support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 6 4 1 1 13
2 AZJ 5 4 0 1 12
3 ADO 6 3 1 2 10
4 TOP 6 3 1 2 10
5 VVV 6 3 1 2 10
6 GRA 5 3 0 2 9
7 MVV 6 3 0 3 9
8 VOL 5 2 2 1 8
9 UTJ 5 2 2 1 8
10 ALM 6 2 2 2 8
11 RJC 5 2 1 2 7
12 PSJ 5 2 1 2 7
13 EIN 5 2 1 2 7
14 EMM 6 2 1 3 7
15 NAC 5 1 3 1 6
16 HEL 5 2 0 3 6
17 DBO 6 2 0 4 6
18 DOR 6 1 2 3 5
19 JAJ 5 1 0 4 3
20 TEL 6 0 3 3 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 31-07-2021 09:03:00

Hoe overleef ik in de eerste divisie?


Op één na hoogste niveau van de voetbalpiramide heeft ADO Den Haag een andere blik op de zaken nodig


tekst: Martin van Zaanen
 
 
Nog een week te gaan voor de competitiestart van ADO Den Haag. Dan worden we wakker in een vreemde wereld. Dus is het hoog tijd voor onze praktische survivalgids voor de Keuken Kampioen Divisie seizoen 2021-2022. Vol met handige tips voor spelers en fans.
 
 
Wil winnen
Eerst vier tips voor de spelers. Het unieke aan de Nederlandse voetbalpiramide is dat je behalve uit de vijfde klasse amateurs, niet uit de Keuken Kampioen Divisie kan degraderen. Dat het degradatiespook op het één na hoogste niveau permanent op vakantie is, betekent dat de wil om te winnen altijd groter dan de angst om te verliezen moet zijn.
 
 
Oei oei oei, dat was me weer een loei
In de Keuken Kampioen Divisie is bij de meeste clubs de positie van keeper niet sterk bezet. Het is voor ADO Den Haag dan ook zaak om het vijandelijke doel zo veel en uit zo veel mogelijk hoeken en standen onder vuur te nemen. Uithalen is het devies! @ Sem Steijn en Boy Kemper: die schoten mogen ook uit de tweede en derde linie zijn.
 
 
Pak die spotlight
Als de Keuken Kampioen Divisie zich op één manier heeft bewezen, dan als podium om je als jonge speler te presenteren. Fons Groenendijk, Joop Lankhaar, John de Jong, Marcel Koning, Maurice Steijn, Lex Immers, Daryl Janmaat; al deze geel-groene helden presenteerden zich voor het eerst op het één na hoogste niveau. Net als nationale en internationale helden als Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar, Nacer Chadli en Dries Mertens.
 
 
Friday night delight
Grijp die kans om elk weekend op de best mogelijke manier te beginnen met beide handen aan. Met drie punten op vrijdagavond kunnen toch ook je zaterdag en zondag niet meer stuk? Oké, ADO speelt er ook een handjevol op zondag en maandag (plus eentje op zaterdag), maar ook op die dagen is van het binnenslepen van drie punten nog nooit iemand slechter geworden.
 
 
Culinaire verrassingstoer
Dan de tips voor de fans. Dat broodje warme ham bij FC Twente en bij PEC Zwolle die bal gehakt zo groot dat je er een hele helft voor nodig hebt; we weten inmiddels hoe de versnaperingen in de eredivisie smaken. Een etage lager wordt het na twaalf jaar weer één grote culinaire verrassingstoer. Laat je lekker verrassen qua wat ze op pakweg sportpark Schoonenberg van Telstar en De Geusselt van MVV uitserveren.
 
 
Geen paniek
Beginnen thuis tegen Jong Ajax en de week erna naar FC Volendam; hm, dat had minder zwaar gekund. Maar laat een eventuele valse start je hart niet bezwaren. In de Keuken Kampioen Divisie zijn vier periodetitels te vergaren. Zal niet de eerste keer zijn dat de winnaar van de vierde periode in de nacompetitie nog hoge ogen gooit.
 
 
Lang leve de cultfactor
Op het één na hoogste niveau heb je om te overleven even een andere blik op de zaken nodig. Richt je in plaats van de wow-factor op de cultfactor. Bij de tegenstander tref je niet langer klassespelers om je aan te vergapen. Wel struikel je in de Keuken Kampioen Divisie over culthelden á la Ralf Seuntjens en Melvin Platje en cultclubs als FC Dordrecht aan de epische Krommedijk. Zelfs de sponsornaam van onze divisie, Keuken Kampioen, is cult.
 
 
'Jagen, jagen, op die bal'
In plaats van 'Breien, breien, met die bal', de variatie op de geel-groene classic waar we al tijden naar kijken. In de eredivisie bieden 'vastigheid', 'goed staan' en 'hoog in de energie' al geen soelaas. In de eerste divisie nog minder. Daar moet de hele ploeg zodra het de bal verliest, er erachteraan. Vervolgens is er maar één richting waar de bal heen mag. Welke kant dat is? Een hint: het is niet naar achteren en niet opzij. Met het vaker en hartstochtelijker dan ooit aanheffen van 'Jagen, Jagen', draag je als fan aan de enige juiste speelwijze in de Keuken Kampioen Divisie bij.