support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 03-04-2021 09:26:00

'Knap dat ze elke week het veld opkomen'


Supporters van ADO Den Haag liggen weer eens wakker. Maar dít keer gaat het wel erg slecht met de voetbalclub. Degradatie dreigt, er zijn grote financiële tekorten en de Chinese eigenaar is op zoek naar een koper.


tekst:  Michiel van Gruijthuijsen
 
 
Vier fans over de club die op hun ziel staat getatoeeerd.
 
 
Susanne van Veldhoven:
'ADO is een uit de kluiten gegroeide club in de marge' Susanne van Veldhoven stapte in 2017 nog enthousiast met de ADO-selectie op het vliegtuig naar China. Met drie fans won ze een reis naar Peking en volgde haar club door de metropool. Ze keek haar ogen uit in het land van de grootaandeelhouder United Vansen.Vier jaar na dat trainingskamp ziet ze de Chinezen graag uit de club verdwijnen. "Die reis was supertof! Maar ze moeten gewoon hun betalingsverplichtingen naar ADO nakomen. Dit kan écht niet."
 
Ze hoopt op een nieuwe Haagse enclave. Met een nieuwe eigenaar uit de hofstad en groen-gele invloeden in de selectie. Het vertrek van de Haagse iconen Lex Immers, Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers deed pijn. "Ik moet nu goed kijken om te zien wie er eigenlijk aan de bal is. Het is lekker als er meer spelers uit de stad komen."
 
Van Veldhoven woont inmiddels in 's-Gravendeel, maar haar Haagse tongval heeft nog niet aan volume en authenticiteit ingeboet. In een normaal voetbalseizoen zit ze tweewekelijks op Midden-Noord. Nu verbijt ze zich tijdens elke wedstrijd op het midden van haar bank.
 
De fan maakte al vele diepe dalen en enkele hoogtepunten mee. Een degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie moet maar, als het daardoor eens rustig wordt in de club. "Ik heb me erbij neergelegd. Het is niet leuk om elke wedstrijd te zeiken en zo opgefokt te zijn. We hebben een prestatiedrang die toch niet haalbaar is. Weten ook precies waar het op uitdraait, laten we eerlijk wezen. Als we daarna maar weer snel promoveren!"
 
Misschien verwachten we in Den Haag wel te veel van de 116 jaar oude club, denkt ze. "Als je van topvoetbal houdt, ben je geen Den Haag-fan, kom op zeg. ADO is een uit de kluiten gegroeide club in de marge. Je bent voor Den Haag als je uit de stad komt. Anders niet, hoor."
 
 
Pierre Heijnen:
'Het doet mij véél meer dan de coronalockdown, word met de week depressiever'
 
Voormalig Tweede Kamerlid en Haags wethouder Pierre Heijnen wordt met de week triester. Hij is afgemat. Depressief zelfs, door de sportieve resultaten van de club die al zestig jaar in zijn hart, bloed en botten zit. "Van een verloren wedstrijd heb ik al een slechte week. Nu we op degraderen staan, heb ik helemaal een vervelende tijd. Het doet mij véél meer dan de coronalockdown, word er met de week depressiever van."
 
Door de coronamaatregelen kan hij nu niet in het stadion bij de 'belangrijkste bijzaak in mijn leven' aanwezig zijn. "In het stadion heb je tenminste nog de illusie dat je aan het resultaat bijdraagt." Eerst maar eens hopen dat de club overeind blijft. Naast het reële sportieve drama heeft ADO Den Haag het financieel moeilijk. "Ik heb alle drama's meegemaakt", zegt Heijnen. "In de jaren 90 haalden we in de Houtrusthallen de dubbeltjes en kwartjes bij supporters op om te blijven bestaan." In 2007 degradeerde het naar de eerste divisie. Het jaar daarop, toen ADO weer promoveerde en bijna failliet was, zat hij een jaar in de raad van commissarissen (2007-2008) van de club. Nu zijn er weer veel grote krachtsinspanningen nodig. Om te beginnen de Chinezen snel de deur uit, zegt Heijnen.
 
"ADO had zeven relatief vette jaren. Schreef zwarte cijfers en haalde in 2011 zelfs Europees voetbal. Met de overname door de Chinezen is het mis gegaan. Ze wilden véél te snel groeien en gaven meer uit dan er binnenkwam. Wilden veel te hard en zijn daarin vastgelopen."
 
