Algemeen Dagblad (oud)

Datum plaatsing: 16-11-1964 21:43:00

ADO kon nooit toeslaan

Voor de eerste maal is het MVV in deze competitie gelukt in een uitwedstrijd een overwinning te boeken. Dat gebeurde in het Haagse Zuiderpark, waar dertien duizend toeschouwers in een bijzonder mager stukje voetbal ADO met 1—0 zagen verliezen van de Maastrichtenaren.

De grote kracht van MVV ligt in de verdediging, en tegen een aanval welke toch al heel moeilijk tot doelpunten komt had die defensie het dus bepaald niet moeilijk. De onverstandige taktiek werd door de Haagse ploeg bovendien gevolgd om zich vast te blijven klampen aan het 4-2-4. Met een volledige aanval had ADO misschien iets meer vat kunnen krijgen op het defensieve spel van de tegenstander.

Pas toen linksbuiten Mares na bijna een half uur in de tweede helft zijn ploeg aan de leiding had geholpen, ging ADO over tot het stopperspilsysteem. Het was echter te laat. MVV maakte haar verdediging nog sterker, zodat er voor de Haagse aanval geen doorkomen meer aan was.

Door het imponerende spel van spil Haenen en vooral van doelman Körver, die in feite als een tweede spil fungeerde, heeft MVV de verrassende overwinning wel verdiend. Maar het vertoonde voetbal van beide clubs was een aanfluiting voor de kwaliteit, die men in de eredivisie mag verwachten. Na de successen van ADO tegen DOS en DWS hadden de duizenden verwacht, dat de roodgroenen de grote inzinking te boven, waren gekomen. Het heeft er veel van weg. dat ADO in die twee laatste wedstrijden boven zijn krachten heeft gespeeld. De reactie zag men in deze partij: een ploeg die zo rommelig speelee, dat er moeilijk aan enig succes viel te geloven. De prestatie van MVV spreekt nog meer omdat de Limburgers vrijwel de gehele wedstrijd met tien man hebben moeten spelen. Kort na het begin hinkte kanthalf Fey met een geblesseerde knie uit het veld om door Vrösch te worden vervangen. Maar ook Gorissen kreeg kort daarop hinder van zijn rechterknie, hij bleef meelopen aan de lijn, maar kon al trekkende met het been nog maar weinig uitrichten.

Mat
ADO, dat met verrassende snelle doorstoten mogelijk de defensie van MVV had kunnen breken, speelde zo mat, dat de tegenpartij constant alle tijd kreeg een muur voor het doel op te trekken. In het begin van het duel had Aarts de Haagse ploeg aan een voorsprong kunnen helpen toen hij alleen voor doelman Körver opdook, maar tegen deze snel reagerende keeper opschoot. Het was eigenlijk de enige werkelijke kans, welke de Haagse aanval heeft gecreëerd. Daarbij kwam nog dat Körver in een grandiose vorm stak en meesterlijk de schaarse schoten stopte, die hij in het verdere verloop van de wedstrijd op zijn doel zag komen.

De Haagse middenvoor Maassen speelde een derderangsrol zo was hij schijnbaar gebiologeerd door het kordate en zekere ingrijpen van spil Haenen. Er gebeurde dan ook bitter weinig in de eerste helft. 1 Pas na een half uur was MVV gevaarlijk , doorgebroken en toen kon doelman Van Vianen nog op het nippertje een schuiver van Brinkhuis uit zijn doel stompen. Vlak voor de rust miste Maassen vlak voor het Limburgse doel een pracht kans om een voorzet van Aarts in te schieten. , Het waren de enige wapenfeiten in deze s eentonige eerste helft.

Mares
Veel veranderde er ook niet na de pauze. ADO probeerde tevergeefs een bres te slaan in de Maastrichtse verdediging. Eenmaal gelukte het bijna Aarts toen hij een pass van De Zoete opving en met Haenen op de hielen naar het doel stoof. Zijn schot werd echter meesterlijk door Körver gestopt.

Kort daarop nam MVV de leiding. Een 1 snelle aanval ingeleid door de actieve 2 en handige achttienjarige Brokamp werd door Mares zonder pardon afgerond met een goed doelpunt. Het was toen uit met ADO. In de laatste periode kwam MVV zelfs nog eenmaal gevaarlijk voor het Haagse doel en toen had Van Vianen geluk dat hij bij een schot van Brinkhuis de bal nog toevallig raakte en niet in het r eigen doel maar er juist buiten sloeg.