support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 11 7 3 1 24
2 EXC 11 7 1 3 22
3 GRA 11 6 2 3 20
4 EMM 11 6 1 4 19
5 AZJ 11 6 1 4 19
6 RJC 11 5 3 3 18
7 ADO 11 7 2 2 17
8 EIN 11 5 2 4 17
9 JAJ 11 5 1 5 16
10 VVV 11 5 1 5 16
11 UTJ 11 4 3 4 15
12 MVV 11 5 0 6 15
13 DBO 11 4 1 6 13
14 HEL 11 4 1 6 13
15 TEL 11 3 4 4 13
16 NAC 11 3 3 5 12
17 PSJ 11 3 2 6 11
18 TOP 11 3 1 7 10
19 ALM 11 2 3 6 9
20 DOR 11 1 3 7 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 02-10-2021 09:48:00

'ADO moet terug in handen van Hagenaars'


FC Utrecht kan rekenen op de clubliefde van multimiljonair Frans van Seumeren en NEC heeft de puissant rijke Marcel Boekhoorn. Krijgt ADO Den Haag, na Wang Hui, een nieuwe suikeroom of wordt de club van de Hagenezen zelf?


tekst: Bart Lelieveld en Michiel van Gruijthuijsen
 
 
Al maanden wordt er geleurd met de aandelen van ADO Den Haag. Ze hoeven niet eens zoveel meer te kosten, naar verluidt zouden de Chinezen voor een half miljoen euro van het toneel verdwijnen. Maar de nieuwe eigenaar zal nog wel een garantstelling van 5 miljoen moeten afgeven en heeft dan nog 150 schuldeisers op de stoep staan.
 
Voor het voortbestaan van de club is de garantstelling het belangrijkste. Die moet voor het einde van de maand binnen zijn bij de KNVB, anders neemt de voetbalbond de proflicentie af van ADO, dat ook al zes punten in mindering krijgt.
 
De Haagse vastgoedondernemer Rob Brinkel bekent dat het stiekem wel even door zijn hoofd is geschoten om de club met een bevriende relatie over te nemen. "De stad Den Haag gaat me aan het hart en daarmee ook de club. Maar het grootste struikelblok is dat ik geen verstand heb van voetbal. Dan wordt het al snel zo uitgelegd alsof je het doet om er financieel gewin uit te halen."
 
 
Denktank
Brinkel, die in elk geval tot een aantal jaar geleden in de Quote500 stond, ziet vooral nog een rol voor de gemeente weggelegd. Die zou bijvoorbeeld iets aan de huur kunnen doen. "Of die club naar zich toe halen. Dan verzamel je een groep goede ondernemers om je heen in een denktank. Dat doe je een aantal jaar en dan stap je er weer uit. Volgens experts moet die club gewoon kunnen draaien."
 
Om zich heen hoort Brinkel wel collega-ondernemers die interesse in de club zeggen te hebben. "Maar ik weet niet of dat serieus is of interessantdoenerij." Wat een overname volgens hem met name lastig maakt, is de versnipperde eigendomssituatie en de vraag wat een koper uiteindelijk écht krijgt voor zijn geld. "Er is al zoveel vergeven. Het is als een uitgeperste citroen waar nog een paar zure pitjes van zijn overgebleven. Wie gaat die oppakken?"
 
De inmiddels als 'Groep Lentze/Jol' bekend geworden club ondernemers ziet er wel brood in. Ook de Haagse behangkoning John van Zweden is daarbij aangesloten. De ondernemer die in heel Nederland bekend is vanwege zijn clubliefde voor ADO én omdat hij begin deze eeuw met een groep supporters de Britse club Swansea kocht om die voor de ondergang te behoeden. Dat kunstje lijkt hij nu dus te willen herhalen, al is zijn rol volgens hem nu een stuk kleiner.
 
"Ik kan moeilijk aan de zijlijn blijven staan als de club naar de klote gaat. Ik heb altijd aangegeven dat ik wat voor ADO wil doen. Maar ik moest wel een compromis sluiten: ik had mijn vrouw beloofd nooit meer een club te kopen en Martin Jol om hem te helpen. Nu steek ik er een normaal bedrag in, ik ben een kleine speler in de groep."
 
Afgelopen weekend kreeg hij na afloop van de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Roda JC van boze supporters juist nog het verwijt dat hij te weinig zou doen voor de club. "Er ontstond een dreigende situatie. Er zijn over en weer wat tikkies gevallen. Het is helemaal niet erg dat ze mij op mijn bek willen slaan. Dan geef ik een klap terug en stoppen we met praten."
 
In de snelkookpan waarin ADO Den Haag zich bevindt, is vishandelaar en horeca-ondernemer Allie Simonis somber over de toekomst van de club. "Ik ben bang dat niemand het rond krijgt, maar ik hoop van harte dat ik het mis heb." Simonis was tot een aantal jaar geleden sponsor. "Waarom zou ik een Chinees sponsoren? Misschien steun je indirect ADO, maar eigenlijk sponsor je de eigenaar. Ik vind het niet goed als de club in handen is van één of twee ondernemers. De club moet van de stad en de regio zijn. Anders wordt het meer een verdienmodel."
 
 
Vishandelaar
Daarom ziet Simonis een model voor zich waarbij iedereen een deel van de club kan kopen, door middel van aandelen of certificaten. "Dan moet er wel iemand zijn die opstaat, een ondernemer die daarvoor een stichting opzet. Dan doe ik zeker wel mee hoor, maar zelf ga ik dat niet opzetten. Ik ben vishandelaar."
 
Volgens John van Zweden is het idee van certificaten ook precies wat Martin Jol in zijn hoofd heeft. "Het is zijn visie om, nadat we de club in bezit hebben, aandelen of certificaten uit te geven aan Hagenaars en Haagse ondernemers. Met lokale mensen in de club gaat de hele stad weer achter de club staan."