support Casper
 COMPETITIESTAND
2021-2022   w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA (j) 0 0 0 0 0
3 ALM 0 0 0 0 0
4 AZ (j) 0 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0 0
8 EXC 0 0 0 0 0
10 FCU (j) 0 0 0 0 0
11 GRA 0 0 0 0 0
12 HEL 0 0 0 0 0
13 MVV 0 0 0 0 0
14 NAC 0 0 0 0 0
15 PSV (j) 0 0 0 0 0
16 RJC 0 0 0 0 0
17 TEL 0 0 0 0 0
18 TOP 0 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0 0
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 09-06-2021 15:57:00

Overnameperikelen dwarsbomen ADO-voorbereiding


Verloren seizoen dreigt


tekst: Stef de Bont en Chris Tempelman
 
 
 
Bij ADO Den Haag ging het de laatste weken vooral over financiële problemen en een mogelijke overname. Beiden zijn nog niet opgelost. Intussen maakt de voetbaltak zich grote zorgen. Zonder een fatsoenlijk spelersbudget dreigt het seizoen 2021/22 nu al een verloren zaak.
 
 
Het is opvallend stil in het Haagse. Althans, op voetbalgebied. Waar andere clubs op de eigen website nu al de eerste oefenwedstrijden en trainingen aankondigen, is het gissen wanneer degradant ADO voor het eerst het veld op gaat. Ingewijden denken dat de eerste oefensessie van het seizoen gepland staat op maandag 21 juni, maar zelfs dat is gissen.
 
Ook wie er precies aanwezig zullen zijn weet niemand. Trainer Ruud Brood heeft een doorlopend contract, maar liet weten na de degradatie eerst het één en ander te willen evalueren. De onduidelijke situatie over de verkoop van de club, het vertrek van algemeen directeur Mohammed Hamdi en het nog altijd uitblijven van een technisch manager maakt het er niet makkelijker op. Aan Albert van de der Dussen, technisch manager ad interim, de zware taak enigszins orde te scheppen in de chaos.
 
Tijd is de grootste vijand. De dagen verstrijken, de concurrentie zit niet stil, maar bij ADO Den Haag is er op sportief gebied nauwelijks iets gebeurd. Milan van Ewijk is verkocht aan Heerenveen en dat is maar goed ook, want zijn transfersom was hard nodig om de overige salarissen door te kunnen betalen. Verder nog geen nieuwe spelers, veel onduidelijkheden en een troebel sportief toekomstperspectief.
 
 
Laten we de situatie even kort op een rijtje zetten.
Twaalf spelers die afgelopen seizoen tot de A-selectie behoorden hebben een doorlopend contract. Onder hen de drie doelmannen Luuk Koopmans, Robert Zwinkels (die een contract voor onbepaalde tijd heeft) en de jeugdige Youri Schoonderwalt. De andere negen spelers met een doorlopende verbintenis zijn Boy Kemper, Marko Vejinovic, Daryl Janmaat, Amar Catic (tot medio 2023), Kees de Boer, Peet Bijen, Jamal Amofa, Ricardo Kishna en Vicente Besuijen (allen tot medio 2022). Bovengenoemde zouden een prima geraamte kunnen vormen voor een nieuw te vormen elftal in de Eerste Divisie, maar wie zegt dat zij blijven?
Zij vertegenwoordigen enige waarde, iets wat wel van pas kan komen. Bovendien zouden Koopmans, Vejinovic en Janmaat een ontsnappingsclausule bij degradatie in hun overeenkomst hebben. De naar Den Haag teruggekeerde Janmaat liet al blijken te willen blijven, de andere twee hebben zich niet in die bewoordingen uitgelaten.
 