Van een nieuwe eigenaar verwacht hij ook niet direct wonderen. "Ik heb zó vaak mensen zien komen. Er wordt alle heil van verwacht, maar we moeten niet te vroeg juichen."
 
 
Pat Smith:
'Zonder goede voetbalclub ben je geen goede stad'
 
De beachcruiser van ras-Hagenees Pat Smith staat al klaar. Hij wil de nieuwe eigenaar van ADO Den Haag hoogstpersoonlijk het zand en veen oprijden. "De laatste weken heb ik bijna alleen maar misère over de club gehoord. Maar ook positieve berichten, van mensen die blij zijn dat de Chinezen onze club eindelijk verkopen."
 
De Haagse nachtburgemeester kan een stadstour, met de nieuwe eigenaar in zijn achterzitje, in elk geval achterwege laten. Kennis van de stad mag bij de nieuwe eigenaar toch niet ontbreken. "Een Haagse ondernemer met dito mentaliteit, die er ook nog eens wat strijdlust inkopt? Het klinkt mij als muziek in de oren."
 
En dat is altijd goed nieuws voor de muzikant Smith. Hij vindt het tijd dat Den Haag naast de grote bek ook eens sportief hoog op de poten gaat staan. "Doorstoten naar de eerste plek en dan stappen omhoog maken." Die tocht wordt vanwege het reële degradatiegevaar hoogstwaarschijnlijk vanuit de Keuken Kampioen Divisie ingezet.
 
Een goede voetbalclub vertelt veel over de stad, redeneert Smith, als die het goed doet ben je een goede stad. Dus hebben we nog wel wat te winnen bij de voetbalclub waar we allemaal zo trots op (willen) zijn. Áls het sportief goed gaat, want het is wel even geleden dat de nachtburgemeester ADO tot in de verste uithoeken van Nederland volgde. "Ik heb nog wel een shirt, net zo oud als toen ik voor het laatst supporter was. Ik ben supertrots op Den Haag en dat zou op voetbalgebied niet anders moeten zijn. Dan zijn de sentimenten goed en dat is goed voor ieders stadshart." Door de resultaten van de afgelopen jaren stuurde Smith zijn beachcruiser vaker naar het Scheveningse strand dan naar het stadion in het Forepark.
 
 
Annette Adam:
'Hagenezen hebben een grote bek, nu is het tijd dat ze opstaan'
 
Hoe langer Annette Adam over ADO Den Haag praat, hoe Haagser en fanatieker ze klinkt. De club zit in haar hart. Zoals het nu gaat kan het echt niet en de stad en de club 'staan voor lul ook', zegt de vrouw van voormalig FC Den Haag-verdediger Michel Adam.
 
Maar omvallen, dat gaat de groen-gele trots nooit gebeuren. "Er is altijd wel iemand die erin springt. Nu nog wachten op de goede. Hagenezen hebben een grote bek, nu is het tijd dat ze ook opstaan. Start een crowdfunding om de club te helpen, aangevuld met wat miljoenen."
 
Die kan de club goed gebruiken nu de afgesproken betalingen van de grootaandeelhouder United Vansen uitblijven. "Als Hagenaar zag je aankomen dat het fout ging toen die Chinezen kwamen. We voelden al narigheid en het is niet de eerste keer dat ze niet betalen, hè. Het is vaker slecht gegaan, maar de club en mensen waren toen anders. De saamhorigheid is nu weg."
 
Dan de prestaties op het veld, nee daar wordt ze ook niet blij van. Adam denkt dat de selectie gewoonweg te zwak is voor de eredivisie. "Ik vind het al knap dat ze na al die nekslagen nog elke week het veld opkomen. Al is het vaak met poep in de broek. En het wordt elke week slechter. Er zit geen motivatie in, geen vuur en geen opruiing. Als ze verdomme nou drie goede spelers hadden gehaald in plaats van die 25, dan waren we er al geweest."
 
"Na de eerste helft pleur ik de televisie uit", roept haar man Michel (foto) erdoorheen.
 
"Ik niet hoor, ik blijf ze steunen", vult ze aan. "Het respect is weg, dan scheppen ze steeds dieper weg. Ze zeggen niks positiefs, maar dat is er eigenlijk ook niet", klinkt ze geïrriteerd over het commentaar op televisie. "De negativiteit is logisch, maar laten we nu Den Haag weer uit de grond trekken."