support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 16-10-2021 09:45:00

ADO heeft nog 14 dagen: twee kopers en woeste Chinezen


ADO Den Haag heeft nog veertien dagen om 5,1 miljoen euro te vinden. Lukt dit niet, dan kan het zomaar de KNVB-licentie verliezen. Op VI PRO komen we zo nu en dan met een update over de situatie in de Residentie. Vandaag over het verkoopproces, de gemeente en een boos UVS.


tekst: Stef de Bont
 
 
De meeste voetbalfans zullen de situatie van ADO Den Haag kennen. Wie toch niet helemaal thuis is in de precaire financiële situatie van de club raden we aan dit artikel even te lezen. De belangrijkste conclusie is dat ADO Den Haag voor 1 november een garantstelling van 5,1 miljoen euro nodig heeft. Lukt dit niet, dan komt de KNVB-licentie en dus betaald voetbal in gevaar.
 
 
Gemeente
Sinds vorige week is de club in gesprek met de gemeente Den Haag. De belangrijkste afspraak die beide partijen hebben gemaakt (de clubleiding van ADO en de burgemeester) is dat er gaandeweg het gesprek niks meer uitlekt. Dat lijkt aardig te lukken.
 
Het is wachten op een taxatierapport van de gemeente. Het moet voor potentiële kopers duidelijk worden wat de aankoop van het stadion precies gaat kosten. Daarnaast wilde de gemeente inzicht in de financiële situatie van de club. De boeken zijn inmiddels ingezien.
 
Op donderdag lekte uit dat de gemeente bereid was ADO uit de brand te helpen. VI kreeg het nieuws van twee kanten. Het zou garant willen staan voor de genoemde 5,1 miljoen euro en vervolgens zelf de leiding nemen in het verkoopproces. Ook zou er weldegelijk een taxatierapport liggen waaruit blijkt dat het stadion veel minder op moet leveren dan gedacht. Dit zou goed nieuws zijn voor potentiële kopers.
 
Maar zoals gezegd, er mag niet meer gelekt worden. Officieel is dit nieuws nog nergens bevestigd en dus zit de kurk nog altijd op de champagnefles. Het is wachten tot de gemeente Den Haag of de huidige clubleiding de berichten wil bevestigen. En bovendien is de club met een garantstelling alleen nog niet gered: de club moet over worden genomen.
 
 
City Group
In onze vorige update schreven wij over ACA Investments dat met ADO sprak over een overname. Het waren vruchtbare besprekingen, de Japanners dachten de club deze week in handen te kunnen hebben.
 
Namens deze groep zit Frank de Graauw van Stadium Connected aan tafel. Twee journalisten van Voetbal International hadden hem vorige week aan de lijn. Hij bevestigde de gesprekken en beloofde na kort overleg even terug te bellen. Dat is inmiddels een week geleden. Hoogstwaarschijnlijk is hij door de ADO-directie op de vingers getikt. Want lekken, dat is verboden.
 
Inmiddels heeft ACA Investments er serieuze concurrentie bijgekregen. De City Group heeft zich ook aan de poorten van het Cars Jeans Stadion gemeld. Sjeik Mansour is altijd bezig om zijn imperium uit te breiden en ziet mogelijkheden in de derde stad van Nederland.
 
Dat deze buitenlandse partijen nu zo nadrukkelijk aan tafel zitten is best vreemd. Eerder liet de clubleiding weten ADO er alles aan te doen om ADO weer in Nederlandse handen te krijgen. De enige Nederlandse partij waarvan onomstreden vaststaat dat het nog interesse heeft, is de Groep Lentze/Jol. Maar zij hebben sterk de indruk dat ze met een kluitje het riet in worden gestuurd.
 
Mocht de ADO-directie er in slagen om de club te verkopen, dan is het de vraag of alles voor 1 november geformaliseerd kan worden. In dat geval is het in ieder geval belangrijk dat de gemeente garant staat.
 
