wedstrijd. Op twee gelijke spelen na, tegen SVV en De Graafschap, hebben we nu vijftien overwinningen verzameld, twaalf in de competitie en drie voor de beker". Voor FC Twente vormde dan ook niet zozeer het verzet van FC Den Haag de onzekere factor, maar de vraag hoe het na slechts twee schamele oefenpartijen had overwinterd.

Trainer Fritz Korbach: "We staken in de goede vorm. Maar we hadden drieëneenhalve week eigenlijk alleen maar getraind. Voor mij was het afwachten hoe de ploeg de draad weer zou oppakken".
 

SUPERIEUR
Zelfs zonder de op het middenveld schier onmisbare Jan Sörensen (liesblessure) stelde FC Twente gisteren zijn gedreven trainer gerust. Ten koste van FC Den Haag gebruikte het de eerste helft als demonstratie van zijn superieure klasse in de eerste divisie. Baan, verzuchtend: "Door de snelle achterstand wilde ik al na tien minuten het nodige omgooien. Maar ik moest tot de rust wachten om wat te kunnen doen. Den Haag mist de ploeg om zelf in te grijpen. Als je dat dan vergelijkt met Twente, begrijp je waarom ik jaloers ben."

Het machtsvertoon uit het oosten frustreerde niet alleen FC Den Haag, het prikte ook het restje aan Haagse bluf door om FC Twente op zijn weg terug naar de eredivisie te kunnen volgen. Voorzitter Pieter den Duik: "We hebben duidelijk kunnen zien wat er zo allemaal aan schort bij ons. Het ontbreekt ons niet alleen aan kwaliteit maar ook aan mentaliteit".

 

BEPERKT
Uitgerekend tegen het betere voorbeeld FC Twente bleek alle hoop op een wedergeboorte van het eens gevreesde FC Den Haag ijdel. Baan: "Met dit elftal kunnen we niet domineren in de eerste divisie. We schieten op essentiële punten tekort. Ik moet nog een half jaar door met deze groep, dus meer kan en wil ik er niet over zeggen". Waar FC Twente vorig jaar degradeerde in de opbouw van een nieuw elftal, overkwam FC Den Haag dat eerder juist tij; dens de aftakeling van het roemrijke verleden.
Tot in dit seizoen staarde de voormalige fusieclub zich blind op de verplichte terug keer in het walhalla van het betaalde voetbal. Het oude pa? leis zou anders helemaal instorten, zo luidde het motief om in het opgefokte sfeertje té dure en overschatte spelers aan te trekken. Met gevolg dat de eigen jeugd, eens het handelsmerk van FC Den Haag/ ADO, verkommerde.


’EIGEN KWEEK’
Den Duik: "Misschien hinken we wel te veel op twee gedachten. Dank zij de herstelde sa1menwerking met ADO neig il? ook steeds meer naar een uitsluitend op de eigen kweek gericht beleid. Natuurlijk willen we nog altijd zo snel mogelijk weg uit de eerste divisie, maar het zou ons denk ik niet schaden als we ons daar in de toekomst wat minder aan vastklampen". Het zou het beste voornemen van FC Den Haag zijn in jaren....