support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 6 4 1 1 13
2 AZJ 5 4 0 1 12
3 ADO 6 3 1 2 10
4 TOP 6 3 1 2 10
5 VVV 6 3 1 2 10
6 GRA 5 3 0 2 9
7 MVV 6 3 0 3 9
8 VOL 5 2 2 1 8
9 UTJ 5 2 2 1 8
10 ALM 6 2 2 2 8
11 RJC 5 2 1 2 7
12 PSJ 5 2 1 2 7
13 EIN 5 2 1 2 7
14 EMM 6 2 1 3 7
15 NAC 5 1 3 1 6
16 HEL 5 2 0 3 6
17 DBO 6 2 0 4 6
18 DOR 6 1 2 3 5
19 JAJ 5 1 0 4 3
20 TEL 6 0 3 3 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Tijd

Datum plaatsing: 13-07-1969 10:49:00

ADO rekent op Berg en Nils Holmstroem


Langzaam aan vervaagt bij ADO het begrip Ernst Happel. Toen na bijna zeven jaar dienstverband de Oostenrijkse trainer de club met welke hij 'n twee-eenheid was gaan vormen verliet, veroorzaakte dat in en om die club grote onrust ADO, bekwaam gedirigeerd, heeft zich snel hervonden.


Het realiseerde zich, dat nieuwe impulsen wellicht juist zo welkom zouden zijn. En het wreef zich vergenoegd in de handen toen alle geplande transacties ook werkelijk tot stand kwamen. Happel is weg, leve Jezek. Aarts en Heijnen, jarenlang de vaste vleugels, zijn vertrokken. Leve/ het nieuwe duo Holmstroem-Berg. ADO gaat aanzetten voor een nieuwe episode.

Door Maarten de Vos

ADO lijkt, op het eerste gezicht, inderdaad sterker geworden. In Harald Berg, een 28-jarige Noorse international, heeft het zelfs een heel grote voetballer, wiens inzet, snelheid en balvaardigheid de gebruikelijke stroom van aanvallen aanzienlijk meer allure kunnen verlenen. ADO blijft namelijk een aanvallende, conditioneel sterke equipe. In voorgaande jaren werd die aanvalsdrift te weinig gehonoreerd, omdat aanvallend te veel pure klasse ontbrak. "Dat is", zegt de Tsjechisch» trainer Vaclav Jezek, "misschien wel de. belangrijkste tekortkoming van ADO. Er wordt te weinig geraffineerd gespeeld. Te veel volgens een vast patroon. Te vaak ook door het midden. Als dat niet verandert zal ADO te vaak wedstrijden niet winnen, die de ploeg volgens de krachtsverhouding wél zou moeten winnen".Drie nieuwe spitsen
Dat laatste is nu precies het manco bij ADO. Jezek, een sympatieke en intelligent pratende trainer, wil ook wel aangeven hoe zij zich het verbeteren voorstelt: "Laat ik vooropstellen: wij hebben met Berg, Holmstroem en Pas drie nieuwe spitsen. Dat moet de eerste tijd dus nog groeien. Maar belangrijk is dat er vooraan harder om de bal- moet worden geknokt. Meer Inzet, meer brutaliteit 'als het om het veroveren van de bal gaat. En vooral: elkaar makkelijker leren vinden. Pas als er feilloos collectief gevoetbald wordt is een aanval in staat de tegenstander uit te spelen. Als ik ADO mag vergelijken met mijn vorige ploeg Spartak Praag, dan zit 'm vooral het verschil in di« aanval. Verdedigend is ADO erg sterk. Er wordt zo gemakkelijk gespeeld".
Inzet minder
ADO heeft jarenlang vastgehouden aan het principe geen buitenlanders te willen contracteren. Motief: die spelers verdienen vergelijkenderwijs meer dan de overigen, terwijl de inzet vaak minder is. ADO heeft nu toch twee "vreemdelingen" binnengehaald. Vanwaar die ommezwaai? Betaald voetbalvoorzitter Herman Choufoer: "Er rijn daarvoor verschillende redenen. Er is, bijvoorbeeld, het publiek. Dat eist kwaliteit. Kwaliteit in Nederland is erg hoog geprijsd. We kwamen tot de conclusie, dat het aantrekken van een goede buitenlander een goedkopere affaire lijkt dan het' contracteren van gerenommeerde voetballers uit Nederland. En wat die salarissen betreft. De spelers van ADO verdienen langzamerhand zulke bedragen, dat de verschillen genivelleerd zijn. Ook die moeilijkheden zijn inmiddels achterhaald".  ADO beeft jarenlang tegen de top aangeleund. ma»r het heeft nooit het duo Ajax-Feijenoord zelfs kunnen bedreigen. En nu? Choufoer: "De positie van ADO in het betaalde voetbal is duidelijk. We kunnen meedoen onder de top. Met wellicht nog vijf of zes clubs. Je kunt nou eenmaal niet verder springen dan je polsstok lang is. Dat neemt niet weg dat geprobeerd zal worden de positie, zoals wij die in de afgelopen vijf jaar hebben ingenomen, te verbeteren. Wij leggen ons niet bij voorbaat neer bij de suprematie van Ajax en Feijenoord. En verrassingen zijn nu eenmaal eigen aan het betaald* voetbal".Elkaar vinden
De verrassingen zullen dan voornamelijk moeten komen van het duo Holmstroem-Berg. Nils Holmstroem vormt de typische spits. Hij werkt hard, sahiet droog en gemakkelijk met beide benen. Men kan zich voorstellen, dat hij in Denemarken hele series doelpunten heeft gemaakt. Hij zegt: "De moeilijkheid is: hoe lang duurt het voor wij elkaar blindelings vinden? Nu is het nog zo, dat je te vaak openingen maakt die niet benut worden omdat je van elkaar niet precies weet wat je zal gaan doen. Veel verschil met het Deense voetbal is er niet. Het is wat sneller, dat wel. En harder. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Daar hou ik juist van". Berg is technisch begaafder. Hij heeft meer dan «cht maanden niet gevoetbald. "Dat merk je. Soms tijdens een wedstrijd schiet de kramp me ia d» benen. En je mist ritme. Vooral in mijn passes en dribbels is dat goed te merken. Hoewel ik over twee weken in vorm hoop te zijn. ADO is een ploeg met mogelijkheden. Ik zal vooral moeten proberen Holmstroem in stelling te brengen. Zoals ik dat in het Noorse elftal altijd met Iversen deed. Iversen maakte veel goals. Ik bereidde ze meestal voor. Dat ligt me meer. Ik speel liever iets achter de spits". Naast Holmstroem en Berg heeft Jezek, hij heeft dezelfde grote volmachten als zijn voorganger Happel. ook een plaats gereserveerd voor de van RCH teruggekomen René Pas. Deze rechtsbuiten heeft veel talent, maar juist in ADO's topelf voetbalt hij vaak te geremd. Jezek: "Hij moet zich veel meer in het spel betrekken. Brutaler zijn. Om de bal vragen of die gaan halen".


