support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 7 6 0 1 18
2 VVV 7 4 2 1 14
3 GRO 7 4 1 2 13
4 CAM 7 4 1 2 13
5 GRA 7 4 1 2 13
6 EMM 7 3 3 1 12
7 ADO 7 3 3 1 12
8 JAZ 7 3 2 2 11
9 DOR 7 2 4 1 10
10 JUT 7 3 1 3 10
11 JPS 7 3 1 3 10
12 EIN 5 2 3 0 9
13 WII 6 2 2 2 8
14 MVV 6 2 1 3 7
15 NAC 7 2 1 4 7
16 HEL 7 2 1 4 7
17 DBO 7 2 0 5 6
18 TOP 6 1 1 4 4
19 JAJ 6 0 1 5 1
20 TEL 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
trouw

Datum plaatsing: 11-03-1974 20:04:00

NEC - FC Den Haag van bedenkelijk peil


Voormalige sub-top-ploeg zakt in Nijmegen tegen NEC naar bedenkelijk peil. Den Haag al blij met gelijkspel.


De toch al povere vertoning die NEC en FC Den Haag in de Nijmeegse Goffert opvoerden, werd een nog langere terging dankzij het optreden van trainer Evert Teunissen en doelman Ton Thie. De Haagse oefenmeester liet zijn goalie tot vier keer toe gebleseerd ter aarde zakken en even zo vaak kreeg Thie een langdurige verzorging. Pas een kwartier voor tijd besloot Teunissen Woody Louwerens als vervanger in te zetten. Dit uitstel, dat de wedstrijd langer dan negentig minuten deed duren, bleek goed voor een gelijkspel.

Vooral in de tweede helft had de lange Haagse doelman zich regelmatig in een scrimmage moeten begeven. Was hij steeds ook in de knel gekomen tussen Nijmeegse voorwaartsen, die toen pas doorkregen dat een zege binnen de mogelijkheden lag. Steeds weer ging Ton Thie — als een bokser — neer en moesten een spons en de handen van de Haagse verzorger er aan te pas komen om hem weer overeind te krijgen. De zoveelste doelworsteling was voor Thie echter teveel en eindelijk haalde Teunissen de routinier uit zijn elftal.

Waarom, was de vraag, moest hij zijn pupil een dergelijke lange kwelling laten doormaken? Het antwoord was bijzonder duidelijk: FC Den Haag kan het zich eigenlijk niet veroorloven een van de weinige geroutineerde krachten uit het team te halen als het niet pure noodzaak is. De formatie, die feitelijk met junioren speelt, kent alleen Aad Mansveld, Piet de Zoete én Ton Thie als ervaren mensen en heeft daarmee moeite genoeg om het gezichtsverlies na zoveel sub-top-jaren" niet al te zeer te vergroten.


Riskant
Teunissen erkende het ruiterlijk: Gezien de degradatie-zorgen van NEC, speelde die ploeg alles op de aanval, werd de bal steeds hoog voor het doel gebracht. Ik kon het eigenlijk niet riskeren om Louwerens in te zetten, omdat hij vanwege zijn lengte niet zo sterk in de lucht is. Ik probeerde Thie er zo lang mogelijk in te houden. Drie minuten voor zijn vervanging verrichtte hij nog een wonderbaarlijke redding. Maar na vier keer kon het echt niet langer.

Met de vervanging van Thie werd de druk op het Haagse doel nog heviger. Teunissen: "Mansveld en Thie vormen al jaren lang een tandem. Ik moest ze wel bij elkaar houden om de zaak achter te kunnen runnen. Maar Woody Louwerens verdient een compliment, omdat hij op een ongunstig tijdsrtlp moest invallen en omdat NEC de ballen nog meer hoog voor het hok bracht. Hij heeft zijn best gedaan en ervoor gezorgd dat het achter op nul bleef.

