Het Vrije volk

Datum plaatsing: 02-11-1964 12:12:00

Doelman van Vianen redt zege ADO

Enige dagen voor de wedstrijd tegen DOS was de "eerste klas" van ADO op bezoek geweest bij aanvoerder Villerius». Daar was besloten "dat ze er eens flink iets aan zonden gaan doen", liet was ook nodig want tot gisteren was slechts eenmaal de zege behaald.

ADO beeft het niet bij woorden gelaten. Met een weldadig aandoend enthousiasme hebben de Hagenaars alles gegeven om uit de netelige positie te geraken. DOS was de ploeg die voor de tweede zege van ADO moest zorgen. Maar zonder die formidabele redding van invallerdoelman Van Vianen, vlak voor het einde, zou toch nog de halve winst naar Utrecht zijn gegaan.

De betere techniek van DOS werd volkomen genivelleerd door het fanatisme waarmee ADO al meteen ten strijde trok. Maassen en Pas stelden al spoedig doelman Ruitenbeek op de proef en linksbuiten Feldmann onderscheidde zich door het kwistig uitdelen van lepe passjes. Een kwartier duurde het felle offensief van ADO. Toen kon DOS wat loskomen, vooral v.d. Linden die het de Haagse defensie danig lastig maakte. De pech zat de Utrechters dwars toen linksbuiten Wery de bal tegen de paal plaatste. Maar Ruitenbeek moet met genoegen hebben gezien hoe zowel Maassen als Aarts te traag reageerden op een pass van Pas. De ijverige Maassen zou toch de man worden die ADO aan de leiding bracht Vijf minuten voor de rust loste hij van flinke afstand een „gemene" schuiver, die Ruitenbeek te machtig was (1-0). Het antwoord van DOS liet niet lang op zich wachten. Nog voor de rust was aangebroken, kon v.d. Bogert uit een door Visser genomen hoekschop de gelijkmaker scoren. (1-1).

Met hetzelfde élan als voor de rust begon ADO aan de tweede helft Het was aan het spel te zien: ADO wenste de volle winst en niets minder. Een fel schot van Maassen kon Ruitenbeek nog baas en als alle goede keepers had hU het geluk met zich toen Pas hoog over knalde nadat Ruitenbeek een schot van Feldmann niet onder controle had kunnen krijgen. Maar voor het eerst na lange tijd voelde de aanhang op de tribunes dat er perspectief in het duel zat Het kwam er ook uit. Dertien minuten na de rust kreeg Ruitenbeek een miniatuur-bombardementje te doorstaan. Schoten van Maassen en Aarts ketsten nog af op de verdedigers maar toen De Zoete aanlegde, was er tegen zijn schot geen kruid meer opgewassen (2-1). Toen pas schrok DOS klaarwakker en kwamen de Utrechters tot volle ontplooiing. Van der Linden hield constant de Haagse defensie aan de praat maar ondanks snelle en dikwijls knap opgezette aanvallen kon het rondom Villerius opgetrokken bolwerk stand houden.

Tot vlak voor het einde. Toen kwam v.d. Bogert eensklaps als een vogel zo vrij voor Van Vianen. Met een razendsnelle reactie dook de Haagse doelman de bal naast zijn doel. De tweede zege waa binnen. En dat nog met een ploeg die de geschorste Heynen miste en een Invaller-doelman had. Maar die werd dan ook meteen de "matchwinner".