 
Naast de elf doorlopende contracten zijn er nog twee spelers met een contract tot medio 2022: Aaron Meijers en Evan Rottier, beiden afgelopen seizoen verhuurd. Verder heeft ADO nog enkele talenten onder contract staan. Michael en Jonathan Mulder bijvoorbeeld, maar ook Sem Steijn, Hugo Wentges, Silvinho Esajas, Fabian Shahaj, Benjamin Reemst, Aimane El Karicha, Amine Essabri en Yahya Boussakou. De vraag is of zij al goed genoeg zijn voor de Keuken Kampioen Divisie.
 
Van de selectie die degradeerde uit de Eredivisie zijn er achttien speler in principe geen speler van ADO Den Haag meer. Een enkeling kan nog een aanbieding verwachten, maar niemand weet door wie en wanneer. En belangrijke misschien nog wel: tegen welke voorwaarden. We gooien de spelers met een aflopend contract en de huurlingen die in Den Haag rondliepen op een hoop, en komen tot de volgende opsomming: Martin Fraisl, Shaquille Pinas, Dario Del Fabro, Gianni Zuiverloon, Juan Familia Castillo, Lassane Faye, Cain Seedorf, John Goossens, Ilay Elmkies, Pascu, Tomislav Gomelt, Nasser El Khayati, Younes Mokhtar, Bobby Adekanye, Bilal Ould Chikh, David Philipp, Jonas Arweiler en Michiel Kramer.
 
 
Verheydt
Ruud Brood zal zich zorgen maken. Op 8 augustus wacht immers al de eerste wedstrijd van het seizoen. Tegenstander: Jong Ajax. Maar Brood staat niet alleen. Ook potentiële kopers hebben hun zorgen geuit. Het hele sanerings- en verkoopproces begint nu wel heel lang te duren. Als de club niet snel overgaat naar een nieuwe eigenaar mét financiële middelen, dan zal ADO met een juniorenteam aan het seizoen beginnen. Jaloers wordt gekeken naar Emmen, Breda, Doetinchem en Volendam waar de selecties al aardig op oorlogssterkte beginnen te geraken.
Om dat te voorkomen wil de club potentiële smaakmakers binden, zoals Hagenees Thomas Verheydt. Maar wat moet je een speler bieden als je niet weet hoeveel geld er in kas zit?
 
 
Zonder extern geld kan er geen fatsoenlijk spelersbudget worden vrijgemaakt en dan dreigt het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie. ‘En reken er dan maar niet op dat het stadion vol zit’, aldus een geïnteresseerde partij. ‘En dan wordt het wel lastig om uit die vicieuze cirkel te komen.’ Om dat te voorkomen wil de club potentiële smaakmakers binden, zoals Hagenees Thomas Verheydt. Maar wat moet je een speler bieden als je niet weet hoeveel geld er in kas zit?
 
 
De Chinese grootaandeelhouder stopt er geen euro meer in en dus moet ADO snel verkocht worden. Het liefst nog deze week, zodat er tijd en ruimte is om de selectie in te richten. De club moet voor 15 juni een sluitende begroting indienen voor komend seizoen. Dat lijkt gezien de situatie praktisch onhaalbaar. Zelfs als er een akkoord komt met een mogelijke koper, dan staat er niet direct geld op de Haagse bankrekening. Naast de prioriteitsaandeelhouder kan ook de licentiecommissie van de KNVB nog roet in het eten gooien. Als één partij meer dan 25 procent van de aandelen koopt, moet de licentiecommissie goedkeuring geven. En dat proces kan wel even duren. Vraag het FC Den Bosch.
 
 
De hoop is dat met een potentiële koper, zeker als deze Haagse roots heeft, er direct geld vrijkomt. Komt dat niet van de nieuwe eigenaar, dan wel van vermogende omstanders en sponsoren die ADO zo snel mogelijk weer terug willen brengen naar de Eredivisie.
 
