support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 6 4 1 1 13
2 AZJ 5 4 0 1 12
3 ADO 6 3 1 2 10
4 TOP 6 3 1 2 10
5 VVV 6 3 1 2 10
6 GRA 5 3 0 2 9
7 MVV 6 3 0 3 9
8 VOL 5 2 2 1 8
9 UTJ 5 2 2 1 8
10 ALM 6 2 2 2 8
11 RJC 5 2 1 2 7
12 PSJ 5 2 1 2 7
13 EIN 5 2 1 2 7
14 EMM 6 2 1 3 7
15 NAC 5 1 3 1 6
16 HEL 5 2 0 3 6
17 DBO 6 2 0 4 6
18 DOR 6 1 2 3 5
19 JAJ 5 1 0 4 3
20 TEL 6 0 3 3 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 14-09-2021 22:04:00

Nieuwe wending in overname:Rothengatter belooft 5 miljoen over te maken


ADO Den Haag verwacht voor de derde keer in ruim een halfjaar tijd miljoenen van Cosinus Group Capital Partners. Hagenaar Anthony Rothengatter heeft beloofd 5 miljoen euro over te maken. Dat kan hem weer koopkandidaat nummer 1 maken.


tekst Marijn Abbenhuijs


Het was de eerste partij die concreet in verband werd gebracht met het overnemen van ADO Den Haag. Cosinus Group Capital Partners leek aan het begin van de lente al de nieuwe eigenaar van de Haagse club te worden. Maar de Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij miste betalingstermijn na betalingstermijn, waarna de deal klapte.


Twee miljoen
Twee miljoen euro, het bedrag dat de Chinese eigenaar United Vansen ADO Den Haag verschuldigd was, moest er acuut komen. Het kwam niet. En dus moest ADO op zoek naar een nieuwe kandidaat om de grootaandeelhouder af te lossen. Maar op de achtergrond verdween Cosinus nooit uit beeld. Toen UVS en ADO tegenover elkaar stonden in de Haagse rechtbank, claimde het Chinese bedrijf dat niet zij, maar Cosinus bij ADO in het krijt stond.

En afgelopen zomer, vlak voor de start van de Keuken Kampioen Divisie, was er tóch weer een akkoord met Rothengatter en co. Maar ook toen kwam er geen geld en klapte de overeenkomst. Het was een heuglijk moment voor ‘Groep Lentze/Jol’. Het collectief van Haagse geldschieters, geleid door vastgoedondernemer Jeroen Lentze, is de meest serieuze koopkandidaat gebleken. Alleen is de koop van het stadion een cruciaal onderdeel van hun plannen. De jaarlijkse huurlasten van 1,2 miljoen euro zijn in hun optiek veel te gortig. Van die lasten blijft slechts een kwart over als het stadion in bezit van de club komt. Maar aangezien er niet snel onderhandelingen op gang kwamen met de gemeente Den Haag, verliep het bod van ‘Groep Lentze/Jol’ afgelopen vrijdag zonder dat een deal dichterbij was gekomen.


Andere kandidaten
En dus heropende het ADO-bestuur de gesprekken met andere kandidaten. Maar dit keer moeten die partijen wel éérst vijf miljoen overmaken naar een derde rekening, om het proces te versnellen. Vastgoedondernemer Atom Zhou, eveneens bestuurslid van CDA Den Haag, kwam weer in beeld. Maar op basis van zijn plan komt hij nu niet in aanmerking om de club te kopen. Door zijn naam lijkt definitief een kruis te kunnen worden gezet.

Maar die van Rothengatter is wèl weer serieus boven komen drijven. De uitvoerend partner van Cosinus heeft aangekondigd vijf miljoen euro over te maken. En dan zou het snel kunnen gaan. Rothengatter heeft bijvoorbeeld al beloofd dat Edwin Reijntjes, die op interim basis al de opvolger van Hamdi is, de algemeen directeur van de club wordt. Ook voor sportconsultant Marco Albregts lonkt een baan. Albregts werkte eerder als commercieel manager voor NEC.


Drempels
Maar ook als het geld er komt, moet Cosinus Group nog wel een paar drempels over. Want uiteraard moet ook UVS, immers nog steeds eigenaar, akkoord gaan met de aandelenoverdracht. En in de eerste deal tussen de grootaandeelhouder en Cosinus is een boeteclausule opgenomen. Er moet naar verluidt nog zo’n 2,5 miljoen euro worden betaald aan de Chinezen, voordat alle handtekeningen kunnen worden gezet. En door alle betalingstermijnen die Cosinus, verdeeld over twee perioden, al heeft gemist, zal iedereen rondom ADO nog een flinke slag om de arm houden.

Mocht het ook een derde keer mislopen met Cosinus Group, is er wel wat beweging vanuit de gemeente Den Haag met oog op de stadionverkoop aan Groep Lentze/Jol. Het stadion wordt deze week door de gemeente getaxeerd. Dat kan een startpunt vormen voor onderhandelingen. Maar eerst wordt er bij ADO weer hoopvol gekeken naar Rothengatter. Misschien is drie keer wel scheepsrecht.