support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 6 4 1 1 13
2 AZJ 5 4 0 1 12
3 ADO 6 3 1 2 10
4 TOP 6 3 1 2 10
5 VVV 6 3 1 2 10
6 GRA 5 3 0 2 9
7 MVV 6 3 0 3 9
8 VOL 5 2 2 1 8
9 UTJ 5 2 2 1 8
10 ALM 6 2 2 2 8
11 RJC 5 2 1 2 7
12 PSJ 5 2 1 2 7
13 EIN 5 2 1 2 7
14 EMM 6 2 1 3 7
15 NAC 5 1 3 1 6
16 HEL 5 2 0 3 6
17 DBO 6 2 0 4 6
18 DOR 6 1 2 3 5
19 JAJ 5 1 0 4 3
20 TEL 6 0 3 3 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 14-09-2021 20:00:00

Zes vragen over de ADO-chaos: nieuwe koper of echt een faillissement?


ADO Den Haag heeft geld nodig en snel ook. De Groep Lentze/Jol hoopt de club nog altijd over te nemen, Atom Zhou lijkt binnen één dag alweer afgehaakt én nu probeert ook de Cosinus Group opnieuw aan tafel te komen.


tekst: Stef de Bont

 

ADO Den Haag heeft geld nodig en snel ook. De Groep Lentze/Jol hoopt de club nog altijd over te nemen, Atom Zhou lijkt binnen één dag  De grote vraag is: komt de redding nog wel op tijd? weekblad VI geeft antwoord op de meest prangende vragen.
ADO Den Haag Stadion

Wat is het probleem van ADO Den Haag?
Geld. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Grootaandeelhouder United Vansen is meerdere betalingsverplichtingen niet nagekomen waardoor ADO in serieuze, financiële problemen verkeert. Om een faillissement te voorkomen is een WHOA-procedure gestart. Kort samengevat betekent het dat er iemand is aangesteld om de schulden te saneren en te zorgen voor een gezonde doorstart. De club meldde eerder al dat er een akkoord ligt met de ruim honderdvijftig schuldeisers. Zij krijgen maar een fractie van de uitstaande schuld uitbetaald. Dit bedrag moet op tafel worden gelegd door de nieuwe grootaandeelhouder.

Het personeel kreeg afgelopen maandag van interim directeur Edwin Reijntjes te horen dat het om anderhalf miljoen euro ging. Maar dat is deel 1 van het probleem. Het tweede deel is de KNVB. ADO heeft tot twee keer toe geen sluitende begroting in kunnen dienen. Daarvoor is het inmiddels bestraft met zes strafpunten. Op 16 september (donderdag) dient de beroepszaak. De club heeft een garantstelling van vijf miljoen euro nodig die ook weer door de nieuwe grootaandeelhouder op tafel moet worden gelegd. Zo niet, dan kan ADO de KNVB-licentie kwijtraken. Dan is het klaar met betaald voetbal in Den Haag.


Waar ligt de deadline?
De datum van 15 oktober zingt rond, maar zelfs binnen de club is er verwarring over de ultieme deadline. Vandaar dat er medio oktober wordt gecommuniceerd. Stel dat ADO het niet voor elkaar krijgt om bijtijds de garantstelling bij elkaar te krijgen en de licentiecommissie van de KNVB oordeelt dat het de licentie verliest, dan zal de club vast in beroep gaan. Maar dat de tijd begint te dringen, is overduidelijk.


Maar er was toch een potentiële koper?
Er waren de voorbije maanden meerdere kopers in beeld. Maar de meest concrete was de Groep Lentze/Jol, daar schreven we eerder ook over op VI PRO. Zij hebben een deal met grootaandeelhouder United Vansen over de aankoop van de aandelen. Daarbij zou een bedrag van zo’n half miljoen euro gemoeid zijn. Ook zaten ze exclusief aan tafel in Den Haag. Maar afgelopen vrijdag verviel hun exclusiviteitsbeding. De deal ketste vooralsnog af op het stadion. Lentze/Jol willen dat ADO het stadion en de parkeerplaatsen kopen. Ze hebben daar een bedrag van tien miljoen euro voor gereserveerd. Het zou betekenen dat de club niet langer een slordige miljoen euro aan huur hoeft te betalen. Maar het stadion is van de gemeente. En in de Haagse gemeenteraad hebben ze nu het gevoel dat hen het mes op de keel wordt gezet. Burgemeester Jan van Zanen heeft aangegeven de verkoop van het stadion te willen onderzoeken, maar dat het tijd vergt. Richard de Mos, fractievoorzitter van de partij Hart voor Den Haag, heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd. Dat onderhoud volgt volgende week donderdag.


