support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 05-04-2021 23:20:00

Sjaak Polak: Geen moment spijt gehad van stap naar ADO Den Haag Vrouwen


Het reguliere seizoen zit er voor ADO Den Haag Vrouwen op. In de eindstand heeft het team van trainer Sjaak Polak (foto) de vierde plaats behaald achter FC Twente, Ajax en PSV.


Vrouwenvoetbal ADO Den Haag -Excelsior eredivisiecup Sjaak PolakTekst: Glenn DuijzerDe bovenste vier plekken in de eindstand kwalificeren zich voor de kampioenscompetitie. Ook in het vrouwenvoetbal wordt de eindstand bepaald door de financiën, dit geldt met name voor de Top drie. De positie van de Haagse vrouwen binnen de Eredivisie is vooral als opleidingselftal voor deze Top drie.

Rol
Spelen de geelgroene vrouwen dan voor spek en bonen mee in de kampioenscompetitie? Dat absoluut niet, gezien de resultaten dit seizoen. Tegen nummer drie, Ajax, werd dit seizoen tweemaal verloren, tegen nummer twee, PSV, werd uit nipt verloren en thuis wist PSV pas in de laatste tien minuten de gelijkmaker te scoren. Tegen nummer één, FC Twente, werd uit gewonnen en thuis gelijkgespeeld. Kortom, de ploeg van Sjaak Polak gaat een beslissende rol spelen in de strijd om het kampioenschap.

Voordat deze kampioenscompetitie gaat beginnen, speelt de geelgroene formatie eerst nog in de strijd om de KNVB-beker de halve finale uit bij FC Twente. Deze wedstrijd staat voor 16 april (16.00 uur) op het programma.

Na afloop van de laatste wedstrijd om de Eredivisie Cup, thuis tegen Excelsior, die ADO Den Haag Vrouwen met 4-1 won, sprak Haaglanden Voetbal uitgebreid met de Haagse trainer Sjaak Polak.


Gefeliciteerd met je overwinning, maar dat was van de voren al wel bekend?
"Dank je wel, maar het gaat er bij ons wel om dat we een goede wedstrijd spelen. Het is wel de bedoeling dat we met goed verzorgd voetbal onze aanvallen creëren. Dat is tegen Excelsior gelukt met een jonge ploeg, die niet veel heeft gespeeld. Als je dan ziet hoe fit de speelsters dan toch zijn. Ze creëren kansen, combineren en behouden de discipline, maar aan de andere kant dan toch weer niet bang zijn om fouten te maken. Dan kan ik alleen maar supertrots zijn. Dit zijn mooie wedstrijden om te zien.”

 

Vooraf aan deze wedstrijd wist je al dat je de Eredivisie Cup niet meer kon winnen. In verband met Corona is het niet mogelijk om oefenwedstrijden te spelen. Beschouw je deze wedstrijd dan als een oefenwedstrijd waarin je de reservespeelsters laat spelen?
"Nee, absoluut niet. We beschouwden deze wedstrijd helemaal niet als een oefenwedstrijd, maar namen het juist heel serieus. Dat hebben we de selectie vooraf ook medegedeeld. Wij moeten iedere wedstrijd goed presenteren. Hierdoor kunnen de jongere speelsters druk zetten op de andere speelsters. Zij moeten daardoor ook iedere wedstrijd vol aan de bak gaan, omdat ze zien dat er een speelster klaar staat om hun positie in te nemen. Dat is de interne concurrentiestrijd binnen de selectie. Je ziet tegen Excelsior dat we gewoon een goede ploeg hebben die ook lekker kan voetballen. Ik moet daarbij wel een compliment geven aan de mensen die voor het gras zorgen. Je kunt niet anders dan goed voetballen op zo’n mooie grasmat.”ADO Den Haag  Vrouwen Sjaak Polak


Ik neem dan direct aan dat jij ook blij bent met de switch van kunstgras naar echt gras?
"Dit is zo geweldig gras, daar kun je het balletje zo lekker laten rollen. Speel je echter tegen een betere tegenstander, kan het ook een nadeel zijn. Hoewel wij dit seizoen ook hebben bewezen dat we goed mee kunnen voetballen tegen de betere tegenstanders.”


De hand van Sjaak Polak is wel duidelijk te zien in de speelwijze van de ADO Den Haag Vrouwen. Fanatiek, met passie en volle overtuiging en nooit het been terugtrekken, kortom jouw team.
"Het is zeker mijn elftal. Als het niet mijn team was geweest, hadden ze ook nooit de taken uitgevoerd die ik van ze vraag. Maar ik doe dat niet alleen. Ik heb een hele staf van mensen rondom het team staan. Dat varieert tot de man die het arbitrale trio ontvangt tot en met de vrijwilligers die de bezoekers in de box ontvangen. Dan denk ik ook aan de gehele technische en medische staf. Dat zijn ook de mensen die hierbij betrokken zijn. Zij helpen hier allemaal bij. Maar wij willen een stap maken en die hebben we ook gezet door alle vrouwen te laten spelen. Daarbij was Excelsior ook een mooie tegenstander om daartegen te voetballen. Dat hebben ze ook uitstekend gedaan en daar ben ik ook heel blij mee. Maar de hand van Sjaak Polak? Ik wil voetballen en als dat niet lukt, dan moet je de duels winnen. Dat hebben we tegen Excelsior ook laten zien. Hoewel ik ook vond dat we voor rust een fase hadden waar we inkakten. Dat hebben we in de rust ook aangegeven. Het tempo moest hoog worden gehouden. We moesten Excelsior laten lopen, dan wordt het voor ons weer makkelijker om gaten te vinden en kansen te creëren. Dat hebben we ook gedaan, maar ik vind wel dat we nog twee of drie goals meer hadden moeten scoren.”