 
Boze Chinezen
Het zijn hoopvolle berichten. De gemeente zou bereid zijn mee te willen denken én er zijn nog potentiële kopers over. Daarmee lijkt de kans dat ADO binnen nu en precies twee weken omvalt weer een stukje kleiner. Toch is er wel weer een nieuw relletje ontstaan, ditmaal rondom de voorzitter van de raad van commissarissen, Frans van Steenis.
 
Zoals gezegd bijten de ADO-bestuurders al enkele tijd op hun lippen. Enkel voor de bekende supporterswebsite maakten interim-directeur Edwin Reijntjes en ook Van Steenis een uitzondering. De supporters vroegen flink door, er volgden schriftelijke antwoorden.
 
Van de nacht op vrijdag op zaterdag zat er plots een flink bericht in onze mailbox. United Vansen (UVS), de huidige grootaandeelhouder van ADO Den Haag reageerde op meerdere opmerkingen uit dit interview. Het laat eens te meer zien hoe slecht de verhoudingen zijn tussen de clubleiding en de nog altijd eigenlijke grootaandeelhouder.
 
Voor de volledigheid: de RVC van ADO bestaat uit vijf mensen. Drie Nederlanders, waaronder Van Steenis en twee Chinezen. En tussen die mensen zit het niet helemaal lekker.
 
‘After reading the interview by the Hague City Firm with the chairman of ADO’s Supervisory Board, Frans van Steenis, UVS is shocked by the fact that there is absolutely no truth in a lot of his answers’, schrijven de Chinezen.
 
Twee zaken vallen op. Allereerst over een mogelijke overname.
 
‘Regarding the fact that – as said by van Steenis – “UVS failed to find a buyer”, this is of course totally untrue. UVS has had agreements with World Soccer Holdings, Cosinus, Martin Jol and now – HHC-Lentze-Jol.’
 
‘In every case, it was the Supervisory Board and/or the ADO management who has done everything possible to frustrate the deal. For example by giving them false information, leaking information and lots of other destructive actions.’
 
Dat laatste stuk is natuurlijk erg pijnlijk. Het is precies het gevoel dat leeft bij de Groep Lentze/Jol: dat ze zijn constant en bewust zijn tegengewerkt. ‘Valse informatie, lekken van informatie en andere destructieve acties.’
 
Waar UVS verder nog ingaat op de financiële tegemoetkoming van de Nederlandse leden van de RVC, bevestigen ze ook een verhaal dat VI maanden eerder al schreef. Na het vertrek van Mo Hamdi moest de club op zoek naar een tijdelijke directeur. Plots werd Reijntjes naar voren geschoven. Iets wat volgens United Vansen niet volgens de juiste weg is gegaan.
 
 
‘His remark that the Chinese members of the Supervisory Board “have been involved in all important decisions”, could not be further from the truth. Felix Wu Xue Song and Andrew Chew Wei Xing were surprised by the emergency Supervisory meeting on the weekend of May 15th and 16th after the sudden departure of Mohammed Hamdi. They were then confronted by the fact that the totally unknown Mr. Reijntjes was proposed by the Dutch members of the Supervisory Board to become the new CEO. They abstained to support this appointment.’
 
‘Since then there has not been a regular meeting of the Supervisory Board with – as a consequence no influence at all from Felix Wu Xue Song or Andrew Chew Wei Xing.’
 
Spreekt hier een bittere eigenaar? Eentje die weet dat het miljoenen heeft verloren aan een Haagse voetbalclub en binnenkort van het podium verdwijnt? Misschien, maar de volgende passage is nog wel interessant.
 
‘UVS, therefore, takes the position that the Supervisory Board has not taken any legally valid decision. Another consequence is that the three Dutch members are each jointly and personally liable for the expenses incurred by the Supervisory Board and the damage that this has caused to UVS.’
 
UVS en ADO hebben elkaar inmiddels vaker getroffen in de rechtbank dan in het Cars Jeans Stadion. United Vansen houdt de drie leden van de RVC nu persoonlijk verantwoordelijk voor de gemaakte kosten en de mogelijk geleden schade. Dat wordt vast en zeker vervolgd.
 
Net als de mogelijke verkoop van de club en de noodzakelijke garantstelling. Nog veertien dagen en dan moet de boekhouding op orde zijn. De klok tikt.