Meer aspiraties mocht Den Haag niet hebben, want aanvallend kwam de ploeg tot nietszeggende prestaties. NEC-doelman Eddy Sobczak kreeg slechts afstandsschoten over meer dan dertig meter te verwerken van Piet de Zoete en Hans Bres. Maar daarbij bleef het. Teunissen: "Ik heb een groot gebrek aan aanvallers. Kees Storm, onze topscorer, heeft voor het eerst weer meegedaan met het jeugdteam. Hij maakte geen doelpunten. Ling wel, drie keer zelfs. Maar als ik die jongen vandaag in het eerste had ooeenomen. had hij ook niets klaar gemaakt. Ik moest nu wel uitgaan van snelle uitvallen. En kansen daaruit zijn er zeker geweest.

Raadsel
Waar Teunissen deze theorie vandaan haalt, is een raadsel. De keren dat Den Haag ten aanvil trok konden Kees Kornelis en .it. Peters de bal rustig onderscheppen. Een Leen Swanenburg ("een jongen die alleen nog al eens wat met een bal kan doen", aldus zijn trainer) liep meer rechtsachter dan als linksbuiten te voetballen. Teunissen: "Ik heb hem in de tweede helft ingezet, maar zijn onervarenheid brengt met zich mee dat hij nog teveel naar de bal toe trekt in plaats van zijn opdracht (als linksbuitenuit te veeren.

De Hagenaar mocht van geluk spreken dat zijn Nijmeegse collega Leen Looyen wel inzag dat zijn ploeg slecht onereerde. maar niet goed wist wie hij voor vervanging in aanmerking moest laten komen. Looyen besloot uiteindelijk Hoevenucrg en Eggenkamp in te zetten voor John Frandsen (terecht) en Ben Gerritsen. De laatste wijziging ontlokte veel verbazing. Eugène Marijnissen, de veel naar voren trekkende rechtervleugelverdediger, was al na een kwartier in de tweede helft volledig uitgespeeld, maar moest toch de negentig minuten volmaken. Looyen: "Ik zag ook wel dat het beroerd ging, er waren er meer aan vervanging toe dan Frandsen en Gerritsen. Maar Ben had nogal wat kopduels verloren, terwijl hij toch vrij lang is.


Geen Vechtlust
Looyen was overigens toch al een geplaagd man. "Dit was mijn negende wedstrijd als hoofdtrainer van NEC. Alle voorgaande keren was er een enorme vechtlust getoond. Die ontbrak nu in de eerste helft volledig. Ik heb daar in de rust het nodige van gezegd. De geringe inspiratie van de Nijmegenaren kan misschien uitgelegd worden als een vorm van moedeloosheid. FC Groningen, mede-kandidaat voor degradatie, had zaterdagavond een overwinning behald op Go Ahead. Een uitslag die NEC nog meer in zorgen dompelt. Looyen: "Ik kijk niet naar Groningen, daar hebben we niets aan. We zullen toch zélf ons be houd moeten realiseren.

Hoe problematisch een dergelijke taak is, bewees het duel van gisteren. NEC drong wel veel aan, maar zag geen kans te scoren. Zelfs drie meter voor het doel, slaagde de volledig vrijstaande Manfred Priewe er nog in de bal huizenhoog over te knallen. En invaller Guus Hoevenberg richtte zijn schoten al even onbesuisd in het niemandsland. Cas Janssens? Die speelt nog steeds in Frankrijk.

NEC-FC DEN HAAG 0-0 Scheidsrechter Derks. Toeschouwers 5.000.

NEC: Sobczak: Marijnissen, Kornelis, Jo tors. Blijderveen; Gerritsen (Eggenkamp) Jan Peters, Kamps, Gerdsen, Priewe, Frand sen (Hoevenberg i.

FC DEN HAAG: Thie (Louwerens); Wijngaar de, Mansveld. Dusbaba, Korevaar; Van Vliet De Zoete, De Graaf; Bres (Swanenburg) Bregman, Jol.