Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 07-06-2021 11:07:00

Sjaak Polak: Misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen gespeeld

Het heeft zaterdag in de KNVB-bekerfinale voor de vrouwen niet zo mogen zijn. ADO Den Haag Vrouwen greep naast de beker door een 1-0 nederlaag tegen PSV.

tekst: Glenn Duijzer

ADO Den Haag begon goed aan de wedstrijd en kreeg ook de eerste kansen. Na zeventien minuten kwam zelfs de ultieme kans om vanaf elf meter op een voorsprong te komen. De strafschop van Gwyneth Hendriks werd echter door de doelvrouw van Oranje gestopt. Wie dacht dat daarmee de Haagse dadendrang was gestopt, kwam bedrogen uit. Brutaal hielden de Haagse vrouwen het initiatief. Vlak voor rust namen de geelgroenen iets gas terug en dan blijkt maar weer eens wat voor geweldige spits er bij PSV rondloopt, Joëlle Smits. Als een duveltje uit een doosje bracht ze de 0-1 op het scorebord.

Schepje bovenop
Hierna kreeg de Eindhovense ploeg nog enkele kansen, maar tot rust bleek de stand ongewijzigd. De verwachting was wel dat de rollen na rust omgedraaid zouden zijn. ADO Den Haag zou het tempo van de eerste helft niet nog eens 45 minuten kunnen volhouden. Dat zal PSV ook gehoopt hebben, maar daar was totaal geen sprake van. Integendeel, de Haagse vrouwen gooiden er nog een schepje bovenop en wisten de nummer twee van Nederland op eigen helft vast te zetten.

Een sporadische counter zorgde nog voor enig gevaar en Smits was centimeters verwijderd van haar tweede treffer. PSV speelde met twee gedachten, de voorsprong vasthouden of op de aanval spelen. Een keuze die niet gemaakt hoefde te worden. Het werd de voorsprong vasthouden. ADO Den Haag dicteerde de wedstrijd en minimaal een gelijkspel was meer dan terecht geweest.

Een slotoffensief met Barbara Lorsheyd als extra spits leverde niet het gewenste resultaat op. Teleurgesteld vielen de Haagse speelsters na het laatste fluitsignaal op de grond. Teleurgesteld over het resultaat en niet bewust van de geweldige prestatie die de jonge ploeg in het seizoen 2020-2021 heeft geleverd. Na afloop spraken de Haagse media met een totaal uitgeputte Sjaak Polak.

Jullie hebben een enorm goede wedstrijd gespeeld, maar toch verlies je de wedstrijd. Wat is de doorslaggevende factor daarbij?
"Die ene kans die ze krijgen en maken. Ik kan een heel verhaal ophouden, maar als je zo goed speelt en je staat na negentig minuten met lege handen dan doet dat zeer. Wij weten dat PSV een Joëlle Smits heeft, dat is een fenomeen. Dat wisten we voor de wedstijd al. We waren de betere ploeg, maar staan wel met lege handen. Ze krijgt één kans en die is gelijk raak. Accepteren en ik weet dat het onze ploeg niet te verwijten valt. We moeten ons alleen belonen, maar ook dat doen ze niet expres. Ik ben nog steeds trots op mijn ploeg."

De ploeg leek niet onder de indruk te zijn van de gemiste strafschop. Want ook daarna behielden jullie het initiatief.
"Dat had ik ook niet verwacht. Ik had vooraf al gezegd dat zelfs de grootste voetballers op de wereld weleens een strafschop hebben gemist. Die gingen ook gewoon door en dat hebben die meiden ook gedaan. Ze hebben alles gegeven wat ze hadden. Natuurlijk hadden ze na die strafschop of die tegentreffer kunnen opgeven, maar dat hebben ze niet gedaan. We zijn ook na de rust verdergegaan waar we waren gebleven.

We kregen na die strafschop nog kansen genoeg om de score te openen. Een schot op goal die net aangeraakt werd, waardoor het een corner werd. Volgens mij zag ik ook nog ergens een handsballetje, moet je ook geluk hebben dat de bal op de stip gaat. In de play-offs uit bij PSV gebeurde dat bijvoorbeeld wel, voor PSV dan. We kunnen iedereen wel de schuld geven, maar wij hebben een hele goede wedstrijd gespeeld."

Je ziet er totaal afgepeigerd uit. Hoe kijk je nu terug op het gehele seizoen?
"Ach man, dat was zo zwaar. Ik ben gewoon kapot. Nu is het proberen met z’n allen heel te blijven, zorgen dat er rust is. We gaan er nu enkele weken tussenuit, even geen voetbal en dan gaan we twee weken trainen. Hopen dat iedereen dan weer fris is.

We mogen met trots terugkijken op dit seizoen. Ik had het mijn meiden zo gegund. Ze trainen er zo hard voor, maar dit is een jonge ploeg, die zo leergierig is. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar ik ben zo trots op ze. Ik ben ook een voetbaldier en dan wil je die beker winnen. Dat is niet gelukt en dan kijk ik als trainer naar fase 2. Wat hebben we er allemaal aan gedaan? Ze hebben er alles aan gedaan. Wij hebben er alles aan gedaan om die meiden in de finale optimaal te laten presteren. We hebben misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen gespeeld, maar we verliezen hem."