support Casper
 COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 33 27 4 2 85
2 PSV 33 21 8 4 71
3 AZA 33 20 8 5 68
4 VIT 33 18 7 8 61
5 FEY 33 15 11 7 56
6 UTR 33 13 13 7 52
7 GRO 33 14 8 11 50
8 SPA 33 12 8 13 44
9 HER 33 12 8 13 44
10 FOR 33 12 5 16 41
11 HEE 33 9 12 12 39
12 TWE 33 9 11 13 38
13 ZWO 33 8 11 14 35
14 RKC 33 7 9 17 30
15 WII 33 7 7 19 28
16 EMM 33 6 9 18 27
17 VVV 33 6 5 22 23
18 ADO 33 4 10 19 22
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-04-2021 10:02:00

Brood: Vechten voor onze laatste kans


ADO Den Haag focust zich op zichzelf in cruciaal weekeinde voor strijd tegen degradatie


tekst: Marijn Abbenhuijs
 
 
Met nog vijf wedstrijden te gaan is degradatie dichtbij voor ADO Den Haag. Maar toch heeft de hekkensluiter van de eredivisie nog een kleine kans om te overleven. Dan mag het eigenlijk geen puntverlies meer lijden en moet het morgen dus van Fortuna Sittard winnen.
 
 
Dat ADO Den Haag op sterven na dood is, dat blijkt momenteel in veel opzichten. De club heeft het laatste beetje geld dat nog in kas was uitgegeven om de salarissen van de maand april te betalen. Daarnaast heeft de Chinese eigenaar United Vansen ADO nadrukkelijk in de verkoop gezet, maar heeft dat nog niet tot een overname geleid.
 
En binnen de lijnen is de Haagse club de eredivisiestatus bijna kwijt. De ploeg van trainer Ruud Brood staat nog altijd laatste en heeft een achterstand van maar liefst zes punten op plek zestien, de eerste positie die nog uitzicht biedt op lijfsbehoud. Zelf pakte de club in de laatste veertien competitiewedstrijden bij elkaar slechts zes punten. En nu resten er nog maar vijf.
 
 
Teken van leven
Maar aan de andere kant: het laatste duel, twee weken geleden tegen Vitesse, leverde een prima resultaat op. Uit het 0-0 gelijkspel in Arnhem bleek een teken van leven. Het biedt nog iets van hoop.
 
 
"Het gaat in deze fase van het seizoen om gedrag", benadrukte Brood in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Een duel die zijn ploeg dus móét winnen. "Ook al zitten er dingen tegen, je mag niet zomaar opgeven. Je moet van elkaar op aan kunnen. Tegen Vitesse hebben we dat aardig gedaan. Dat moeten we tegen Fortuna weer doen. Daar hameren we op."
 
Er zijn alleen wel wat complicerende factoren als het om dat mentale aspect aankomt. Alle concurrenten in de strijd tegen degradatie spelen namelijk al voordat ADO zelf in actie komt.
 
En het programma van Willem II, VVV en FC Emmen biedt voor die ploegen kansen. Het zou dus zomaar kunnen dat de Haagse ploeg met een achterstand van acht of negen punten op plek zestien aan het duel met Fortuna begint.
 
"Maar daar moet je jezelf voor afsluiten", zegt Brood. "En je kunt je ook wel voorbereiden op mogelijke teleurstelling door andere resultaten. Het zou een stimulans kunnen zijn als die andere resultaten meevallen, maar wij vechten voor onze laatste kans. Dan moet je sowieso al het beste uit jezelf halen. Wat er ook op de andere velden gebeurt, wij moeten er staan."
 
 
Uitgelezen kans
Zo ziet Nasser El Khayati het ook. De creatieve middenvelder is terug nadat hij een paar weken niet inzetbaar was. "Door fysieke ongemakken heb ik twee wedstrijden gemist", legt hij uit. "Het was heel irritant om die duels thuis te moeten bekijken. Maar nu voel ik me weer goed en tegen Fortuna krijgen we een uitgelezen kans om drie punten te pakken. Als dat lukt, gaan we daarna eens rustig naar de stand kijken. Want in deze situatie moet je niet aan die andere wedstrijden denken. Het is positief dat we op dit moment nog drie ploegen kunnen inhalen. Maar als je zelf niet wint, gaat dat nooit lukken. Als het gros van ons team dat begrijpt, moet het goed komen."
 
 
campagne 
ADO-fan gaat met de pet rond
ADO Den Haag-supporter Lesley Butter voelt zich al een tijdje niet meer serieus genomen als fan van de club. En dat terwijl de achterban volgens hem toch echt een blijvend onderdeel van ADO is. Hij besloot spontaan om actie te ondernemen en startte een crowdfundingcampagne.
 
Met die campagne hoopt Butter dat de supporters een grotere factor kunnen gaan spelen binnen de club. "Ik dacht: ik moet iets doen. Ik ga de voorzet geven", legt hij uit. "Om te voorkomen dat onze club een speelbal blijft van eigenaren uit de andere kant van de wereld."
 
Via getfunded.nl wil hij met de campagne ADO Den Haag terug in Haagse handen een substantieel bedrag ophalen onder de supporters van de club. Dat geld moet bij ADO terechtkomen. In ruil voor 'een klein beetje inspraak'. "Ik vind dat wij supporters een kijkje in de keuken van de club moeten kunnen krijgen. Al krijgen we maar de kans om af en toe onze vraagtekens te plaatsen bij de beslissingen die worden genomen. Met dit geld moeten we draagvlak creëren voor de aanwezigheid van supporters, zodat we de continuïteit van de club kunnen waarborgen. Daarbij hebben we het ook nodig dat er Haagse prominenten aanhaken. Met elkaar moeten we ervoor proberen te zorgen dat we verlost raken van buitenlandse invloeden."
 
 
Op die Haagse prominenten lijkt Butter wel te kunnen rekenen. De Haagse artiest Joop Buyt was er gisteren als de kippen bij om te doneren en toen Nasser El Khayati van het initiatief hoorde, gaf ook de middenvelder van de club aan wel te willen doneren. "Als dat de club verder kan helpen, ga ik dat zeker doen", zei hij.