support Casper
 COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 33 27 4 2 85
2 PSV 33 21 8 4 71
3 AZA 33 20 8 5 68
4 VIT 33 18 7 8 61
5 FEY 33 15 11 7 56
6 UTR 33 13 13 7 52
7 GRO 33 14 8 11 50
8 SPA 33 12 8 13 44
9 HER 33 12 8 13 44
10 FOR 33 12 5 16 41
11 HEE 33 9 12 12 39
12 TWE 33 9 11 13 38
13 ZWO 33 8 11 14 35
14 RKC 33 7 9 17 30
15 WII 33 7 7 19 28
16 EMM 33 6 9 18 27
17 VVV 33 6 5 22 23
18 ADO 33 4 10 19 22
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 29-04-2021 09:24:00

'Haagse identiteit moet terug'


ADO-iconen zien dat het laatste jaren op elk vlak is misgegaan en leven mee.


tekst: Marijn Abbenhuijs
 
 
ADO Den Haag staat in brand. De club gaat vrijwel zeker degraderen en ook op bestuurlijk vlak is het een chaos. Het maakt veel los bij de iconen binnen en rond de club. Rob Jansen, Marco Gentile en Lex Schoenmaker spreken zich uit.
 
 
Rob Jansen
Spelersmakelaar uit Den Haag en voormalig mede-eigenaar en adviseur van de raad van commissarissen
"Het is dramatisch wat er bij ADO Den Haag gebeurt. De club is totaal kapotgemaakt, vernietigd. Door wanbeleid en onkunde. De laatste twee jaren waren de ergste. Op elk vlak was het beleid slecht. Dat wil niet zeggen dat de mensen die daarvoor verantwoordelijk waren, onsympathiek zijn. Maar ze zijn ook niet geschikt.
Daarnaast is er nu een Chinese eigenaar die er de buik vol van heeft. Er is berichtgeving over eigenaardige mensen die geïnteresseerd zijn om de club te kopen, maar geen benul hebben van wat daarbij komt kijken. Mensen zeggen maar wat en doen maar wat. Dat is de situatie waar ADO in zit en dan gaat de club ook nog eens degraderen. 
Degradatie hoeft op zich nog niet eens een drama te zijn, want het geeft de club de tijd om op een gezonde manier terug te keren in de eredivisie. Hoe? Door adequaat aan de slag te gaan met mensen die verstand van zaken hebben. Ik heb erover gesproken met onder andere John van Ringelenstein, Dick Advocaat en Harold Knijff. 
Wij vinden dat de club in handen hoort te zijn van de stad Den Haag. Dat zou betekenen dat de gemeente mensen moet aanstellen die de taak krijgen om de club weer op poten te zetten. Zij worden geen eigenaar, krijgen geen aandelen, maar gewoon een salaris en gaan aan de slag om de club te herstructureren en opnieuw op te zetten. Mensen met hart voor de club. Als het op die manier geregeld kan worden, willen wij wel instappen. Zonder financieel belang, maar met de expertise die we hebben om de club weer draaiend te krijgen." 
 
 
Marco Gentile
Populaire oud-speler, tegenwoordig assistent-trainer en video-analist bij Excelsior
"Ik probeer het altijd positief te benaderen, maar bij ADO gaat het heel erg slecht. Dat is niet een proces van een paar maanden, maar van twee, drie jaar. Na het vertrek van Fons Groenendijk is het faliekant misgegaan op alle fronten. Mensen als Aleksandar Rankovic, assistent-trainer Dirk Heesen, technisch manager Jeffrey van As, keeperstrainer Ronald Mulder zijn zonder pardon weggebonjourd. Daardoor is er onrust ontstaan.
Ik heb zelf het faillissement van een club meegemaakt toen ik assistent-trainer was bij HFC Haarlem. Dat is verschrikkelijk, met name voor de mensen waarbij de club in het hart zit. Maar Haarlem had niet zoveel bestaansrecht meer en ADO heeft een gigantische achtergrond. Maar eerlijk: door het beleid dat is gevoerd, doordat er mensen uitgegooid zijn en die geld mee hebben moeten krijgen, sta ik er niet van te kijken dat de club in de problemen is.
Degradatie is nu een feit en het wordt heel lastig voor de club om snel weer terug te komen. Daarvoor moet de Haagse identiteit worden teruggebracht in de club. Ik lees ook de statistieken: nul gele kaarten tegen Ajax, slechts één overtreding gemaakt in die wedstrijd. Dat hoort niet bij ADO. De identiteit is weg en dat zie je ook op het veld terug. Er moet een nieuwe start gemaakt worden met jeugd, met elan, met jongens die niet alleen goed kunnen voetballen, maar ook op mentaal vlak kwaliteit hebben. In de Keuken Kampioen Divisie ga je het niet met alleen maar voetbal redden."
 
 
 
 
Lex Schoenmaker
Clubicoon, voormalig speler en trainer en tegenwoordig ambassadeur
"ADO is natuurlijk wel vaker in een situatie als deze terechtgekomen, maar nu is het wel heel erg schrijnend. Waar het steeds fout gaat, heeft te maken met de salarissen die worden betaald. Er is soms te veel betaald terwijl er weinig tot geen prestaties tegenover stonden. In de tijd dat John van den Brom trainer was en ADO Den Haag Europees voetbal haalde, werd er ook veel geld uitgegeven, maar was er wel kwaliteit in het elftal.
Daarnaast hebben we altijd gehoopt dat het ook in het nieuwe stadion elke week uitverkocht zou zijn, maar dat is eigenlijk nooit gelukt. De supporters zijn  toch moeilijker naar het Cars Jeans Stadion te krijgen. Als je nu naar de eerste divisie kijkt, daar spelen clubs, zoals NAC, die een trouwe aanhang hebben van 17.000 man. Daarin is ADO altijd achtergebleven, ook als er heel goed werd gepresteerd.
Maar na een periode van onrust komt er bij ADO altijd weer een periode van rust. Of die periode van rust nu snel komt, dat valt of staat bij de nieuwe eigenaar. Wie dat wordt, dat is nu nog gissen. Maar die moet voor een stabiele ondergrond zorgen. Dat begint natuurlijk bij je jeugdopleiding. Er kwamen vroeger altijd goede spelers door, maar de laatste die ik me kan herinneren, is Danny Bakker en dat is toch al lang geleden.
Nu moet eerst het uitgavenpatroon hersteld worden en daarna vanuit de jeugdopleiding aan een stabiele basis worden gewerkt. Of daarin, naast mijn ambassadeurschap, nog een rol voor mij is weggelegd, dat ligt aan de mensen die tegen die tijd aan het roer staan bij ADO. Daar moet ik ook wel een gevoel bij hebben. En dan moeten ze ook nog met mij willen praten. Dat is al een tijdje niet meer gebeurd en dat vind ik wel jammer.