support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 22-04-2021 19:47:00

Inside ADO: van Super League in de rechtbank tot dreigementen uit Dallas


Het is nog altijd bal bij ADO Den Haag. Terwijl een mogelijke Amerikaanse overname op losse schroeven staat, meldde de clubleiding zich donderdagochtend in een opvallend lege rechtbank in Den Haag.


tekst: Stef de Bont 
 
 
VI dook opnieuw in het overnamedossier ADO. ‘Intussen worden allerlei namen en zaken gelekt. Je moet niet vergeten dat wij niks te verliezen hebben.’
 
Circus ADO draait op volle toeren. Afgelopen maandagavond plaatsten we hier op VI PRO een verhaal over de hekkensluiter van de Eredivisie. Over de problemen met grootaandeelhouder United Vansen en het spoedeisende belang van een verkoop. Net voordat ons verhaal naar de drukker ging ontvingen we een bericht: het Chinese UVS had een deal gesloten met een Amerikaanse partij. Champagne in Peking en Den Haag? Vooralsnog niet.
 
Even een beknopte samenvatting. Sinds 2014 is ADO al in handen van UVS, met als voorman Hui Wang. Dit bedrijf is op haar beurt weer voor 51 procent in handen van Jiahua East Holdings Group.
 
Momenteel lopen er twee zaken door elkaar heen. Enerzijds is daar de verkoop van de club. UVS wil zo snel mogelijk van ADO af. Daarnaast heeft het nog een serieuze betalingsverplichting uitstaan richting de club. Er moet nog zo’n twee miljoen euro worden afgetikt. En de nood is hoog. Aanstaande zaterdag, 25 april, is de clubkas leeg. Als er niet snel iets gebeurt, dreigt ADO failliet te gaan.
 
Maar er was maandag dus goed nieuws. Nadat een eerder akkoord met de Cosinus Group volgens UVS was ontbonden, sloot het een deal met een Amerikaanse partij. Maandag schreven we hier over de Otium Group/Neltex Sports. Otium was de partij waar China in september al mee sprak en in maart keerden zij terug aan tafel. Inmiddels spreken we voor het gemak van World Soccer Holdings (WSH). Dit is volgens een zegsman van de Amerikanen ‘Een overkoepelende entiteit waarin verschillende individuen van verschillende partijen samenkomen.’
 
 
Tweede Kamer
WSH dus. Eén van de twee uitdagingen leek getackeld. ADO had een potentiële koper gevonden. Maar nu moest het tweede probleem, het kort geding, van tafel. Dat stond gepland voor donderdagochtend 10.00 uur in de Haagse rechtbank. De afspraak was dat WSH een bedrag van ongeveer vijf miljoen plus een overbruggingskrediet van twee miljoen euro zou betalen. Weg financiële problemen ADO, weg kort geding.
 
Maar er staat nog altijd geen geld op de Haagse bankrekening. UVS en WSH hadden elkaar op hoofdpunten gevonden. Er was een deal waarbij de Chinezen 95,1 procent van de aandelen over zouden doen aan de Amerikanen. Opvallend en vooralsnog onderbelicht detail: UVS behoudt zelf ook nog een paar procent.
 
Maar er was ruis op de lijn. Al bij de eerste gesprekken die WSH voerde met UVS, benadrukte het de organisatiestructuur van de club te willen wijzigen. De Chinezen merkten op dat het onmogelijk was om snel iets voor elkaar te krijgen in Den Haag. Iedereen moest er maar een plasje over doen. Het was eenvoudiger om een wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer te krijgen, dan een Chinees plan door het Cars Jeans Stadion. De Amerikanen wilden die problemen voor zijn en stelden enkele structuurwijzigingen voor. En dat was vooral gericht op de Stichting Toekomst ADO en de vereniging HFC. Twee minderheidsaandeelhouders binnen de club.
 
De Stichting Toekomst ADO (STA) bezit het prioriteitsaandeel. Zij hebben onder meer zeggenschap waar het gaat om een aandelentransitie. De HFC is een vereniging binnen de club en wordt gezien als cultuurbewaker. Zij bezitten het bijzondere aandeel en leveren een lid voor de RVC. Twee ogenschijnlijk kleine spelers, maar van groot belang voor de continuïteit van ADO Den Haag én deze deal.
 
De Amerikanen willen de STA opheffen én van de HFC een open vereniging maken. Nu is het nog een gesloten vereniging, waar je enkel op uitnodiging lid van kan worden. Dat werd in september 2020 al op tafel gelegd, maar destijds liepen de Chinezen weg. Ze dachten dat het Zwitserse Cosiunus een betere partij zou zijn, maar kwamen begin dit jaar op hangende pootjes terug bij UVS.
 
