support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 6 4 1 1 13
2 AZJ 5 4 0 1 12
3 ADO 6 3 1 2 10
4 TOP 6 3 1 2 10
5 VVV 6 3 1 2 10
6 GRA 5 3 0 2 9
7 MVV 6 3 0 3 9
8 VOL 5 2 2 1 8
9 UTJ 5 2 2 1 8
10 ALM 6 2 2 2 8
11 RJC 5 2 1 2 7
12 PSJ 5 2 1 2 7
13 EIN 5 2 1 2 7
14 EMM 6 2 1 3 7
15 NAC 5 1 3 1 6
16 HEL 5 2 0 3 6
17 DBO 6 2 0 4 6
18 DOR 6 1 2 3 5
19 JAJ 5 1 0 4 3
20 TEL 6 0 3 3 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 28-07-2021 17:20:00

Debat in Haagse gemeenteraad over huurverlaging stadion


Zojuist is het debat in de Haagse gemeenteraad afgerond.


Richard de Mos had het spoeddebat aangevraagd om aan het college te vragen de huur van het stadion te verlagen.
 
Voorzitter van de Haagse supportersvereniging Jacco van Leeuwen had een prachtige inbreng om het belang van de club in de stad duidelijk te maken.
 
 
Richard de Mos bracht in dat alle kopers afgehaakt zijn vanwege de hoge huur en de structuur van de club. 
Zijn idee daaropvolgend was om te draaien aan de knoppen waar de gemeente invloed op heeft: huurverlaging. Op de vraag aan hoeveel huurverlaging er gedacht werd, antwoordde De Mos 75%. Dit wekte veel verbazing. 
Alle partijen haastten zich om te zeggen dat ze ADO belangrijk vonden, maar er kwamen maar weinig positieve reacties op zijn voorstel.
Er werd geopperd dat er veel gedaan is om ADO te helpen, zo is er al een tijd een vaccinatielocatie waar de GGD de huur voor betaalt aan ADO, er is een speelautomatenhal en verder is de gemeente bezig met een sanering van de jaren huurschuld die ADO nog heeft. 
 
 
Diverse partijen stelden dat de huurprijs wel marktconform was, voornamelijk omdat de Haagse grond een stuk duurder is dan in andere kleinere provinciesteden waar ook stadions staan
 
Daarnaast waren er uiteraard partijen die vonden dat ADO door de jaren heen wel genoeg geholpen was door de gemeente en vonden dat potentiele kopers nu juist achterover konden gaan zitten in afwachting van een huurverlaging. 
Daarbij heeft ADO 
 
Ook de veel te hoge personeelskosten werden ter sprake gebracht. Die worden nu, doordat ADO gedegradeerd is, een stuk lager, maar er had eerder ingegrepen moeten worden om die personeelskosten te verlagen, beaamde ook De Mos. 
 
 
Islam Democraten reageerde voorzichtig positief, zij stelden dat aan cultuurpaleis Amare ook veel geld wordt besteed en ADO qua achterban ook belangrijk is voor de stad en zijn inwoners .
 
De PVV gaf aan dat zij commitment bij de haagse gemeenteraad mist om echt ADO Den Haag te steunen en ondersteunde de wens van Hart voor Den Haag voor huurverlaging.
 
De VVD gaf aan dat zij de tijdelijke lening van 500.000 euro voldoende vindt en het zelfs onwenselijk te vinden om voor de overname te praten over huurverlaging en verweet De Mos dat hij met gammele juridische pleidooien de club, de stad en potentiele kopers een worst voorhoudt.
 
 
Pijnlijk moment was dat de PVDA het nog even stiekem nodig vond om de negatieve rol van supporters van ADO te benoemen, waar dat totaal niet relevant was voor de discussie en uiteraard ook nog eens totaal niet meer in lijn met de wijze waarop onze supporters zich de afgelopen jaren, tijdens de coronacrisus en tijdens de degradatie hebben gedragen.
 
 
Na een korte schorsing van de vergadering gaf wethouder Bredemeijer aan dat  ADO een grote rol speelt voor de sport in Den Haag en de maatschappij, om kinderen in beweging te brengen enz.  
De gemeente heeft 50 miljoen aan het stadion uitgegeven, dat geeft blijk van hart voor de club, aldus Bredemeijer. De gemeente is altijd intensief in gesprek met de club geweest en valt niets te verwijten. De club zelf heeft jarenlang op te grote voet geleefd. Vandaar dat er een herstructureringsplan wordt gemaakt die vorm wordt gegeven door de heer Reiziger.
 
 
In geen enkele gemeente kun je zomaar overheidssteun aan een onderneming of bvo in de vorm van huurverlaging geven. Dit is in strijd met de richtlijnen van de Europese commissie, aldus Bredemeiijer. Daarover is men ook in overleg met de club en de herstructureringsdeskundige geweest. De relatie van de gemeente ADO Den Haag en de gemeente is daarin open. Een relatie die als je heel zakelijk bekijkt eigenlijk alleen als verhuurder van het stadion bestaat. 
 
Op vragen over het gouden aandeel van Den Haag meldde Bredemeijer dat Stichting Toekomst ADO in het  leven is geroepen omdat de gemeente het gouden aandeel aan ADO teruggegeven heeft. 
Het streven is om terug te gaan naar de club die financieel gezond is. 
 
Hierna volgde weer een schorsing waarin afspraken moesten worden gemaakt om een deel van de  raadsvergaderingl in besloten vorm te laten plaatsvinden. zijn in verband met bedrijfsgevoelige informatie van de club. 
 
 
Het debat  eindigde zonder toezeggingen aan de club die momenteel gebukt gaat onder ernstige financiele problemen..