Datum plaatsing: 10-09-1951 11:00:00

MVV sloeg ADO in spannende doch niet grootse wedstrijd

Maastrichtse verdediging bracht vele moeilijke situaties tot klaarheid

M.V.V. is de nieuwe competitie Zondag zeker in zoverre succesvol begonnen, dat zij A.D.O. aan de Boschpoort een nederlaag wist toe te brengen.

Hetgeen niet zeggen wil, dat alles wat men tijdens deze ontmoeting tussen twee elkaar nog onbekende tegenstanders te zien kreeg indrukwekkend was. Wel was er spanning in overvloed.

Het heeft er zelfs in de tweede helft van de wedstrijd naar uit gezien, dat A.D.O. na een 2—o achterstand nog minstens één punt mee naar Den Haag zou nemen. Dat dit niet is gebeurd, dankt M.V.V. aan het uitstekende, soms wat krampachtig verdedigen van haar achterhoede, waarin men dan stopper Dormans een extra plaats moet geven. Veel redding kwamri ook van de zijde van Van Bun die zijn opvolger in het Nederlands Elftal (De Jong) aan de overzijde royaal in doeltreffend optreden overtrof. In deze wedstrijd die een "entourage" had van rond 11.000 toeschouwers en een muzikale omlijsting kreeg van de fraai uitgedoste "Keunenkleke Hermenie", is in elk geval gebleken, dat Schetgens op de midvoorplaats geen nieuwe lente in de Maastrichtse voorhoede heeft gebracht en dat de voorhoede in haar geheel het minst degelijke onderdeel in de ploeg, is gebleven. Het voortreffelijke spel van Umrnels en ook van Verdonschot kon dit niet beteren. Veel aanvallen van M.V.V. gingen verloren door vaak onbenullig spel van rechtsbuiten Van Est. Deze kreeg in de tweede helft bijna de kans om weer veel goed te maken, doch zijn fraaie kopbal die bijna een derde doelpunt had betekend, ging rakelings voorlangs doel uit.

Klein Offensief
Voordat er een korte periode begon, dat de wedstrijd zich voor de hoofdzaak op het middenterrein afspeelde, kogelde Dresens in wilde vaart een schot in de (fraaie, nieuwe) tribune achter het doel van Kok. Doch MVV kwam spoedig met een klein offensief terug. Ummels gaf een voortreffelijk staaltje van "solo-voetbal" dat hij besloot met een schot hetwelk de Haagse doelman al even fraai over de lat stompte. MVV werd echter niet moede de ene aanval op de andere te lanceren.

Een kwartier voor de rust werd een ervan met volledig succes bekroond: een voorzet van Van Est belandde precies voor de voeten van Schetgens die onmiddellijk reageerde met een snelle omhaal. En voordat Kok gelegenheid had deze manoeuvre te "bekijken" lagde bal reeds in de linker benedenhoek van zün doel. ADO trof meteen een dubbele slag. want internationaal De Jong zag meteen van verder spelen af. Hij was kennelijk onklaar geraakt.

ADO bleek echter van plan de achterstand zo spoedig mogelijk in te lopen. Het "hogedruk-gebied" verplaatste zich tenminste geleidelijk meer naar de kant van doelman Essers. Elke infiltratie van de Hagenaars werd echter nog tijdig genoeg afgegrendeld, voordat deze een behoorlijke kans konden krijgen om tot rijpheid te brengen. Zo redde Van Bun op alleszins degelijke wijze bij een door Clavan ingeluide frontale aanval. Een serieus bedoeld schot van deze laatste belandde ver naast het doel. Wat aantrekkeijkheild betreft, kon het schouwspel na de rust het niet halen met wat men in de eerste helft (ook niet steeds denderend) had gepresteerd. Naarmate de tijd verstreek werd er een vleugje paniek-voetbal aan de opbouw en het afbreken van de aanvallen toegevoegd.

Aanvankelijk kwam het meeste gevaar nog van de zijde van MVV. Hef had al spoedig na de hervatting 2-0 kunnen zijn, als zowel Schetgens als Verdonschot niet vlak voor Kok grandioos over de bal hadden gemaaid. Door het trage reageren van Schetgens en het onvoldoende spel van Van Est ging overigens nog menige behoorlijk ingezette aanval verloren. ADO moest het hoofdzakelijk van (niet ongevaarlijke) uitvallen hebben. Doch de Haagse voorhoede miste ten eennmale de stootkracht om het vele goede werk van haar middenlinie, waarin Loof excelleeerde, met een doelpunt te bekronen.

Er kwam meer vaart in de aanvalslinie van MVV toen Schetgens zich door Vroegop liet vervangen. Diens komst betekende zonder meer een versterking. Hij had bovendien een groot aandeel in de tweede goal van zijn club. Direct nadat Kok op fraaie wijze zijn gebied had gezuiverd, kwam de aanval waarop de duizenden langs de lijnen reeds lang hadden gehoopt: een perfecte combinatie tussen Ummels, Ravenstein en Vroegop resulteerde in een listig tikje van Vroegop naar Ravenstein die zich geen moment bedacht en de bal hoog in de linkerbovenhoek langs Kok schoot, 2-0.

Van Est deed even daarna een lofwaardige poging de voorsprong nog te vergroten. Zijn uitstekend, laag gerichte kopbal ging echter scheerlings langs het doel. ADO wilde kennelijk niet zonder meer in een nederlaag berusten. Er waren nog maar een goede vijf minuten te spelen, toen linksback Rosmalen zijn vertrouwen in de eigen voorhoede volledig opzegde en in sneltrein-vaart met de bal naar voren rende. Hij passeerde vriend en tegenstander tot doelman Essers toe. Maar na dit doeldoelpunt was aan beide zijden elk kruid verschoten.

De wedstrijd die een prettig, sportief karakter droeg was al voor het eindsignaal nagenoeg morsdood.