support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-08-2021 09:00:00

'Een beschadigde club als ADO verkoopt lastig'


Akkoord met nieuwe eigenaar nog ver weg, de bal ligt bij de Haagse directie

ADO Den Haag heeft nog steeds geen nieuwe eigenaar. En dus ook geen geld en geen sluitende begroting. De club kreeg daarom drie strafpunten van de KNVB, waardoor de bestuurlijke chaos nu ook de selectie raakt.


Wie gaat onze club redden ADO DEN HAAG teikst: Marijn Abbenhuijs



Drie punten in mindering, net nu ADO Den Haag zo goed aan de Keuken Kampioen Divisie is begonnen. Het is een keiharde klap in het gezicht van Ruud Brood, zijn staf en de spelersgroep van de Haagse club. Maandenlang konden ze claimen dat ze zich afzijdig hielden van de bestuurlijke chaos waarin ADO zit, maar nu raakt de crisis ook hen.


Het is het logische gevolg van een overnamesoap die sinds het afketsen van het allereerste akkoord ernstige vertraging heeft opgelopen. Want de puntenstraf heeft de club van de KNVB gekregen omdat de begroting niet sluitend is. Om daar binnen de huidige bedrijfsvoering wél voor te kunnen zorgen, is er een nieuwe eigenaar nodig. Een partij die met minstens vijf miljoen euro in ADO stapt, genoeg om aan een gezonde, stabiele club te bouwen.


Maar het lukt de club maar niet om die nieuwe eigenaar te vinden. Of eigenlijk lukt het de potentiële kopers niet om de huidige ADO-directie ervan te overtuigen dat ze aan hun voorwaarden moeten voldoen, zodat er een deal kan worden gemaakt. Het is waar meerdere partijen al tegenaan zijn gelopen. Om tal van redenen haakten ze af. Bijvoorbeeld omdat er weerstand was tegen het veranderen van de indeling van de Raad van Commissarissen, of omdat niet met de gemeente kon worden gepraat over verlaging van de stadionhuur.


Overnamepartijen onderhandelen met de directie van ADO, ondanks dat het Chinese United Vansen (UVS) nog steeds eigenaar van de club is. UVS is echter niet echt de verkopende partij. Hoe dat kan? UVS heeft een betalingsachterstand van twee miljoen euro. Het is één van de redenen waarom ADO vorig seizoen in de financiële problemen is gekomen. Om een faillissement te voorkomen en een doorstart te maken, is de club een WHOA-procedure gestart. Onder leiding van herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger moeten de schulden worden gesaneerd en kunnen bij die sanering ook de aandelen die UVS houdt worden betrokken.


Maar ADO en Reiziger hebben gezamenlijk besloten dat de huidige directie de taak heeft gekregen om op zoek te gaan naar een koper, terwijl de Chinese eigenaar een passieve rol speelt in het proces. Vanaf de zijlijn duimt de grootaandeelhouder dat de deal snel rondkomt. De Chinezen willen liever vandaag dan morgen van de club af.


De directie lijkt minder haast te hebben. Dat is tenminste de indruk die ze wekt bij de meest serieuze kandidaten. Die wijzen naar NEC, waar de directie de rode loper uitrolt voor geldschieter Marcel Boekhoorn. Bij ADO? Daar creëren ze alleen maar drempels. Je mag de club kopen, maar je moet niet teveel eisen stellen. De geldschieters gissen naar de reden voor de starre houding van de clubleiding. Gefluisterd wordt dat het bestuur ADO liever niet verkoopt, maar wil omzetten in een stichting. Waarbij slechts 49 procent van de aandelen wordt overgedragen en ADO weer 'baas in eigen huis' wordt.


Reiziger laat weten dat die stellingen volstrekt onjuist zijn. De directie heeft juist alle haast, maar loopt bij de diverse kandidaten tegen onvervulbare eisen en het niet nakomen van betalingstoezeggingen aan. Hij beaamt dat de wens om de aandelen in eigen beheer te krijgen er bij een aantal personen binnen ADO is geweest en dat die mogelijkheid ook is onderzocht. Hijzelf moet vanuit een objectieve rol beoordelen wat het beste scenario voor de club is. "De aandelen van ADO onderbrengen in een stichting in plaats van alle aandelen te verkopen, is feitelijk onmogelijk", stelt hij. "Er is namelijk kapitaal nodig om ADO uit de problemen te helpen. De schuldenlast en de behoefte aan liquiditeit is daarvoor te groot. Dus die optie is van de baan. ADO is een beschadigde club en die verkoopt moeilijk. Daarom duurt het lang. Maar de club heeft nog steeds een 'luxe-probleem', er zijn meerdere gegadigden om de aandelen te kopen. Alleen de juiste gegadigde moet worden gevonden."


'Groep Lentze en Jol' heeft van die gegadigden de beste papieren. De coalitie waarvan vastgoedondernemer Jeroen Lentze de aanvoerder is en waarbij ook clubicoon Martin Jol aangesloten is, wacht al maandenlang op hun kans om de club te kunnen overnemen. Tot nu toe moest het steeds andere partijen voor laten gaan, omdat die volgens ADO een beter plan hadden. Zoals laatst nog Cosinus Group Capital Partners. Die kwam tot een akkoord, maar liet een aantal betalingstermijnen verstrijken. Daarom lijkt de hoop nu toch écht gevestigd op Lentze en Jol. Maar een deal is ook nu nog erg ver weg. Er is sprake van een status quo waarvan niemand nog lijkt te weten hoe die doorbroken moet worden.