 
Big Shots
De jubelstemming van het akkoord op maandag maakt al snel ruimte voor irritatie. In het stuk van VI lekten namen uit die geheim hadden moeten blijven en er wordt maar geen klap gegeven op de deal. Het probleem is die structuurwijziging. De STA en HFC geven niet thuis. Vanuit China probeert Wang de druk op te voeren. De Amerikanen kunnen ervoor zorgen dat ADO niet omvalt. De boodschap: ‘Als jullie nu niet meewerken, dan zijn jullie er mede verantwoordelijk voor als ADO binnenkort omvalt.’ Het is vooral RVC-voorzitter Frans van Steenis die het moet ontgelden.
 
Ondertussen probeert China in allerijl alsnog geld bij elkaar te krijgen en op de Haagse bankrekening te storten. Ze willen hoe dan ook van dat kort geding af. 12.00 uur wordt 15.00 uur, 18.00 uur wordt 22.00 uur. Maar er is nog geen euro overgeboekt. Het kort geding gaat door.
 
Dinsdagavond tegen 22.00 uur krijgen we een berichtje namens WSH. Het is afkomstig van Bob Heere, een Nederlandse hoogleraar Sport Entertainment Management in de Verenigde Staten. Hij is als adviseur betrokken bij WSH en vraagt naar ons mailadres.
 
Hij zegt binnen een uur een verklaring te mailen, maar na 45 minuten volgt een appje. ‘De big shots willen nog een dag wachten met het persbericht. Tot dan kan ik niets zeggen dat de mogelijke deal beschadigt.’ 2.51 uur Nederlandse tijd volgt alsnog het persbericht. De conclusie is dat STA en HFC een deal tegenwerken.
 
‘Deze partijen moeten akkoord gaan met organisatiestructuur wijzigingen om de overeenkomst te bekrachtigen, maar weigeren vooralsnog met WSH hierover te praten. Gesprekken tussen lokale investeerders en WSH waren gaande, maar ook deze gesprekken kunnen momenteel geen voortgang vinden zonder dat de huidige structuur wordt aangepast.’
 
 
Rechter
Alles loopt weer ouderwets door elkaar. Iets voor 10.00 uur lopen we deze donderdag de rechtbank van Den Haag binnen. UVS en Jiahua East Holdings Group zijn afwezig. De bode vertelt de rechter dat de zaal om 11.00 uur weer beschikbaar moet zijn. ‘Dat gaat wel lukken’, zegt deze. ‘Dit gaat niet lang duren.’
 
Ook fluistert hij dat er twee belanghebbenden de zaal in willen. De gebroeders Lentze. Die kwamen we afgelopen week al tegen. Martijn is een vastgoedondernemer en heeft een box in het stadion. Zijn broer Jeroen spraken we kort. Ze zouden interesse hebben om in ADO te investeren. Gister bevestigde een bron dat zij ook gelieerd zijn aan het grotere plan van WSH. Ze willen investeren. Geen wonder dus dat zij als enige op de publieke tribune plaatsnemen. Belanghebbend zijn ze zeker.
 
Net voordat de zitting daadwerkelijk begint, volgt een volgend persbericht. Het is van Ronald Florisson, een woordvoerder die een week eerder is aangesteld voor niet-voetbalgerelateerde zaken. Naar verluidt omdat de RVC en aandeelhouders een mediastorm zagen aankomen. In dit geval schrijft hij namens de STA en HFC. ‘HFC en STA hebben geen bevestiging van UVS gekregen dat er een overeenstemming met een overnemende partij ligt. Otium heeft bij hen geen concrete onderbouwing en (financiële) plannen voor de toekomst van ADO op tafel gelegd. HFC en STA willen inzage in de overeenkomst en de gevolgen voor ADO.’
 
‘Wat wil Otium met de clubkleuren, de naam, de bedragen die in ADO Den Haag worden geïnvesteerd, kortom alles wat belangrijk voor de club en supporters is? Als dat duidelijk is willen zij praten over de toekomst. Iedereen weet dat er leergeld met UVS is betaald. Al dagen is getracht om de informatie boven tafel te krijgen. Noch supporters, noch de club heeft iets aan een deal met een koper die niet door de toetsing van de KNVB komt.’
 
