support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 21-10-2021 20:20:00

ADO gered? Nu moet er nog geld komen


ADO is gered. Althans, de licentie betaald voetbal is veilig gesteld. Daarmee heeft het tijd gekocht voor fase twee van het grote reddingsplan: het wegwerken van de donkerrode cijfers. Amerikanen, Japanners en Hagenezen zijn aan zet.


tekst: Stef de Bont
 
 
De opluchting in Den Haag is voelbaar. Op woensdagmiddag werd in een zaaltje in Zeist besloten over de toekomst van de club. De heren en dames van de licentiecommissie bogen zich over de recent, opnieuw ingediende begroting van de club. Bij slecht nieuws was de licentie in het geding gekomen. Maar zover kwam het dus niet. 
 
 
Donderdagochtend kwam er een ronkend persbericht naar buiten, een brief die op woensdagavond al was opgesteld.
Dankbrieven mogen naar de gemeente Den Haag. Eerder deze maand klopte de club per brief aan bij de burgemeester. Het verzoek was om samen op te trekken bij deze ultieme reddingsactie. Er werden direct extra betrokkenen bij het proces gehaald. Een advocatenkantoor bijvoorbeeld, dat scherp zeilde op de wind waar het ging om de regels aangaande staatssteun. Maar misschien nog wel belangrijker: Pieter Nieuwenhuis werd namens Hypercube uitgenodigd. Tezamen doken ze in de boekhouding en kwamen ze tot een nieuwe, inmiddels goedgekeurde begroting.
 
Nieuwenhuis ontdekte dat de eerder gevraagde garantstelling van 5,1 miljoen euro aan de gemeente veel te hoog was. Er was veel minder geld nodig. Het was precies waar de gemeente op hoopte. Uiteindelijk ging het onder strenge voorwaarden akkoord, niet op de laatste plaats omdat het anders met een leeg voetbalstadion had gezeten.
 
 
Burgemeester Jan van Zanen ondertekende het persbericht persoonlijk. Hierin stond dat er voor het seizoen 2021/22 nog maar een tekort van 0,75 miljoen euro zou zijn. De gemeente werd gevraagd te helpen. ‘ADO heeft de gemeente op 11 oktober verzocht om voor dit bedrag (0,75 miljoen euro) uitstel van betaling te verlenen op de huurachterstand over de periode tot en met 31 mei 2021’, lazen we. Maar ook: ‘ADO vraagt om uitstel van betaling tot ten minste 1 juli 2022.’
 
Die laatste zin sneeuwde een beetje onder in het verhaal. Maar navraag bij de woordvoerder van de gemeente Den Haag leert dat ADO dit seizoen wél gewoon huur betaalt. Dat gaat om een bedrag van zo’n miljoen euro.
De gemeente ging onder strenge voorwaarden akkoord. ‘De gemeente heeft ADO harde voorwaarden gesteld om de governance, bedrijfsvoering en begroting structureel op orde te krijgen. Ook moet ADO meer doen voor de sportieve en maatschappelijke verbinding met de stad.’ Met andere woorden: het is de regie kwijt. De gemeente kijkt niet alleen mee over de schouder, het wil een vinger in de pap hebben.
 
 
Amerikanen
De club is gered. Lang leve ADO en voetbal in Den Haag. Maar in feite is de club er nog altijd niet. Dit is pas het begin. ADO ging eerder dit jaar een zogenaamd WHOA-traject in om een faillissement te voorkomen. Dat het op een haar na de licentie kwijtraakte, was een gevolg van die financiële puinhopen. Die moeten nu worden opgelost. Eigenlijk kan het nu pas met de doorstart beginnen.
 
In het WHOA-traject is een betalingsregeling getroffen met de pakweg 150 schuldeisers. Zij krijgen uiteindelijk maar een fractie van hun uitstaande schuld uitbetaald. Maar dit geld moet nog wel worden opgehoest. ADO is dus nog altijd op zoek naar extern kapitaal of nog waarschijnlijker: een betrouwbare grootaandeelhouder.
 
