AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-09-2021 08:06:00

Bourard is weer thuis

ADO Den Haag kraakt Eindhovense kluis via 'Bosnian Bullet'

Na twee verliespartijen op een rij heeft ADO Den Haag gisteren in de Keuken Kampioen Divisie weer gewonnen. Samy Bourard maakte tegen FC Eindhoven de bevrijdende 3-2, maar uitblinker was de al weken in goede vorm verkerende Amar Catic.

tekst: Martin van Zaanen

De 4-2 zege was ronduit verdiend. Alleen moest ADO Den Haag tegen een achterover leunend FC Eindhoven wel echt met man en macht op zoek naar de juiste combinatie om de code van de kluis te kraken. Helemaal nadat ze in de 38ste minuut op een 0-1 achterstand waren komen. Zoiets kan met veel geduld. Zoiets kan met een breekijzer. In dit geval klaarden de mannen van Ruud Brood de klus onder andere via een 'Bosnian Bullet'.

Bij zijn vorige club PSV ging Amar Catic al met de bijnaam 'Bosnian Bullit' door het leven. Ook gisteren tegen FC Eindhoven racete hij regelmatig zijn tegenstanders voorbij. Daarnaast maakte hij in de blessuretijd van de eerste helft via een prachtig geplaatst afstandsschot de 1-1. En vlak voor tijd bepaalde hij met een kopbal de 4-2 eindstand. Overige doelpuntenmakers aan Haagse zijde: Sem Steijn en de ingevallen aanwinst Samy Bourard.

Oude voetbalwet
Nadat in de 72ste minuut de bedrijvige Vicente Besuijen in het strafschopgebied neerging, benutte Sem Steijn de penalty onberispelijk. Het was zijn tweede treffer. De eerste was ook een penalty, twee weken geleden uit tegen FC Volendam. Vervolgens hield Bourard met zijn treffer de oude voetbalwet in ere dat als een speler er tegen zijn voormalige club in komt, hij altijd scoort.

Want laat Bourard nu net tussen 2018 en 2020 voor de Eindhovenaren te hebben gespeeld. Alleen blijkt de 25-jarige aanvallende middenvelder te nuchter om te denken aan 'mysterieuze krachten in de sport'. Bourard: "Toen mijn terugkeer van Fehérvár naar ADO Den Haag concreet begon te worden, zag ik op het wedstrijdschema dat ik dan wellicht tegen FC Eindhoven mijn rentree zou kunnen maken. Toen dacht ik wel meteen: hé, dat zou leuk zijn. Dat ik vandaag ook nog scoorde, maakte het natuurlijk extra leuk."

Mede omdat hij zo voorkwam dat gloed van de flitsende seizoenstart weer uitdoofde. Door deze overwinning nestelde ADO Den Haag zich na vijf speeldagen op een keurige vierde plek op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie. Vrijdag wacht uit TOP Oss, het derde duel in een serie van vier tegen Brabantse clubs.

Individuele actie
Het was vlak voor het verstrijken van het uur dat Bourard het veld betrad, hij kwam erin voor Dhoraso Klas. Een kleine twintig minuten later maakte Vicente Besuijen op rechts een individuele actie en bezorgde de bal zo bij Bourard. De Belg benutte de kans koelbloedig.

Was dit een typische Bourard-treffer? Bourard: "Nou, wel in de zin dat ik als middenvelder op het juiste moment bij de spits wist bij te sluiten. Dat is echt iets dat bij mijn spel hoort."

Hoe had Bourard het eerste deel van de wedstrijd vanaf de bank beleefd? Samy Bourard: "Oh, ook nadat we op 0-1 achterstand waren gekomen, hield ik het vertrouwen dat het deze wedstrijd nog wel goed zou komen. We hebben gewoon een ploeg met veel kwaliteiten en mogelijkheden. Op zich hoef je aan een seizoenstart niet zo veel conclusies te verbinden, maar dit is wel een prima resultaat op een goed moment. En wat ben ik blij dat ik daar nu al mijn steentje aan heb kunnen bijdragen."

ADO Den Haag: Koopmans; Seedorf (78. Komljenovic), Amofa, Klas (59. Bourard), Kemper; Jonathan Mulder (66. Michael Mulder), Breinburg (78. Severina), Steijn; Catic, Verheydt, Besuijen.