support Casper
 COMPETITIESTAND
2021-2022   w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA (j) 0 0 0 0 0
3 ALM 0 0 0 0 0
4 AZ (j) 0 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0 0
8 EXC 0 0 0 0 0
10 FCU (j) 0 0 0 0 0
11 GRA 0 0 0 0 0
12 HEL 0 0 0 0 0
13 MVV 0 0 0 0 0
14 NAC 0 0 0 0 0
15 PSV (j) 0 0 0 0 0
16 RJC 0 0 0 0 0
17 TEL 0 0 0 0 0
18 TOP 0 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0 0
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 03-06-2021 08:51:00

Nadine Noordam wil ADO met tweede bekerzege verlaten


In stijl afscheid nemen


tekst: Klaas-Jan Droppert
 
 
Bnnenkomen met een beker en vertrekken met de tweede. Dat is komende zaterdag de missie van Nadine Noordam, die ADO Den Haag Vrouwen voor Ajax verruilt. Het is voor haar een mogelijkheid om een situatie van vijf jaar geleden recht te zetten. "Of deze bekerfinale een revanche is? Het is zeker een motivatie."
 
Nadine Noordam schiet in de lach als haar gevraagd wordt hoe Alex Scholte op haar vertrek naar Ajax heeft gereageerd. Scholte was niet alleen haar trainer bij het beloftenelftal en in haar eerste eredivisieseizoen, maar ook een echte ADO-man. En die rekenen Ajax doorgaans niet tot hun favoriete club. "Hij stuurde een appje: 'Je zal me niet vaak op De Toekomst (waar Ajax Vrouwen haar wedstrijden speelt, red.) zien, maar mocht er daar brand uitbreken dan ben ik de eerste om je te komen redden!' Dat vond ik wel lief. Alex is heel belangrijk voor mij geweest. Hij heeft me enorm in mijn carrière geholpen en nog steeds kan ik, als ik ergens mee zit, bij hem terecht voor advies."
 
 
Trouw
Advies zal dan gaan over hoe ze zich staande in Amsterdam moet houden. Al vanaf haar negentiende wordt de nu 22-jarige middenveldster ieder jaar verleid om naar Ajax te komen. Altijd bleef ze ADO trouw, maar nu maakt ze toch de overstap. "Tot aan dit seizoen had ik gedacht altijd bij ADO te blijven. En dat is geen straf, want het is een mooie club en ik heb het er altijd naar mijn zin gehad. Maar dit seizoen gaat het zo goed, dat ik wil kijken waar mijn plafond ligt. Ik speel bij Oranje onder 23 dat is opgericht om de stap naar de OranjeLeeuwinnen te verkleinen. Als ik ooit nog voor het Nederlands elftal in aanmerking wil komen, moet ik een keer deze stap zetten. Als je bij de top 3 speelt, ben je eerder in beeld bij de bondscoach. Onterecht, want ook bij ADO kan je je enorm ontwikkelen, maar vaak werkt het wel zo."
 
 
Opgeven
Maar toch. De Honselse leek juist haar draai in het leven te hebben gevonden. Een mooie baan als bewegingagoog, samenwonend en spelen bij een eredivisieclub. Noordam leek gesetteld. "Dat klopt ook wel, maar het is ook een beetje nu of nooit. Wel is het zo dat ik dit alleen voor Ajax doe. Voor PSV of FC Twente zou ik vanwege de afstand te veel in mijn leven moeten opgeven. Dan had ik het niet gedaan", zegt Noordam, die haar baan opzegt en fulltime voetbalster wordt.
 
 
Bekroning
Bij de club, die ze zes seizoenen diende, wil ze in stijl afscheid nemen. Dat kan door zaterdag in Almere ten koste van PSV de KNVB Beker te winnen. "Ik ben met een beker binnengekomen en wil graag met een beker vertrekken. Dat zou de bekroning van mijn tijd bij ADO zijn", zegt ze.
 
Aan de eerste bekerwinst (in 2016, 1-0 tegen Ajax) houdt ze gemengde gevoelens over. Het hele seizoen had ze, ook in de bekerwedstrijden, een basisplaats. Maar in de finale koos Scholte voor routine en zat Noordam op de bank. Ze viel nog wel in, maar toch kan ze nog altijd boos zijn over Scholtes beslissing. "Nee, ik heb dat zeker niet voor lief genomen. Ik begin er tegen hem nog wel eens over. Of deze bekerfinale dan een vorm van revanche is? Het is zeker een extra motivatie."
 
 
Parallellen
Parallellen met de eindstrijd van vijf jaar geleden ziet ze wel. "Net als toen zijn we de underdog. En net als toen zijn we enorm gemotiveerd om die prijs te pakken. Maar er zijn ook veel verschillen. Toen hadden we meer ervaren speelsters, nu hebben we een heel jong team. Het is de vraag hoe wij met de spanning omgaan, want dit is nieuw voor veel meiden."
 
Maar hoe erg de zenuwen ook zullen zijn, dat zal de overtuiging van ADO niet aantasten. "We hebben de kans om een mooi seizoen op een fantastische manier af te sluiten. Daar gaan we alles aan doen. Hoe? Door gewoon te doen wat we altijd doen: strijd leveren en goed voetbal spelen. En dan levert dat hopelijk de beker op."
 
 
Oranje
Lorsheyd krijgt een oproep
Voor ADO Den Haag Vrouwen volgt goed en slecht nieuws elkaar op. Barbara Lorsheyd is opgeroepen voor de OranjeLeeuwinnen, die oefenwedstrijden tegen Italië en Noorwegen spelen. De 30-jarige Haagse doelvrouw zat wel vaker bij de selectie van Sarina Wiegman, maar heeft nog niet haar debuut gemaakt. Een bittere pil is dat Shanique Dessing de bekerfinale mist. De buitenspeelster viel enkele weken geleden in het competitieduel met FC Twente uit en is niet op tijd hersteld. De 20-jarige Haagse was bezig aan een sterk seizoen en maakte recent haar debuut in Oranje onder 23 jaar. Nikki IJzerman lijkt haar vervanger te worden.
 
 
Vrouwen hebben eigen lied
Medley
ADO Den Haag Vrouwen leeft muzikaal toe naar de bekerfinale. John Medley, bekend van de hit 'Groen Geel Hart' in het seizoen 2010-2011 toen de mannen Europees voetbal haalde, heeft nu een nummer voor het vrouwenteam opgenomen. Het lied is genaamd: 'Ode aan de ADO Vrouwen' en is te vinden op YouTube. De selectie van Sjaak Polak fungeert in de videoclip als achtergrondkoor en danst erop los..
 
ADO Den Haag Vrouwen speelt zaterdag om 20.00 uur in Almere de bekerfinale tegen PSV. Het is voor de Haagse vrouwen na 2012, 2013 en 2016 de vierde keer dat ze in de eindstrijd staan. De vorige drie werden alle gewonnen.