support Casper
 COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 33 27 4 2 85
2 PSV 33 21 8 4 71
3 AZA 33 20 8 5 68
4 VIT 33 18 7 8 61
5 FEY 33 15 11 7 56
6 UTR 33 13 13 7 52
7 GRO 33 14 8 11 50
8 SPA 33 12 8 13 44
9 HER 33 12 8 13 44
10 FOR 33 12 5 16 41
11 HEE 33 9 12 12 39
12 TWE 33 9 11 13 38
13 ZWO 33 8 11 14 35
14 RKC 33 7 9 17 30
15 WII 33 7 7 19 28
16 EMM 33 6 9 18 27
17 VVV 33 6 5 22 23
18 ADO 33 4 10 19 22
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 01-05-2021 16:14:00

'Gewoon lekker op bezoek bij MVV'


ADO Den Haag is een roemruchte voetbalclub. Nu bepalen financiƫle sores en rechtszakenhet beeld. Degradatie uit de eredivisie lijkt onafwendbaar.


Door Gerrit-Jan van Heemst
Bron: Nederlandse Dagblad


Voor ADO Den Haag lijkt degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie of zelfs het amateurvoetbal onafwendbaar. De grootmacht van weleer won slechts twee keer deze jaargang en plukt de wrange vruchten van de overname door de Chinese eigenaar Wang. Althans, dat is de zienswijze van Glenn Duijzer (55) en Jacco van Leeuwen (53), fans die een schier grenzeloze clubliefde bezitten. Maar ook is het duo optimistisch: "MVV-uit is hartstikke gezellig."

Den Haag
De afgelopen weken was Duijzer buitengewoon actief op de Futbologyapp. Gek op statistieken en historische wedstrijden als hij is, vinkt hij maar al te graag aan bij welke legendarische ADO-duels hij aanwezig is geweest. "Ik vind het leuk om samen met fans van andere clubs bezig te zijn met voetbalhistorie", zegt de man die ADO al vanaf eind jaren zeventig nauwgezet volgt en voor de sites Haaglandenvoetbal en ELFvoetbal verslag doet van de verrichtingen in het Cars Jeans Stadion. "In een periode waarin resultaten volledig uitblijven, kun je je altijd nog vasthouden aan het verleden."
Na de navrante 0-3 nederlaag tegen Fortuna Sittard van afgelopen zondag, heeft de nummer laatst een mirakel nodig om bewoner van de eredivisie te blijven. Vier wedstrijden slechts heeft de ploeg van trainer Ruud Brood nog om een achterstand van acht punten op nummer zestien Emmen te compenseren. "Ga er gerust maar van uit dat dat niet lukt", zegt Duijzer met een mengeling van cynisme en onderkoelde humor. "Als je ons ziet spelen, schieten de tranen je in de ogen. Er zit geen lijn in het spel, het is gewoon helemaal niks. Het was voor mij al maanden duidelijk dat we het niet gingen redden."


Gedenkwaardig
ADO Den Haag kan met recht worden getypeerd als een roemruchte voetbalclub. In het Zuiderpark, de vroegere thuishaven van de club, fonkelden ooit mannen als Aad Mansveld, Joop Korevaar, Lex Schoenmaker en Frans Danen. De club uit de derde stad van Nederland kwalificeerde zich met trainers als Ernst Happel en Pim van de Meent geregeld voor Europees voetbal. Maar ook na het verlaten van het Zuiderpark, dat vaak decor was van voetbalrellen, maakte de club nog gedenkwaardige seizoenen door. De trouwe ADO Den Haag-volger heeft mierzoete herinneringen aan de jaargang 2010/11, toen coach John van den Brom in het Kyocera Stadion als zevende eindigde en optimaal profiteerde van de aanwezigheid van voetballers als Dimitry Bulykin, Jens Toornstra, Lex Immers en Timothy Derijck.


Anno 2021 is het perspectief van ADO Den Haag aanmerkelijk somberder. Financiële sores bepalen de couleur locale en afgelopen week vocht de club een rechtszaak uit tegen de eerder genoemde Wang, met wie de relatie nooit goed was. "Die hebben we gewonnen, maar dat zegt niet bijster veel", zegt Jacco van Leeuwen, die voorzitter is van de supportersvereniging Haagsche Bluf en zich niet overmatig inspant om zijn Haagse accent te camoufleren.
"De rechter heeft bepaald dat we twee miljoen euro krijgen van Wang. Mooi, maar wat zegt dat verder? Het geld is keihard nodig om de salarissen in de laatste maanden van het seizoen te betalen. Wat er daarna overblijft, is degradatie, mogelijk een nieuwe eigenaar en de schulden die de coronacrisis met zich heeft meegebracht."


