support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 23-03-2021 11:17:00

Kees de Boer: Het wordt lastig, maar wij geven niet op


Zondag stond hij plotseling weer in de basis bij ADO Den Haag: Kees de Boer. Het betekenden de eerste speelminuten van de twintigjarige middenvelder sinds 19 januari. "Hoewel het pittig was, hoop ik hier verder op uit te bouwen."


tekst:  Glenn DuijzerAfgelopen zomer tekende de blonde Volendammer een tweejarig contract bij ADO Den Haag. In de eerste seizoenshelft kwam De Boer tot elf wedstrijden in de Eredivisie. Na de korte winterbreak leek het vertrouwen van trainer Ruud Brood broos. Sinds het KNVB Bekerduel met Vitesse van 19 januari kwam De Boer niet meer in actie. Tot afgelopen zondag. Juist tegen Ajax, de club waar hij zes jaar in de jeugdopleiding speelde, stond hij aan de aftrap.

Het betekende zijn eerste wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA, echter wel als bezoekend team. "Ik denk dat we, ondanks de 5-0 nederlaag, als ADO Den Haag hebben gestreden. Ajax was eenvoudigweg veel beter. Het was voor ons hard werken om het tempo van Ajax te kunnen volgen", vertelt De Boer, die in de zomer van 2017 de deur bij Ajax achter zich dichttrok en naar Swansea City verhuisde, tegenover ELF Voetbal. "Bij de selectie van Ajax, die tegen ons speelde, zaten enkele spelers waar ik in de jeugd mee heb samengespeeld zoals Ryan (Gravenberch, red.), Brian (Brobbey, red.) en Jurgen (Ekkelenkamp, red.). Het was leuk om weer tegen te spelen."


Onverwachts
Na bijna twee maanden vormde Ajax niet de gemakkelijkste tegenstander om tegen terug te keren in de basis. "Het was zeker lang geleden. Ongeveer twee maanden geleden viel ik in en daarna heb ik niet meer gevoetbald. Het was leuk nieuws dat ik weer mocht voetballen en dan is het ook lekker om gelijk negentig minuten te spelen."

Door de coronamaatregelen is het voor de Onder 21-teams van de betaald voetbalclubs niet mogelijk om oefenwedstrijden te spelen. Een gemis dat tegen het einde van het seizoen een rol gaat spelen voor diverse clubs. "Ik heb hard doorgetraind tijdens die twee maanden, maar ik merk dat ik een tijd niet hebt gespeeld." Het ontbreken van de mogelijkheden om midweeks te oefenen, is van invloed. "Het klopt dat trainen niet hetzelfde is als wedstrijden spelen. Wedstrijden zijn zwaarder. Ik merk dat ik nu na negentig minuten best moe ben. Hoewel het pittig was, hoop ik hier verder op te bouwen."

Swansea
De Haagse middenvelder stond de afgelopen drie seizoenen in Wales bij Swansea City onder contract. Hoewel hij zijn meeste wedstrijden in de Onder 23-ploeg speelde, is de binding met de Championship-ploeg nog steeds aanwezig. "Ik volg Swansea zeker nog. Alleen is het jammer dat ik de wedstrijden niet kan zien in Nederland. Ze doen het dit seizoen redelijk goed." Swansea heeft alle kans om dit jaar terug te keren in de Premier League. Al liep de achterstand op een directe promotieplek afgelopen weekend op tot drie punten. "Dit weekend was het resultaat iets minder tegen de grote rivaal (0-1 thuisnederlaag zaterdag tegen Cardiff City, red.)."

ADO Den Haag trof zondag in Ajax ook juist een rivaal. Een wedstrijd die vooral in Den Haag wordt gezien als de wedstrijd die ten koste van alles gewonnen moet worden. "Het leeft heel erg bij de fans heb ik gemerkt, maar dat speelt bij ons ook. Natuurlijk willen wij ook graag van Ajax winnen of een punt pikken. Maar in de fase waarin wij nu zitten, maakt de tegenstander niet meer uit. We moeten overal voor de punten gaan."


Geloof
De cijfers van ADO Den Haag liegen er niet om. Sinds 9 januari wacht de ploeg van Ruud Brood op een overwinning en de laatste thuiszege dateert alweer van 19 januari 2020. Toch heeft de middenvelder nog alle vertrouwen om rechtstreekse degradatie te ontlopen. "Opgeven is geen optie. Natuurlijk wordt het heel lastig voor ons, maar we hebben nu twee weken om ons voor te bereiden op de laatste zeven wedstrijden. Te beginnen met FC Utrecht-thuis. Daarin moeten we zorgen dat we minimaal zestiende eindigen. Dat is lastig, maar wij geven niet op."

Start
In het eerste kwartier van de wedstrijd in Amsterdam kwam ADO Den Haag redelijk mee. Hier en daar een speldenprikje en achterin bleef de deur zo goed als dicht. Toch scoorde Ajax nadat er een fout in de verdediging werd gemaakt. Daarna werd het vooral een kwestie van tegenhouden. "We kwamen er een paar keer redelijk uit. Dan is het jammer dat je achterkomt door een foute pass in de verdediging. Vanaf dat moment is de wedstrijd eigenlijk gespeeld."


Young Boys
De aftrap in Amsterdam vond om 20.00 uur plaats, omdat Ajax donderdag in actie kwam in de Europa League tegen het Zwitserse Young Boys. Hoe kijkt een aankomende tegenstander in de Eredivisie tegen die midweekse wedstrijden aan? "Als ik eerlijk moet zijn, vind ik het mooi dat een Nederlandse club ver komt in Europa. Natuurlijk hield ik in mijn achterhoofd dat het lekker zou zijn als ze hierdoor extra vermoeid zouden raken. Maar ook in Zwitserland had Ajax het niet echt moeilijk. Daar viel voor ons dus geen voordeel uit te halen."