Aan publiek gedacht
ADO heeft ook in de voorbereiding iets gewijzigd. Het hield een trainingskamp in eigen stadion. Van 's morgens tot 's middags 5. De lunch gezamenlijk. Chouloer: "Uit de eerste reacties is op te maken, dat dit experiment een succes is. De spelers zijn 's avonds toch bij hun gezinnen". ADO heeft ook aan het publiek gedacht. Op verschillende plaatsen in het Zuiderpark zijn toiletten aangebracht. De verkoop van Aarts, Heijnen. Giesen en Jochems heeft een voordelig saldo opgebracht, dat wellicht in de tweede transferperiode kan worden benut om mogelijk nog een aanvaller aan te trekken. ADO hoopt op een spoedig herstel van lambert Maassen, wiens ernstige knieblessure tenslotte, na acht maanden sukkelen, operatief diende te worden aangepakt. De onfortuinlijke Maassen: "Het was een ingewikkelde affaire. Ik heb veel te lang gelopen. En nu. bijna drie weken na de operatie, heb ik nog pijn. Ik zie het somber in". ADO hoopt ook op het jonge talent Hans van Eeden. opgeroepen voor de nationale UEFAselectie. Choufoer: "Wellicht moeten v.e wat Van Eeden betreft nog een of twee seizoenen geduld hebben. Daarom wilden we een geroutineerde kracht contracteren. Maar de onderhandelingen met bijvoorbeeld Telstar Clement sprongen af'.


Ervaren krachten
ADO gaat het seizoen in met een beproefde verdediging: Van der Burch, de centrale verdedigers Weimar en Mansveld en de vaak grandioze Harrry Vos vóór de ervaren Thiee. Het heeft als schakelspelers ervaren krachten als de Zoete. Van den Oever en Schoenmaker, van wie vooral de laatste dit seizoen eindelijk zal moeten bewijzen dat hij tot de nationale top behoort. Het zit er in dat ADO komend seizoen de rol van FC Twente als Verrassend outsider zal overnemen.