Wat is er gebeurd nadat de deadline van de groep Lentze/Jol verliep?
Ontegenzeggelijk veel. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Interim directeur Edwin Reijntjes ligt onder vuur, net als de voorzitter van de RVC Frans van Steenis. Supporters dreigden met acties en het personeel vreesde voor de toekomst van de club, maar volgens de clubleiding was er positief nieuws. Meerdere partijen zouden zich inmiddels hebben gemeld. Op maandagochtend sprak Reijntjes het verontruste personeel toe. Daar zei hij dat Atom Zhou op dat moment de belangrijkste overnamekandidaat was. Zo’n 24 uur later begrepen wij van meerdere kanten dat de vastgoed- en telefoontycoon alweer een pas op de plaats had gemaakt. Een andere partij stak plots zijn neus weer tegen het venster: de Cosinus Group Capital Partners. Zij zouden bezig zijn om geld over te maken naar de club. Eerder meende deze partij al een akkoord te hebben bereikt met ADO maar toen ketste een deal af. De Haagse clubleiding wil het nieuws over het Zwitserse investeringsbedrijf niet bevestigen of ontkennen. 'Nadat de exclusiviteit van de Groep Lentze/Jol is verlopen, hebben meerdere partijen zich gemeld', laat een woordvoerder weten. 'Tegen al die partijen is hetzelfde gezegd: We gaan het gesprek aan met partijen die het gevraagde bedrag overmaken. Dat geldt nog altijd zo.' De woordvoerder wil niks kwijt over het bedrag, maar tegenover het personeel werd gesproken over anderhalf miljoen.


Dus dan gaat de Cosinus Group ADO redden?
Dat is nog maar zeer de vraag. Een potentiële koper is er niet door enkel geld over te maken naar de club. Er zijn meer partijen bij de deal betrokken. De belangrijkste twee lijken United Vansen én de gemeente. De Chinese grootaandeelhouder moet afstand doen van zijn aandelen. De Groep Lentze/Jol is bereid een aanzienlijk bedrag op tafel te leggen. Cosinus zal opnieuw tot een akkoord moeten komen met de Chinezen. Een paar maanden terug liet het diverse betalingstermijnen verlopen en zwaaide United Vansen met een opgestelde boeteclausule. Om nu opnieuw tot een overeenkomst te komen, zou er een boete van twee miljoen euro betaald moeten worden. De vraag is of die afspraak nog geldt. Daarnaast blijft het stadiondossier een probleem. Want wie is er bereid nu miljoenen op tafel te leggen voor de club om vervolgens de komende seizoenen jaarlijks een miljoen euro neer te tellen voor huur? De gemeente blijft dus een belangrijke gesprekspartner.

Hoe loopt dit af?
Niemand die het weet. Zelfs niet op de burelen in Den Haag. De Groep Lentze/Jol heeft een bedrag van twintig miljoen euro gereserveerd en hoopt alsnog de club een Nederlands gezicht te kunnen geven. Maar dan moet de gemeente wel meewerken aan de verkoop van het stadion én moeten andere partijen de deal niet kapen. Cosinus heeft intern aangegeven enkel mee te willen werken als hun interesse niet opnieuw op straat zou komen te liggen. Dat is nu wel het geval. Daarnaast schermt de club nog altijd met meer geïnteresseerde kandidaten. Maar daar hebben ze er de laatste maanden tientallen van voorbij zien komen in Den Haag. En toch is de club nog altijd niet verkocht.

Reijntjes liet zondag in gesprek met een afvaardiging van de supporters weten dat het goed zou komen. 'Dat baseer ik op wat ik weet. Ik weet meer dan jullie', valt te lezen op de site van Het Haags Supporterscollectief. 'Ik zou het graag delen, maar dat kan helaas niet. De club kan natuurlijk nooit kapot gaan.' Maar dat dachten ze in Roosendaal en Veendam ook. Reijntjes zelf is inmiddels hoofdpersoon geworden in een nietsontziende machtsstrijd. Grootaandeelhouder Wang sorteert inmiddels voor op een aandeelhoudersvergadering, waar zijn diens ontslag onderwerp van gesprek is. Eerder meldden we al dat Hans Nijland, Eric Gudde én Paul van der Kraan vorige week werden benaderd om de overname in goede banen te leiden. Het is het zoveelste signaal dat men ook in het Cars Jeans Stadion niet langer zeker is van een goede afloop.