support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 6 4 1 1 13
2 AZJ 5 4 0 1 12
3 ADO 6 3 1 2 10
4 TOP 6 3 1 2 10
5 VVV 6 3 1 2 10
6 GRA 5 3 0 2 9
7 MVV 6 3 0 3 9
8 VOL 5 2 2 1 8
9 UTJ 5 2 2 1 8
10 ALM 6 2 2 2 8
11 RJC 5 2 1 2 7
12 PSJ 5 2 1 2 7
13 EIN 5 2 1 2 7
14 EMM 6 2 1 3 7
15 NAC 5 1 3 1 6
16 HEL 5 2 0 3 6
17 DBO 6 2 0 4 6
18 DOR 6 1 2 3 5
19 JAJ 5 1 0 4 3
20 TEL 6 0 3 3 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 23-07-2021 17:09:00

Gemeente Den Haag komt over de brug met lening


Toch extra geld voor noodlijdend ADO


ADO Den Haag krijgt extra geld. Het Haagse stadsbestuur komt over de brug met een lening die de noodlijdende voetbalclub in staat moet stellen financieel te overleven tot er een nieuwe eigenaar is gevonden. Over de hoogte van het zogenoemde overbruggingskrediet wil de gemeente voorlopig niets zeggen.
 
 
tekst: Lex de Jonge en Bart Lelieveld
 
 
Tot 1 september kan ADO Den Haag bij geldgebrek een beroep doen op het krediet dat Den Haag beschikbaar stelt. Daarover zal de Haagse voetbalclub ook rente moeten gaan betalen, zo blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad.  
 
De hulp is opvallend. In juni 2017 verbrak het stadsbestuur nog rigoureus de banden met ADO door afstand te doen van het ‘gouden aandeel’. Niet langer wilde Den Haag bemoeienis met de club waar de (financiële) chaos na de komst van de Chinese eigenaar alleen maar was gegroeid.
 
Ook nu zit de Haagse profclub in flinke nood. Eigenaar United Vansen is ADO Den Haag ruim twee miljoen euro  verschuldigd, maar wil of kan niet betalen. De degradatie uit de eredivisie maakt de financiële ellende bij de voetbalclub nog groter. Op verzoek van ADO  benoemde de rechtbank  vorige maand juni een deskundige die de club financieel weer op de rit moet krijgen. Hij praat onder meer met partijen die interesse hebben om ADO Den Haag te kopen. 
 
 
Gevoelig
Politiek ligt de financiële hulp gevoelig. De gemeente heeft door de jaren heen pakweg 50 miljoen euro aan belastinggeld in de club gestopt. Veel politieke partijen zijn niet genegen om nog een keer de portemonnee te trekken. Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, wil juist wel dat de gemeente er alles aan doet om ADO van de ondergang te redden.
 
De partij van Richard de Mos riep de Haagse gemeenteraad eerder deze week op om terug te komen van vakantie vanwege de vermeende weigering van Den Haag om ADO een huurverlaging te geven voor het stadion. Dinsdag komt er een politiek debat, al is het nog de vraag hoeveel partijen eraan mee willen doen. Een reeks raadsfracties gaf aan daar weinig trek in te hebben, al kan dat door de nieuwe ontwikkelingen rond de Haagse hulp best veranderen.
 
Voor ADO Den Haag betekent het overbruggingskrediet van de gemeente vooral tijdwinst. De enige Haagse profclub is al langer bezig met het zoeken naar een nieuwe eigenaar. Maar dat blijkt in de praktijk een helse klus te zijn.
 
 
Gelukszoeker
Zo leek de Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij Cosinus Group al in april de club te gaan kopen, maar de kandidaat-koper kwam maar niet met het afgesproken aankoopbedrag over de brug. Een maand later trokken ook de Amerikaanse investeerders van de World Soccer Holding zich terug uit de onderhandelingen, nadat ADO Den Haag bij de rechter een beroep had gedaan op een speciale wet om een op handen zijnde faillissement af te wenden.
 
Sindsdien heeft de door de rechtbank benoemde herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger het heft in handen. Hij moet een toekomstplan maken waarmee de Haagse profclub door kan. De deskundige sprak onder meer met het bedrijf Vanad van ICT-ondernemer Ad Nederlof over een overname van ADO Den Haag. En later ook met Het Haags Collectief van kopstukken als Ed Maas, Jeroen Lentze en Martin Jol, maar in beide gevallen ketste de verkoop af. 
 
Volgens Reiziger is er nog altijd een aantal gegadigden voor de overname van ADO, maar hoeveel precies wil hij niet zeggen. Ook omdat de deskundige zelf niet altijd kan doorgronden hoe groot de interesse van partijen is. ,,Soms weet je niet of het een gegadigde is, een geïnteresseerde of gewoon een gelukszoeker’’, zei hij eerder deze week tegen het AD.