Van Leeuwen stelt dat het missen van inkomsten als gevolg van corona er hard heeft ingehakt. Er was bovendien al jaren een tekort, dat door de aandeelhouders moest worden aangevuld. Een faillissement is allesbehalve ondenkbeeldig. "Als we geen licentie krijgen voor volgend seizoen, zit er niks anders op dan als amateurclub door te gaan. Mensen denken vaak dat het wel los zal lopen, maar ik houd rekening met dat scenario." Hij haalt zijn schouders op wanneer hem wordt gevraagd naar de attractiewaarde van een uitwedstrijd op een complex in de polder. "Natuurlijk loop ik niet de polonaise als het daadwerkelijk zover komt. Maar opgeven is geen optie. Wat moeten we dan? De hele dag gaan lopûh huilûh? Zo zitten wij niet in elkaar bij ADO Den Haag. Althans, de supporters die echt hart voor de zaak hebben en de club hoe dan ook blijven steunen. Als we het amateurvoetbal ingaan, rechten we de rug en maken we er het beste van. En anders gaan we volgend jaar gewoon lekker op bezoek bij MVV."
 

Duijzer, zoals zoveel in Den Haag opgegroeide Hagenezen woonachtig in Zoetermeer: "Joh, dat is toch hartstikke gezellig, zo'n reisje naar Maastricht? Zondag spelen we thuis tegen Feyenoord en natuurlijk vind ik het prachtig om tegen zo'n mooie club te spelen. Maar wij hebben geen enkele reden om neer te kijken op MVV. Het is zoals het is, we hebben gewoon heel slecht gepresteerd. Nou, dan gaan we het gewoon een niveautje lager proberen. Ik heb afgelopen week op de site van MVV gekeken en dat ziet er pico uit."

Topsportstad
Den Haag is al lang geen topsportstad meer, beweert Duijzer. Inwoners zijn er genoeg, maar dat het bedrijfsleven niet volop doneert aan ADO Den Haag, kan hij eenvoudig plaatsen. "Wat zijn de grootste ondernemingen in de stad? Dan kom je al snel uit bij de ministeries. Indrukwekkende organisaties hoor, maar die sponsoren dus helemaal niemand. Verder heb je KPN en Nationale Nederlanden. Die hebben er ook helemaal geen belang bij om sponsor van ADO Den Haag te zijn. KPN is zo groot, die sponsoren de hele eredivisie. Wat zou het voor hen voor waarde hebben om ADO te steunen?"

Ook, stelt Duijzer, zijn de alternatieven voor interessante bedrijven in ruime mate aanwezig. "Wij hebben zoveel voetbalclubs in de Randstad. Het is een heel andere situatie dan in Friesland bijvoorbeeld. Als je met je bedrijf enigszins in de buurt zit van Heerenveen, is het sponsoren van die club gewoon de enige optie. Ik weet natuurlijk ook wel dat wij door de rellen in het verleden een flinke rafelrand hebben. Niet aantrekkelijk voor sponsoren dus. Maar dat geweld wordt wel enorm opgeblazen. Met onze knuffelacties hebben we laten zien dat we ook constructief betrokkenheid kunnen tonen. Dat weet Nederland nu gelukkig ook."

Volgens Van Leeuwen moet ADO Den Haag het wat inkomsten betreft vooral hebben van talentvolle jeugdspelers die al op vroege leeftijd naar het buitenland verkast zijn. Verdediger Pascal Struick bijvoorbeeld, kwam als jongeling uit voor de club en doet het uitstekend bij het Engelse Leeds United. "Als hij verkocht wordt, krijgen wij een aardige opleidingsvergoeding. Van de eigen jeugd hoefden we het ook lange tijd niet te hebben. Het jeugdbeleid rammelde aan alle kanten, wat onwijs jammer was, omdat Den Haag natuurlijk veel goede amateurvoetballers met potentie heeft. Gelukkig heeft de club daar al een nieuw begin gemaakt en plukken we daar in de toekomst hopelijk de vruchten van."


Saamhorig
Hij troost zich voorlopig met de gedachte dat de trouwe aanhang saamhorig zal blijven. Maandag verzamelden vierhonderd fans zich bij het stadion om een indrukwekkende ode te brengen aan de veel te jong overleden supporter Dylan Steegers."Veertien jaar, onwijs emotioneel. Altijd maar weer die verschrikkelijke ziekte. Wij zijn hard in Den Haag, maar tegelijkertijd het gevoeligste volkje van Nederland. Dylan heeft honderden knuffels en kaarten gehad de afgelopen weken. Maandag was er groengeel vuurwerk, knallen en er waren ook motoren. Een herrie joh, dat geronk van die dingen. Maar het was zo onwijs waardevol. Een voetbalclub is natuurlijk veel meer danalleen de stand op de ranglijst. Dat hebben wij bij ADO Den Haag heel goed begrepen."