De informatie is explosiever dan wat we in de rechtbank meekrijgen. De rechter baalt zichtbaar van het feit dat de Chinezen niet zijn komen opdagen en stelt voor de vorm nog maar een paar vragen aan de raadsvrouw van ADO. Ook merkt hij grappend op dat ‘ADO niet meedoet aan de nieuwe Super League.’ Daarmee is het eigenlijk ook wel gedaan. Na elf minuten, korter dan het Haagse kwartiertje, is de zitting gedaan. Uiterlijk maandagmiddag is er een uitspraak.
 
Het is alweer een tijdje geleden dat ADO zo zeker was van een overwinning.
 
 
Bardelona
Het is hoogstwaarschijnlijk een papieren overwinning. UVS heeft al een heel seizoen niet betaald en wil dat nu ook niet. De investeerders van WSH moeten dat doen, maar die gaan rollebollend over straat met belanghebbenden binnen ADO. Gaat dat nog goed komen? De tijd tikt door.
 
De aantijgingen van de STA en HFC laten weinig ruimte voor speculatie. Het wekt de suggestie dat WSH als een dief in de nacht ADO wil overnemen. Maar dit ligt op basis van de stukken die wij hebben ingezien toch net even anders. Wil WSH de bestuursleden niet inlichten of geven de bestuursleden niet thuis?
 
In het artikel dat we afgelopen maandag publiceerden, hadden we al dieper in willen gaan op de rol van zowel de HFC als Frans van Steenis, de voorzitter van de Raad van Commissarissen. Maar dat deel moesten we schrappen nadat duidelijk werd dat UVS een potentiële koper had.
 
We begrepen dat Van Steenis de laatste weken aardig onder vuur was komen te liggen bij United Vansen. Hij zou zich net iets te nadrukkelijk hebben bemoeid met de aandelenoverdracht. Er zou gedreigd zijn om hem af te laten zetten als voorzitter van de RVC, maar dat werd op het laatste moment voorkomen. Maar dan moest Van Steenis wel meer het ADO-belang gaan vertegenwoordigen.
 
Meermaals probeerden we contact te leggen met Van Steenis. Hij verwees ons vervolgens direct door naar de nieuwe woordvoerder. Later appte hij nog wel of al onze vragen beantwoord waren. We gaven aan dat we inmiddels meer vragen dan antwoorden hadden gekregen.
 
Van Steenis speelt, zo blijkt nu, weldegelijk een cruciale rol. In tegenstelling tot wat de woordvoerder verkondigt, werd hij op 4 april samen met Harm de Boer (voorzitter HFC) door WSH geïnformeerd over de plannen van de Amerikanen. Maar achttien dagen later wordt beweerd dat er helemaal geen informatie is gedeeld.
 
Aangezien in Den Haag niemand de afgelopen twee weken de telefoon op wilde nemen, proberen we het maar eens in Amerika. We bellen met Heere, de adviseur van WSH. Of we het na 12.00 uur willen proberen in verband met het tijdsverschil. De Nederlander in Amerikaanse dienst schetst de communicatie van de voorbije weken.
 
‘Ze hebben een visiedocument ontvangen en er is meermaals contact geweest. Dat wij geen uitleg hebben gegeven is pertinent niet waar’, schetst hij. ‘Sterker nog, we willen graag met ze in gesprek. Voor WSH is het essentieel dat de HFC en STA akkoord gaan met de organisatiewijzigingen. Natuurlijk nemen we ze dan mee in de gesprekken. Dat hebben we in september ook al tegen UVS gezegd. We hebben ook een sneak preview gegeven van mogelijke veranderingen. Op een dag is er zelfs een afspraak gemaakt voor een presentatie. Het voorstel was dat we om 14.00 uur zouden presenteren. Maar dan moest er wel eerst 500 duizend euro worden overgemaakt. Dat doen we natuurlijk niet.’
 
WSH wil een intentieverklaring van beide partijen dat ze akkoord gaan met een structuurwijziging. Gebeurt dit niet, dan is de deal van tafel. ‘Ik kan het de Amerikanen niet meer uitleggen’, vertelt Heere. ‘De Stichting Toekomst ADO heeft zeggenschap. Maar waarom? En namens wie? Daar is niks over bekend. Ik heb het proberen uit te zoeken maar ik kan het nergens vinden. En dus zeggen ze in Amerika: weg ermee.’
 
‘We begrijpen het nut van de vereniging. Sterker nog, we willen daar juist mee verder. In Amerika zijn ze jaloers op onze verenigingsstructuur. Alleen is het nu een gesloten organisatie. Wij willen dat het open wordt, dat vijftienduizend ADO-fans lid kunnen worden. Uit hun midden kiezen ze een voorzitter die ook aanwezig is bij de aandeelhoudersvergaderingen. Het is een beetje wat de socios bij Barcelona zijn. Prachtig toch?’
 
