support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 6 4 1 1 13
2 AZJ 5 4 0 1 12
3 ADO 6 3 1 2 10
4 TOP 6 3 1 2 10
5 VVV 6 3 1 2 10
6 GRA 5 3 0 2 9
7 MVV 6 3 0 3 9
8 VOL 5 2 2 1 8
9 UTJ 5 2 2 1 8
10 ALM 6 2 2 2 8
11 RJC 5 2 1 2 7
12 PSJ 5 2 1 2 7
13 EIN 5 2 1 2 7
14 EMM 6 2 1 3 7
15 NAC 5 1 3 1 6
16 HEL 5 2 0 3 6
17 DBO 6 2 0 4 6
18 DOR 6 1 2 3 5
19 JAJ 5 1 0 4 3
20 TEL 6 0 3 3 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 04-08-2021 17:50:00

Cowboys, rechtszaken en dreigend faillissement


ADO is geen titelkandidaat


tekst: Stef de BontOp basis van de stad, historie en het stadion is ADO Den Haag een van de topfavorieten in de Keuken Kampioen Divisie. Maar in de praktijk moeten de fans al blij zijn als de club dit seizoen uitspeelt. Na een dramatisch jaar en een roerige zomer, rest niet meer dan hoop in de Residentie.


"Op technisch vlak is het op dit moment lastig. Algemeen directeur ad interim Edwin Reijntjes en financieel directeur Jachin Wildemans zijn degenen die eindverantwoordelijk zijn en op dit vlak beleid wegzetten." Ruud Brood reageert via de app. Even daarvoor hebben we de trainer gevraagd of we hem even kunnen spreken over de sportieve vooruitzichten van ADO Den Haag. Zijn reactie is begrijpelijk. Want wat valt er vooruit te blikken als er geen geld is? Als versterkingen uitblijven en een faillissement nog altijd niet is afgewend?


Degradatie was voor ADO misschien wel het kleinste van alle problemen. De club leeft op gespannen voet met grootaandeelhouder United Vansen (UVS), heeft flinke schulden, zag bestuurders vertrekken en dreigt nog altijd om te vallen. De zorgen begonnen vorig jaar. Volgens eerdere afspraken moest de Chinese grootaandeelhouder twee miljoen euro overmaken, maar dat geld werd nooit gestort. UVS wilde de club verkopen en sprak in het geheim met diverse partijen. Later meldde de ene na de andere cowboy zich in Peking én Den Haag. Maar het bord met Te koop kan nog altijd niet uit de tuin. Dan weer werden betalingstermijnen niet gehaald, dan weer waren de verkoopvoorwaarden onvoldoende. In de winter moest de club uiterst creatief zijn om de salarissen te kunnen blijven betalen en in april spande zij een rechtszaak aan om alsnog de twee miljoen te krijgen. ADO werd in het gelijk gesteld, maar UVS vocht het vonnis aan. Het hoger beroep dient op 28 september.


Intussen stapelden de financiële problemen zich op. Om een faillissement te voorkomen, stelde de rechtbank in mei herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger aan om een betalingsregeling te treffen met zo’n 150 schuldeisers. Deze heeft naar eigen zeggen een plan liggen. Cruciaal daarbij is echter dat iemand de aandelen van UVS overneemt. De partij die instapt moet minimaal 6,1 miljoen meebrengen. Maar niemand legt zomaar even een zak geld op tafel. Eerder moesten de minderheidsaandeelhouders hun zetel opgeven en haakten partijen af vanwege de hoge stadionhuur. Dat de club nog altijd in leven is, heeft zij mede te danken aan het stadsbestuur dat onlangs akkoord ging met een overbruggingskrediet van zo’n half miljoen. Daarmee wordt een bankroet vooralsnog afgewend en heeft ADO tot uiterlijk 31 augustus de tijd een nieuwe aandeelhouder te vinden. Reiziger kreeg officieel tot 1 augustus van de rechtbank om de problemen op te lossen, maar zijn aanstelling lijkt te worden verlengd. Het wordt dan ook een cruciale maand voor het Haagse voetbal.


Voetbal is, hoe gek dat ook klinkt, voorlopig bijzaak voor ADO. Op 15 augustus moet er een sluitende begroting bij de KNVB liggen. Intussen zag Brood een elftal aan bepalende spelers vertrekken en daar vrijwel niks voor terugkomen. Spits Thomas Verheydt wacht al maanden op een fatsoenlijk voorstel en Mike van Duinen, een andere beoogde aanwinst, heeft inmiddels voor OFI Kreta gekozen. Intussen staat routinier Daryl Janmaat lang aan de kant vanwege een bacterie in een knie. Andere bekende namen zijn niet fit óf hopen door de bestuurlijke chaos de komende weken gratis de deur uit te kunnen lopen.


Zolang de broodnodige miljoenen nog niet op de bankrekening staan, zal Brood het moeten doen met een piepjong en kwalitatief mager elftal. Dit ADO is dan ook geen titelkandidaat in de Eerste Divisie. De fans zullen op hun beurt allang blij zijn als hun geliefde club ook in 2022 nog bestaat