 

Als we kijken naar het restant van dit seizoen, dan staan er nog zeven topwedstrijden op het programma. Excelsior was de laatste gemakkelijke tegenstander.
"Ik vond het geen makkelijke tegenstander met die vijf verdedigers in de achterste lijn. Dan moeten we het tempo hooghouden, wat ik net al aangaf. Dat gebeurde niet de gehele wedstrijd. We moesten ook ons geduld houden en dat hebben de speelsters wel gedaan. Daar ben ik dan best blij mee, omdat we dan niet de lange bal hoefden te spelen. Die laatste goal is een mooi voorbeeld daarvan. Die kopbal van Pleun van Raay. Daar hebben we zo vaak op getraind en dan komt het er ook zo uit. Dat is waanzinnig om te zien en vandaar ook die blijdschap bij iedereen. Daar hebben wel wat uurtjes oefenen ingezeten.”
 

 

Ik heb je als voetballer bij ADO Den Haag meegemaakt en dan heb je een bepaald beeld van iemand. Ik was daarom verbaasd dat jij trainer werd van een vrouwenteam.
"Oh! Er is destijds aan mij gevraagd of ik de vrouwentak van ADO Den Haag kon helpen. Het is dan toch ADO. Hier heb ik mijn jeugdopleiding genoten en via omwegen heb ik een mooie carrière gehad, waarin ik ook nog voor ADO Den Haag ben uitgekomen. Ik ben nooit met problemen weggegaan bij deze club en had daarom ook geen afkeer naar de club. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat als ik iets voor de club zou kunnen doen, dat dan ook zou doen. Toen ik het belletje kreeg was mijn eerste gedachte dat iemand mij in maling nam. Nadat ik met de club had gesproken ben ik erin gestapt en tot op vandaag heb ik daar nog geen moment spijt van gehad. Als je ziet hoe wij ze hebben geholpen en waar we nu mee bezig zijn, dat is geweldig om te zien. Het is een heel proces geweest, maar we zijn nu twee seizoenen verder. Moet je eens kijken hoeveel speelsters er van ADO Den Haag in de nationale teams rondlopen. Dat is echt waanzinnig. Op zaterdag 10 april speelt Oranje onder 23 tegen België en in die selectie zitten vier van onze speelsters.”


Is dat misschien ook het grootste probleem van ADO Den Haag? Dat het meer een opleidingselftal is?
"Ja, ik ben nu alweer bang dat er straks twee, drie of misschien wel vier speelsters gewoon zeggen: Sjaak bedankt, maar ik krijg daar meer of dat is een mooiere club. Dat zal zeer doen, maar daar wil ik op dit moment nog even niet aan denken zo vlak voor de kampioenscompetitie.”


Ik wil de vergelijking niet maken tussen het vrouwen- en het herenteam, maar verdienen jullie niet veel meer aandacht? Door de Corona kunnen de supporters niet genieten van jullie spel.
"Ik praat alleen over de vrouwen van ADO Den Haag, voor de mannen moet je bij andere mensen binnen de club zijn. Dat er geen publiek bij de wedstrijd mag komen is echt jammer. In het begin van vorig seizoen waren er niet zoveel supporters. Maar naar mate we richting de play-offs gingen, werd het wel drukker. Bij de wedstrijden tegen Ajax en PSV waren er toch enkele duizenden supporters op de tribune. Dat is echt geweldig. De laatste wedstijd tegen PSV thuis keek ik achter me en zag dat de lange zijde bijna vol zat. Daar doen we het voor. Mijn droom is dat er bij ADO Den Haag vrouwen behalve de lange zijde ook beide tribunes achter de goal vol zitten. Dan hebben we het goed gedaan.”

ADO Den Haag Vrouwen Sjaak Polak
De problemen die momenteel toch het nieuws rondom ADO Den Haag beheersen, hebben volgens mij geen betrekking op het vrouwenteam.
"Nee, ik merk daar ook niets van en dat willen we ook zo houden. We willen stappen maken en dat merk je wel steeds meer aan de omgeving. Dat mensen het vrouwenteam gaan volgen. Het trainingscomplex in Rijswijk waar we nu ook trainen is prachtig. Daar is Hans Lammertink ook heel belangrijk in geweest om ons daar te ontvangen. Hij heeft aangegeven dat wij ons daar ook thuis moesten voelen en dat is eigenlijk vanaf dag één al het geval. Daar kunnen we goed trainen en ons goed voorbereiden. Dat is wel de basis. Ook alle credits naar het bestuur, want die moesten ook hun goedkeuring daaraan geven.”


Ik zag dat je het bondscoachschap voor de vrouwen wel zag zitten. Wat is je ambitie na de ADO Den Haag vrouwen?
"Het gaat helaas niet gebeuren, maar mocht die gelegenheid er zijn. Dat is toch het hoogst haalbare als trainer.”

Je contract bij ADO Den Haag Vrouwen loopt deze zomer af, heb je al met de club gesproken?
"Ik heb al gesprekken met de club gehad en op kort termijn zullen we bekendmaken wat daaruit is gekomen. Meer kan ik daar nu niet over zeggen.”