 
Veel hangt af van die potentiële nieuwe eigenaar. Maar hoe staat het eigenlijk met die verkoopgesprekken? Waar in een eerder stadium elk overleg op straat op kwam te liggen, is het nu relatief stil in het Haagse. Dat is mede te danken aan herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger, die is aangesteld nadat ADO eerder met succes een WHOA-procedure begon. Zijn kerntaak is om de Haagse schulden te saneren, maar daarbij gaat hij ook in gesprek met potentiële kopers. Eén van de belangrijkste afspraken is dat niet alles via achterklap of persberichten wordt gedeeld.
 
 
Dat we minder horen over een potentiële overname, betekent niet dat er geen gegadigden meer zijn. Integendeel zelfs. Het zijn er minstens vier.
 
De bekendste is Martin Jol. Hij werd recent nog door grootaandeelhouder United Vansen neergezet als een clubicoon. Hij is de enige die op dit moment met de Chinezen een getekende overeenkomst heeft. Maar waar we Jol zeggen moeten we eigenlijk de club-Jol zeggen. Hij opereert niet allen. Eerder werd gesuggereerd dat Ben Mandemakers en Ed Maas aan boord waren. Eerstgenoemde is nooit in beeld geweest, Maas lijkt zijn kansen af te wegen. Hij wordt ook bij een andere geïnteresseerde partij genoemd. Jol heeft echter andere ijzers in het vuur.
Jol heeft een overeenkomst met United Vansen en ligt als het ware op pole position. De minderheidsaandeelhouders, die ook al dwars zaten bij eerdere overnamepogingen en volgens de fanatieke aanhang moeten opstappen, vormen nog een sta-in-de-weg. Ook vanuit de club zelf ervoer de 65-jarige Hagenees tegenwind. Er werd gesuggereerd dat hij zich bij het verkeerde loket had gemeld. Hij ging naar United Vansen én niet naar ADO. Maar volgens het kamp-Jol is het vrij eenvoudig: Wang Hui is de grootaandeelhouder én dus het aanspreekpunt.
 
 
Inmiddels weten we dat het kamp-Jol ook met Reiziger én de huidige directie in gesprek is. Binnen bepaalde geledingen van de club gaat de voorkeur uit naar het vennootschap van multimiljonair Ad Nederlof. VI weet dat Nederlof vorige week na alle publicaties rondom Jol op het punt stond af te haken. Inmiddels zou hij weer aan tafel zitten. Inmiddels heeft Bob Heere zich namens het eerder al geïnteresseerde World Soccer Holdings ook gemeld bij Reiziger en zijn ook nog de vastgoedbroeders Jeroen en Martijn Lentze, die korte lijnen hebben met Maas, in de running.
 
 
De keuze is reuze, maar de tijd dringt. Na weken van moddergooien houden de betrokkenen voor even de lippen op elkaar. Off the record wordt wel gewezen naar het matige trackrecord van Jol als hoofd van het technisch hart bij de club en worden de plannen van Heere
weggelachen.
 
 
Supporters hebben meermaals spandoeken opgehangen bij het stadion om een duidelijk statement te maken richting de directie, rvc, Stichting Toekomst ADO (houder prioriteitsaandeel) en HFC (houder bijzonder aandeel). Uit eerder gelekte documenten blijkt dat zij het overnameproces meermaals getraineerd hebben. Toch weigeren RVC-voorzitter Frans van Steenis, die van de Chinezen weken geleden al te horen kreeg dat hij moest vertrekken én HFC-voorman Harm de Boer op te stappen. Opvallend details is dat het merendeel van de potentiële kopers het er over eens is dat deze mannen na een overname, niet langer op hun post kunnen blijven zitten. Het lijkt uitstel van executie.
 
Het Haags Supporterscollectief spreekt deze week met de verschillende partijen. Op dinsdag was er een gesprek met de HFC, op woensdag met Reiziger en op vrijdag met de huidige directie. Misschien dat de supporters de betrokkenen duidelijk kunnen maken dat er snel wat moet gebeuren in Den Haag. Anders is het seizoen 2021/’22 nu al een verloren zaak.