Zoals bekend is dat nu nog United Vansen. De Chinezen zijn de club liever kwijt dan rijk. Zij hebben meermaals geprobeerd de club te verkopen, maar zonder succes. Daarbij voelden ze sterke tegenwind vanuit de ADO-directie.
Op papier is UVS het eerste aanspreekpunt gaat waar het gaat om een verkoop. Maar in het Cars Jeans Stadion speculeren ze al veel langer op een andere afloop. Aan het einde van de WHOA-procedure beslist de rechter over de doorstart van ADO. Deze kan dan beslissen dat de aandelen teruggaan naar de NV. Niet op de laatste plaats omdat UVS nog een betalingsachterstand van ruim twee miljoen euro heeft.
 
Van UVS is ADO echter nog niet af. De advocaat van de Chinezen loopt inmiddels warm langs de zijlijn en eist dat de club akkoord gaat met het overnamevoorstel van De Groep Lentze/Jol. In dat geval houdt China er immers vijfhonderdduizend euro én een paar procentpunten aandelen aan over. Die soap krijgt zeker nog een vervolg.
 
 
Geinteresseerde partijen
Stel dat het masterplan van de club werkt. Dat ADO en de inmiddels aangehaakte gemeente, de aandelen gratis over kunnen nemen. Dan kan het vervolgens zelf op zoek naar extern kapitaal. Het heeft inmiddels met tientallen partijen gesproken. Cowboys, luchtfietsers; ze hebben allemaal aan tafel gezeten.
 
Maar nu moet dat geconcretiseerd worden. Het is tijd voor deel twee van het plan. Geïnteresseerde kopers mogen zich op korte termijn melden in de Residentie. Nieuwenhuis zou hebben voorgesteld om een onafhankelijke commissie samen te stellen die de verschillende voorstellen naast elkaar gaat leggen.
Wie daar dan voor in aanmerking komen? De laatste weken zijn er talloze gesprekken gevoerd. Eerder schreven we al over het Japans ACA Investments en de sluimerende interesse van de City Group. De Groep Lente/Jol wil nog graag meedoen, maar wordt nergens bij betrokken.
 
Begin deze week dook de naam Rob Jansen op. Van meerdere kanten werden wij getipt dat de zaakwaarnemer in de race was. Een twintigtal ADO-sympathisanten zou een bedrag neerleggen en zo de club overnemen. Namen van onder meer Harro Knijff en John van Ringelenstein worden in die context genoemd. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje door Den Haag en omstreken.
 
 
De hoofdrolspelers zelf ontkennen. Dinsdagavond belden we met Jansen. Hij reageerde ietwat geïrriteerd. ‘Dat is niet aan de orde wat jij stelt. Wat jij zegt is complete onzin.’ Op de vervolgvraag of er iets anders speelde rondom zijn persoon en ADO Den Haag volgde een geheimzinnig antwoord. ‘Van alles, maar dat ga ik natuurlijk niet zeggen.’ Inmiddels lijkt het erop dat Henk Jagersma naar voren is geschoven door deze partij. Hij was in het verleden, voor de komst van United Vansen, voorzitter van de Raad van Commissarissen in Den Haag.
 
Of dat niet genoeg is heeft nog een nieuwe partij zich officieel in de Residentie gemeld. Bolt Football Holdings. Een bedrijf van Amerikaanse investeerders dat ook participeert in onder meer Crystal Palace, de Philadelphia 76ers, de Phoenix Suns in de Amerikaanse Basketball League en de New Jersey Devils in de Amerikaanse Hockey League. Deze kapitaalkrachtige partij kan zomaar de scepter gaan zwaaien.
 
 
Champagne
De woordvoerder van de Haagse club wil op dit moment ook niet overgaan op mogelijke overnamekandidaten. Hij gaf wel aan dat de aandelenoverdracht de logische vervolgstap is in het proces maar dat de club ‘eerst dit nieuws even wilde implementeren’. Met andere woorden; ADO wil achter de schermen het opgezette reddingsplan verder ontvouwen. De belangrijkste afspraak is dat er niet meer wordt gelekt.
Met Pieter Nieuwenhuis, die voorlopig aan boord blijft en de gemeente die een flinke vinger in de pap heeft, moet er op korte termijn een lange termijnoplossing worden gevonden. Het plan is getekend, nu de uitvoering nog.
 
 
En dus bleef in Den Haag, ondanks het goede nieuws, de kurk vandaag nog even op de champagnefles. Pas als de club verlost is van United Vansen en weer helemaal schuldenvrij is, kan het écht een gezonde doorstart maken.