 
Weglopen
De man in Dalles kan het goed verkopen. Maar de gemiddelde ADO-supporter zal denken: wat halen we binnen? Een Amerikaanse partij die niet in de kaarten wil laten kijken en bij de eerste externe communicatie direct zegt dat het twee controlerende organen anders wil inrichten. ADO zou niet de eerste club zijn die haar eigen identiteit kwijtraakt. Heere lacht.
 
'Ik snap de emoties, maar dan zie je het echt helemaal verkeerd. De clubkleuren en de naam ADO Den Haag zullen niet verdwijnen. Nooit. Waarom zouden we anders in deze club investeren? Het is een prachtige stad, een prachtige oude vereniging. Dat willen we niet veranderen en dat hebben we de verschillende partijen ook al eerder laten weten. Het gaat ons om de mogelijkheden met deze mooie club.’
 
STA en HFC willen de boeken inzien. Je wilt natuurlijk wel weten of een kopende club ook daadwerkelijk de middelen heeft om ADO te kopen en een gezonde toekomst te bieden. Dan krabbelt Heere voor het eerst een beetje terug. ‘Dat is nu niet aan de orde. We willen heel veel met ze delen. Sterker nog, dat proberen we al een tijdje. Maar zij willen niet naar ons luisteren. Intussen worden allerlei namen en zaken gelekt. Als dat nog langer zo doorgaat, ben ik bang dat partijen af zullen haken. Je moet niet vergeten dat wij niks te verliezen hebben. We hebben de kennis, de expertise en het geld. Maar we kunnen ook zo weer weglopen. Maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat het ieder moment kan klappen. Dit duurt nu wel erg lang. Het is aan UVS en ADO Den Haag om hier uit te komen. Ons standpunt is duidelijk.’
 
Het begint een aardig welles-nietes spelletje te worden. Wat hebben de STA en de HFC daadwerkelijk ingezien en hoe betrouwbaar is deze Amerikaanse partij? Veel slechter dan onder UVS zal het niet worden, maar wat nu als WSH een wolf in schaapskleren blijkt te zijn? We krijgen van diverse kanten te horen dat er één grote nog onbekende speler achter zit maar Heere laat niks los. WSH laat het nu aan ADO en UVS. Zij moeten de ontstane problemen maar oplossen.
 
De Amerikanen hebben het momentum: ADO staat op omvallen en UVS krijgt maandagmiddag te horen dat het moet betalen. Als de club er over een paar weken niet meer is, zal iedereen wijzen naar de STA, HFC én Van Steenis. Zij hadden de voorbije weken, door akkoord te gaan met de voorwaarden van de Amerikanen, de club kunnen redden. En tegelijkertijd: wat als ADO de club nu halsoverkop verkoopt en het in verkeerde handen valt. Wie is dan verantwoordelijk?
 
Tot slot dan toch nog maar een belletje richting Florisson, de woordvoerder namens de minderheidsaandeelhouders. Waarom zeggen ze dat er geen informatie is gedeeld terwijl dit wel het geval blijkt te zijn? ‘Het wemelt van de open eindes’, aldus Florisson. ‘Allereerst staat er nog helemaal niks op papier. Er is nog helemaal geen contract. Waar moet je dan over praten? Wat voor track record heeft het bedrijf? Geen, het is nog in oprichting. Het prioriteitsaandeel is juist in het leven geroepen om een goede partij te vinden. Eigenlijk zeggen ze nu: ‘Teken maar bij het kruisje. Daarna zullen we precies zeggen wat de plannen zijn.’
 
‘Dat willen we niet. Denk je dat de KNVB daar wel mee akkoord gaat? De minderheidsaandeelhouders willen best in gesprek, maar dan wel met een partij die een akkoord heeft. En dan moet er ook inzage komen in de financiën en de toekomstplannen. We kunnen toch niet akkoord gaan met een partij die we niet kennen? Zoals we al schreven in het persbericht: Iedereen weet dat er leergeld is betaald met UVS.’
 
Een patstelling dus. WSH wil enkel praten als de STA en HFC ingaan op hun eisen, de minderheidsaandeelhouders willen eerst de boeken inzien, UVS probeert de druk op te voeren en ADO? Dat heeft nog tot dit weekend geld op de rekening staan. ‘Maar het is nog lang geen maandag’, zegt Florisson. Als we het laatste gerucht checken - of het klopt dat er een andere partij klaarstaat nog dit weekend in te stappen - beëindigt hij vrij abrupt het gesprek. ‘Daar kan ik op dit moment niks over zeggen.’
 
 
Wordt vervolgd.